Welk land heeft meer betaalde vakantie- en feestdagen: Spanje, Nederland of België?

Welk land heeft meer betaalde vakantie- en feestdagen: Spanje, Nederland of België?
Beeld: via canva.com

Welk land heeft meer betaalde vakantie- en feestdagen: Spanje, Nederland of België?

In de huidige wereld is het van cruciaal belang dat werknemers voldoende tijd krijgen om uit te rusten en te herstellen. Een overbelaste en uitgeputte werkkracht is minder productief, gefrustreerder en heeft minder groeipotentieel. Daarom zijn landen waar rust en ontspanning gewaarborgd en goed geregeld zijn, de mentale gezondheid van werknemers beter en is de hele economie aanzienlijk beter af. In een studie is gekeken naar de landen wereldwijd, maar wij vragen ons af of er meer betaalde vakantiedagen, feestdagen en verlofdagen zijn in Spanje, Nederland of België?

Volgens een onderzoek van CVster.nl en Resume.io hebben de meeste landen in de wereld een standaard van vier weken betaalde vakantie, oftewel 20 werkdagen of 30 kalenderdagen per jaar. In totaal hebben 22 landen deze vakantieregeling van 30 dagen, terwijl het algemene gemiddelde 18,2 betaalde verlofdagen per jaar is.

Opmerkelijk genoeg zijn het de landen in Afrika en het Midden-Oosten die de top aanvoeren wat betreft het aantal betaalde verlofdagen. Iran staat op nummer één met de meeste officiële vrije dagen ter wereld: in totaal 53 dagen. De tweede plaats wordt ingenomen door San Marino, een kleine dwergstaat in Zuid-Europa, met in totaal 46 betaalde verlofdagen per jaar.

Onderaan de lijst vinden we de Verenigde Staten dat het laagste aantal betaalde vakantiedagen in de wereld kent met 0 dagen. Het is ook het op één na slechtste land wat betreft het totale aantal betaalde verlofdagen, met slechts 10 dagen per jaar. Verlofbeleid in de VS wordt grotendeels overgelaten aan de werkgevers zelf.

Spanje, Nederland of België?

In Europa zelf scoort Spanje relatief goed met 14 betaalde wettelijke feestdagen per jaar. Dit is aanzienlijk meer dan veel andere West-Europese landen. Enkele voorbeelden van de Spaanse feestdagen zijn Nieuwjaarsdag, Drie Koningen, Goede Vrijdag, Pasen, Dag van de Arbeid, Nationale Feestdag (12 oktober) en Kerstmis.

Nederland daarentegen kent 9 betaalde wettelijke feestdagen per jaar, terwijl dat in België per jaar 10 betaalde wettelijke feestdagen zijn. Als we kijken naar meeste betaalde vakantiedagen, dan zien we dat dit in Spanje 36 dagen zijn, in België 30 dagen en in Nederland 29 betaalde vakantiedagen. En dan kunnen we ook nog kijken naar de betaalde verlofdagen waarbij Spanje met 22 dagen beter scoort dan Nederland en België beiden met 20 betaalde verlofdagen per jaar.

  • kaart1
  • kaart2
  • kaart3
Ga naar de inhoud