Zomeroperatie 2024 met 94 miljoen verwachte verkeersbewegingen in Spanje

Zomeroperatie 2024 met 94 miljoen verwachte verkeersbewegingen in Spanje
Beeld: via canva.com

Zomeroperatie 2024 met 94 miljoen verwachte verkeersbewegingen in Spanje

Het vakantieseizoen van 2024 staat voor de deur en de Spaanse verkeersdienst (DGT) heeft uitgebreide voorbereidingen getroffen om de veiligheid van miljoenen reizigers te waarborgen. Met een verwachte toename van het verkeer tot meer dan 94 miljoen verkeersbewegingen en unieke uitdagingen die de zomer met zich meebrengt, is een grondig plan essentieel.

Op vrijdag 28 juni 2024 begint officieel de tijd van het jaar waarin het grootste aantal reizen plaatsvindt op de Spaanse wegen en daarmee ook de speciale Zomeroperatie om de meer dan 94 miljoen geplande verkeersbewegingen in goede banen te leiden in juli en augustus. De geplande maandelijkse verdeling voor dit jaar bedraagt ​​45,7 miljoen ritten in de maand juli en 48,3 miljoen in augustus.

De Zomeroperatie is onderverdeeld in vier drukke periodes: van vrijdag 28 juli tot en met maandag 1 juli, van woensdag 31 juli tot en met donderdag 1 augustus, van woensdag 14 tot en met zondag 18 augustus, van vrijdag 30 augustus tot en met 1 september en alle weekenden in de zomermaanden juli en augustus.

De DGT heeft maatregelen genomen zoals het verhogen van politiecontroles op de wegen, het monitoren van drukke verkeerspunten en het verstrekken van informatie aan bestuurders over mogelijke risico’s en alternatieve routes. Daarnaast wordt er samengewerkt met andere instanties en hulpdiensten om snel te kunnen reageren in geval van ongevallen of noodsituaties.

De maatregelen en campagnes van de DGT zijn om het aantal ongevallen te verminderen en de veiligheid van alle weggebruikers tijdens de zomer te waarborgen. In de zomer van 2023 zijn 238 mensen omgekomen bij verkeersongevallen en raakten 959 mensen ernstig gewond. 

De zomer van 2024 brengt niet alleen een toename van het binnenlandse verkeer met zich mee, maar ook een aanzienlijke stroom van internationale reizigers. De DGT heeft speciale operaties opgezet om deze unieke uitdagingen het hoofd te bieden.

De Operatie Straat van Gibraltar (Paso del Estrecho) die loopt van 13 juni tot en met 15 september, is gericht op het faciliteren van de doorgang van naar schatting 780.000 voertuigen naar en uit Noord-Afrika. Deze voertuigen reizen door Spanje op weg naar hun thuislanden in Afrika en weer terug via de meest gebruikte routes zoals de Mediterrane Corridor, de Centrale Corridor en de Zilverroute.

Een andere internationale actie is de Operatie Portugal Transit (Paso de Portugal) die plaatsvindt van 1 juli tot en met 31 augustus. Deze operatie richt zich op voertuigen die vanuit Frankrijk door Spanje naar Portugal reizen.

De zomerperiode brengt helaas ook een verhoogd risico op bosbranden met zich mee. De DGT heeft daarom een uitgebreid plan opgesteld om de veiligheid op de wegen te waarborgen in geval van brand.  De DGT heeft gebieden in kaart gebracht met een verhoogde kans op bosbranden met speciale aandacht voor wegen die door of langs deze gebieden lopen.

Ga naar de inhoud