Wat zijn de ‘Tramos de Concentración de Accidentes’ in Spanje en waar zijn ze te vinden?

Wat zijn de ‘Tramos de Concentración de Accidentes’ in Spanje en waar zijn ze te vinden?
Beeld: via canva.com

Wat zijn de ‘Tramos de Concentración de Accidentes’ in Spanje en waar zijn ze te vinden?

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ongetwijfeld heb je langs een Spaanse weg al eens het witte of blauwe verkeersbord gezien met daarop de tekst ‘Precaución: Tramos de Concentración de Accidentes’. Maar wat betekent dat bord eigenlijk en waarom moet je voorzichtig rijden als je dit ziet? 

In Spanje betekent het verkeersbord met daarop de tekst ‘Precaución: Tramos de Concentración de Accidentes’ letterlijk ‘Voorzichtig: Secties met een concentratie van ongevallen’. Dit bord wordt geplaatst langs wegen waar in het verleden veel ongevallen hebben plaatsgevonden. Het doel van het bord is om automobilisten te waarschuwen en aan te moedigen om voorzichtiger te rijden.

Het bord heeft een driehoekige vorm met een zwarte rand en een witte achtergrond. In het midden van het bord staat de tekst “Precaución: Tramos de Concentración de Accidentes” in zwarte letters, terwijl de tekst ‘Precaución’ vaak (maar niet altijd) in het rood is afgedrukt. In veel gevallen staat er onderaan het bord een afstand zoals 800 meter, wat betekent dat er gedurende 800 meter voorzichtig gereden moet worden. Aan het einde van het gevaarlijke wegdeel staat meestal een bord met dezelfde tekst, maar dan doorgestreept. Er bestaan ook blauwe versies van dit bord die meestal op de snel- en autowegen geplaatst worden. In sommige regio’s wordt ook gebruikgemaakt van gele borden.

Wanneer je dit bord tegenkomt, is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn. Rijd langzamer, pas je snelheid aan de omstandigheden aan, wees alert op andere weggebruikers, houd voldoende afstand tot het voertuig voor je, wees voorzichtig bij overstekende voetgangers en fietsers en laat je niet afleiden door je telefoon of andere apparaten.

Secundaire wegen in Spanje zijn de wegen met het hoogste aantal dodelijke slachtoffers. Volgens de gegevens van 2022 kwamen 833 mensen om het leven op de conventionele wegen in Spanje, wat 73% van het totale aantal doden was. In Spanje zijn in totaal 116 ‘Tramos de Concentración de Accidente’ (TCA). Daarvan behoren 76 tot snelwegen en 40 tot secundaire wegen. De totale lengte van de TCA’s bedraagt 98,7 kilometer, wat minder is dan 0,4% van het staatswegennet (red de carreteras del estado). Bekijk de lijst met ‘gevaarlijke’ wegen HIER.

De Real Automóvil Club de España (RACE) heeft in 2022 een studie gepubliceerd over de gegevens over ongevallen tussen 2019 en 2021 op enkele gevaarlijke trajecten van het Spaanse wegennet. Deze studie concludeerde dat het gevaarlijkste traject om over te rijden in Spanje zich in Cantabrië bevindt, namelijk tussen kilometer 232,8 en 243,1 van de N-634. Als tweede op de lijst staat de N-340 in Granada tussen kilometer 296 en 312, en de derde plaats is te vinden in de Catalaanse provincie Lleida, op de N-230 tussen kilometer 6 en 14. Bekijk de lijst HIER.

Ga naar de inhoud