Search
menu
Search

Wat maakt coliving zo populair in Madrid en Barcelona?

Wat maakt coliving zo populair in Madrid en Barcelona?
Beeld: via canva.com

Wat maakt coliving zo populair in Madrid en Barcelona?

Coliving, flexliving en andere vormen van collectieve en tijdelijke accommodaties zijn de laatste tijd steeds populairder geworden in Spanje. Dit komt voornamelijk door de nieuwe wet op huisvesting die investeerders en ontwikkelaars dwingt om tot 40% van het grondgebied te bestemmen voor sociale huurwoningen en langdurige huurcontracten met beperkingen op huurverhogingen. Om deze beperkingen te omzeilen, hebben investeerders en ontwikkelaars zich gericht op het ontwikkelen van nieuwe vormen van wonen, die niet onder deze wet vallen. Deze nieuwe formules bieden ook kleinere eenheden en extra diensten, waardoor de winstgevendheid van projecten wordt verhoogd.

De nieuwe wet op huisvesting in Spanje heeft geleid tot een verschuiving in de vastgoedmarkt, waarbij investeerders en ontwikkelaars op zoek zijn naar alternatieve manieren om hun winst te maximaliseren. De wet, die in maart 2019 werd goedgekeurd, verplicht ontwikkelaars om een aanzienlijk deel van hun projecten te bestemmen voor sociale huurwoningen en om langdurige huurcontracten aan te bieden met beperkingen op huurverhogingen. Dit heeft geleid tot een daling van de winstgevendheid van projecten, vooral in een tijd waarin de stijgende rentetarieven het bouwen van woningen voor verhuur (build to rent of BTR) minder aantrekkelijk maken.

Om deze beperkingen te omzeilen, hebben investeerders en ontwikkelaars zich gericht op nieuwe vormen van wonen, zoals coliving. Deze vorm van wonen valt niet onder de wet op huisvesting, omdat het niet als een huurovereenkomst wordt beschouwd, maar eerder als een samenlevingscontract tussen de bewoners en de exploitant van de accommodatie. Dit betekent dat er meer vrijheid is in het bepalen van de huurprijzen en de duur van de contracten, waardoor de winstgevendheid van projecten wordt verhoogd.

Coliving in Madrid

Madrid is een van de steden waar coliving snel aan populariteit wint. Volgens gegevens van CBRE, een toonaangevende vastgoedadviseur, biedt het bouwen van woningen voor verhuur in stedelijke gebieden in Madrid een rendement van 3,8%, terwijl dit in Barcelona 4,0% is. Dit komt doordat de vraag naar flexibele accommodaties in Madrid hoger is dan in Barcelona, wat resulteert in hogere huurprijzen.

Een van de belangrijkste voordelen van coliving in Madrid is de locatie. Veel van de coliving-projecten bevinden zich in het centrum van de stad, dicht bij openbaar vervoer en belangrijke voorzieningen. Dit maakt het aantrekkelijk voor jonge professionals en studenten die op zoek zijn naar een betaalbare en goed gelegen accommodatie.

Een ander voordeel is de flexibiliteit van de contracten. In tegenstelling tot de langdurige huurcontracten die vereist zijn door de wet op huisvesting, biedt coliving kortere contracten aan, variërend van enkele maanden tot een jaar. Dit geeft bewoners meer vrijheid om te verhuizen wanneer dat nodig is en om zich niet te binden aan een langdurig contract.

De kosten van coliving in Madrid variëren afhankelijk van de locatie en de voorzieningen die worden aangeboden. Over het algemeen liggen de prijzen tussen de € 500 en € 1000 per maand voor een privékamer in een gedeeld appartement. Dit kan duur lijken in vergelijking met traditionele huurwoningen, maar het is belangrijk om rekening te houden met de extra diensten die worden aangeboden, zoals schoonmaak, internet en gemeenschappelijke ruimtes. Deze extra’s maken het leven in een coliving-project aantrekkelijker en kunnen uiteindelijk kostenbesparend zijn.

Coliving in Barcelona

Hoewel Barcelona ook een groeiende markt is voor coliving, is deze stad niet zo populair als Madrid. Dit komt voornamelijk door de lagere vraag naar flexibele accommodaties en de hogere prijzen van onroerend goed in de stad.

Net als in Madrid biedt coliving in Barcelona een geweldige locatie en flexibele contracten aan. Veel van de projecten bevinden zich in het centrum van de stad, dicht bij openbaar vervoer en belangrijke voorzieningen. Dit maakt het aantrekkelijk voor jonge professionals en studenten die op zoek zijn naar een betaalbare en goed gelegen accommodatie.

Een ander voordeel is de mogelijkheid om te netwerken en nieuwe mensen te ontmoeten. Coliving-projecten hebben vaak gemeenschappelijke ruimtes waar bewoners kunnen socializen en samen activiteiten kunnen ondernemen. Dit kan vooral handig zijn voor buitenlandse studenten of professionals die nieuw zijn in de stad en op zoek zijn naar een sociaal netwerk.

De kosten van coliving in Barcelona variëren afhankelijk van de locatie en de voorzieningen die worden aangeboden. Over het algemeen liggen de prijzen tussen de € 500 en € 1000 per maand voor een privékamer in een gedeeld appartement. Hoewel dit vergelijkbaar is met de prijzen in Madrid, is het belangrijk om rekening te houden met de hogere kosten van levensonderhoud in Barcelona. Dit kan de totale kosten van coliving iets hoger maken dan in Madrid.

Ga naar de inhoud