Search
menu
Search

SpanjeRecept: de Crema Catalana als heerlijk zoet Spaans dessert

SpanjeRecept: de Crema Catalana als heerlijk zoet Spaans dessert
Beeld: Canva

SpanjeRecept: de Crema Catalana als heerlijk zoet Spaans dessert

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Crema Catalana is een traditioneel Spaans dessert dat vergelijkbaar is met het Franse Crème Brûlée. Het bestaat uit een romige custard met een knapperige karamel bovenop. Het is een populaire lekkernij in Catalonië en andere delen van Spanje, en wordt vaak gegeten tijdens speciale gelegenheden.

Voordat we naar de ingrediënten en het recept kijken, eerst even iets over het verschil tussen de Catalaans/Spaanse en Franse variant. Crema Catalana en Crème brûlée lijken wat betreft uiterlijk en smaak namelijk sterk op elkaar, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen deze twee desserts:

 • Ingrediënten: Crema Catalana wordt traditioneel gemaakt met melk, suiker, eieren, maïzena en citroenschil en soms met kaneel en/of vanille. Crème brûlée wordt gemaakt met room, suiker, eieren en vanille.
 • Textuur: Crema Catalana is meestal wat dikker en romiger dan Crème brûlée, omdat het maïzena bevat in plaats van room.
 • Smaak: Crema Catalana heeft vaak een subtiele citrussmaak vanwege de citroenschil die eraan wordt toegevoegd, terwijl Crème brûlée meestal een rijke vanillesmaak heeft.
 • Bereiding: Bij de bereiding van Crema Catalana wordt de suiker op de custard aangebracht voordat het wordt gekaramelliseerd met een keukenbrander. Bij Crème brûlée wordt de suiker na het bakken van de custard erop gestrooid en vervolgens gekaramelliseerd.

In het algemeen zijn Crema Catalana en Crème brûlée beide heerlijke desserts met een romige textuur en een knapperige karamellaag, maar het verschil in ingrediënten en smaak geeft elk dessert zijn eigen karakteristieke smaak en kenmerken.

Ingrediënten:

 • 4 kopjes volle melk
 • 1 kaneelstokje
 • De schil van 1 citroen
 • 1 vanillestokje
 • 8 eierdooiers
 • 1 kopje suiker
 • 4 eetlepels maïzena
 • Extra suiker voor de topping

Bereiding:

 1. Verwarm de melk samen met het kaneelstokje, de citroenschil en het vanillestokje in een middelgrote pan op laag vuur tot het bijna kookt. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel 10 minuten staan om te trekken.
 2. Verwijder het kaneelstokje, de citroenschil en het vanillestokje uit de melk en zet de pan weer op laag vuur.
 3. Klop ondertussen de eierdooiers samen met de suiker en de maïzena in een middelgrote kom tot het mengsel licht en romig is.
 4. Voeg geleidelijk de warme melk toe aan het eierdooiermengsel, terwijl je voortdurend blijft kloppen, om te voorkomen dat de eieren stollen.
 5. Giet het mengsel terug in de pan en verwarm het op laag vuur, al roerend, tot het dikker wordt en de achterkant van een lepel bedekt.
 6. Giet het mengsel in vier ovenbestendige schaaltjes en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.
 7. Bestrooi elk schaaltje met een gelijkmatige laag suiker en gebruik een keukenbrander om de suiker te smelten en te karameliseren. Als alternatief kun je de schaaltjes onder de grill zetten om de suiker te smelten en te karameliseren.
 8. Laat de schaaltjes een paar minuten afkoelen voordat je ze serveert, zodat de karamel kan stollen en hard worden.
Ga naar de inhoud