In deze Spaanse regio’s geven de inwoners het meeste geld uit in bars en restaurants

In deze Spaanse regio’s geven de inwoners het meeste geld uit in bars en restaurants
Beeld: via canva.com

In deze Spaanse regio’s geven de inwoners het meeste geld uit in bars en restaurants

Spanjaarden hebben de gewoonte om constant naar bars en restaurants te gaan. Veel ochtenden beginnen ze de dag met een kopje koffie of een broodje in een bar, of ze gaan er naartoe om ’s avonds met vrienden of familie samen te komen. Maar hoeveel geven de Spanjaarden jaarlijks gemiddeld uit in de horeca?

De inwoners van Spanje gaan zo vaak naar bars en restaurants dat ze er nooit over nadenken hoeveel ze per jaar uitgeven aan eten en drinken. Een onderzoek van EITB Data ‘Comer y beber fuera de casa: costumbres, salud actividad económica…’, heeft onthuld dat Spanjaarden meer dan 1.000 euro per jaar uitgeven in bars en restaurants. Maar dat is slechts een gemiddeld bedrag.

Het onderzoek geeft ook het gemiddelde uitgavenpatroon weer in elke autonome regio van Spanje. Bovenaan de lijst staan twee regio’s in het noorden: Baskenland en Navarra.

In Baskenland is het gemiddelde uitgavenpatroon 1.359 euro per jaar per inwoner, 13% meer dan het landelijke gemiddelde. In Navarra geeft elke persoon 1.234 euro uit in bars en restaurants. Met uitgaven die erg lijken op deze laatste, staan La Rioja en Madrid respectievelijk op de derde en vierde plaats.

Op de laatste drie plaatsen van de lijst staan de Canarische Eilanden, Castilla-La Mancha en Catalonië. Deze regio’s geven gemiddeld het minst uit aan bars en restaurants. In de Canarische Eilanden is het gemiddelde uitgavenpatroon 706 euro per jaar per inwoner, in Castilla-La Mancha 778 euro en in Catalonië 825 euro.

Een opvallend gegeven uit het onderzoek is dat één op de vijf mensen (18%) in Baskenland van 15 tot 64 jaar oud dagelijks alcohol consumeert, en dat het gemiddelde alcoholverbruik per persoon tussen de 75 en 78 liter ligt. Ook wordt benadrukt dat mannen veel meer alcohol drinken dan vrouwen.

Ga naar de inhoud