Wat is er aan de hand met Neré, de oudste beer van de Spaanse Pyreneeën?

Wat is er aan de hand met Neré, de oudste beer van de Spaanse Pyreneeën?
Beeld: YouTube / screenshot

Wat is er aan de hand met Neré, de oudste beer van de Spaanse Pyreneeën?

HUESCA – We schrijven er wel eens vaker over; de berenpopulatie in de Spaanse Pyreneeën. Niet alleen omdat hun herintroductie in Spanje op de voet gevolgd wordt, maar ook omdat het dieren zijn die erg tot de verbeelding spreken. Deze week doken beelden op van Neré, de oudste beer van de Pyreneeën, en die zijn jammer genoeg zorgwekkend.

Allereerst moeten we je een kleine introductie geven tot wie Neré precies is. Neré is een mannetjesbeer van 25 jaar oud, en hij is dan ook een sleutelfiguur in de stamboom van de herintroductie van de bruine beer in het Noorden van Spanje. Neré beweegt zich tussen de regio’s Aragón en Catalonië. 

Neré werd geboren tijdens de winter van 1997, nadat zijn moeder Ziva gevangen werd in Slovenië en in de Pyreneeën werd gedropt in het kader van het herpopulatie programma van de bruine beer (oso pardo). Na aankomst vormde Neré meteen een stelletje met het laatste autochtone wijfje Canelle, die na het krijgen van de kleine Canelito jammer genoeg door een jager werd gedood in de buurt van Urdós.

Op donderdag 21 April 2022 werd de oude Neré nog eens gespot in het gebied van de Bajo Arán, op de grens tussen Aragón en Catalonië. Die observatie deed meteen de alarmbel rinkelen , omdat op de beelden duidelijk te zien is dat Neré mankt aan zijn linker voorpoot. Experts vrezen dat het vooral de ouderdom is die aan het probleem ten onder ligt. In 2020 vertoonde Neré namelijk al een zekere stroefheid in zijn voorpoten.

Toch sluit men zeker andere oorzaken niet uit. Er zijn net zo goed beelden uit 2021 waarop niets vreemd te zien is. Neré’s leeftijd komt in de buurt van de maximumleeftijd voor wilde bruine beren. Normaal gezien worden die tussen de 25 en 30 jaar oud. Het oudste geregistreerde exemplaar was 34 jaar oud. Neré is de vader van drie welpjes, en heeft daarmee goed bijgedragen aan de genetische diversiteit van de berenpopulatie. Zijn fans hopen dat hij het lang uithoudt in de Spaanse Pyreneeën.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.