Rechters annuleren milieuproject Madrid Central

Rechters annuleren milieuproject Madrid Central
Beeld: Europa Press

Rechters annuleren milieuproject Madrid Central

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De nieuwe burgemeester van Madrid Almeida (PP) heeft de juridische strijd van de voormalige burgemeester Carmena (Podemos) gewonnen door het grote milieuproject Madrid Central door het regionale Hooggerechtshof te laten annuleren. Deze beslissing is puur gemotiveerd op administratieve fouten waarbij door de rechters niet gekeken wordt naar het positieve effect voor het milieu en de gezondheid van de inwoners en bezoekers van Madrid.

De conservatieve partij PP heeft meteen nadat ze de ‘macht’ terug wist te krijgen over de gemeente Madrid besloten om het ambitieuze plan van de voormalige Podemos burgemeester Manuela Carmena te gronde te richten. Dat was voor Almeida een verkiezingsbelofte en deze heeft hij nu weten waar te maken nadat het Tribunal Superior de Justicia de Madrid het plan Madrid Central heeft geannuleerd.

Sinds 30 november 2018 werd een 472 hectare groot deel van het centrum van Madrid afgesloten voor een groot deel van het gemotoriseerd verkeer. In Madrid Central ligt de nadruk op voetgangers, fietsers en openbaar vervoer waarbij het traditionele autoverkeer aan ban wordt gelegd. Madrid Central heeft er voor gezorgd dat de uitstoot van stikstofdioxide enorm gedaald is en dat dus in feite kwaliteit van de in te ademen lucht is verbeterd, zoals veel onderzoeken aantonen.

Dat positieve effect heeft de Partido Popular (PP) zowel in de gemeente Madrid als bij de regioregering van de Madrid regio nooit willen inzien en van begin af aan heeft de conservatieve partij Madrid Central willen annuleren.

Ondanks de waarschuwingen vanuit Brussel, protesten van inwoners en resultaten van onderzoeken van o.a. Greenpeace die aangeven dat Madrid Central ervoor heeft gezorgd dat de luchtvervuiling afnam, zette de PP door en heeft de partij er nu voor gezorgd dat de rechters hen gelijk hebben gegeven waardoor Madrid Central waarschijnlijk zal verdwijnen en de stad weer wat minder milieuvriendelijk zal zijn en de kwaliteit van de lucht weer slechter zal worden.

Ga naar de inhoud