Recordaantal van 21,3 miljoen werkenden in Spanje

Recordaantal van 21,3 miljoen werkenden in Spanje
Beeld: via canva.com

Recordaantal van 21,3 miljoen werkenden in Spanje

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ondanks de huidige economische uitdagingen, zoals inflatie, renteverhogingen, geopolitieke risico’s en de recessie, blijft Spanje met een hoge snelheid banen creëren. In het derde kwartaal werden 209.100 banen gecreëerd, bijna drie keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Dit is een recordaantal banen in de Spaanse economie. Er werken nu 21,26 miljoen mensen in Spanje, volgens het Spaanse Statistiekbureau INE.

De gegevens lijken echter tegenstrijdig: aan de ene kant creëert Spanje meer banen dan ooit, maar het aantal werklozen stijgt ook. Het aantal werklozen steeg tussen juli en september met 92.700 personen, wat een stijging van 3,3% is vergeleken met het voorgaande kwartaal, en de grootste stijging sinds het derde kwartaal van 2020, tijdens de pandemie. Er zijn nu in Spanje 2,85 miljoen werklozen, en de werkloosheidsgraad is gestegen tot bijna 11,9%.

Deze toelichting bevestigt de eerder genoemde factoren die de tegenstrijdigheid tussen de stijging van het aantal banen en de stijging van het aantal werklozen kunnen verklaren. De toename van de beroepsbevolking betekent dat er meer mensen op zoek zijn naar een baan. Dit kan leiden tot een stijging van het aantal werklozen, zelfs als het aantal banen ook stijgt.

In het afgelopen jaar is het aantal werklozen met 125.000 personen afgenomen, een daling van 4,2%, en zijn er 720.100 banen gecreëerd, een stijging van 3,5%. Tegelijkertijd is het aantal beroepsbevolking met 595.100 personen toegenomen, een stijging van 2,5%.

Ga naar de inhoud