In Asturië is een recordbedrag betaald van 30.000 euro voor een stuk kaas

In Asturië is een recordbedrag betaald van 30.000 euro voor een stuk kaas
Beeld: via canva.com

In Asturië is een recordbedrag betaald van 30.000 euro voor een stuk kaas

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Nederlanders zijn kaasliefhebbers, maar in Spanje kunnen ze er ook wat van. Dat bewijst het bedrag dat een restauranthouder in Asturië op tafel heeft gelegd voor een stuk kaas, maar liefst 30.000 euro, het hoogste bedrag ooit betaald voor 2,2 kilo kaas, in ieder geval in Asturië.

De beste Cabrales kaas van het jaar is op zondag geveild voor 30.000 euro, een recordbedrag in de 51 edities van het festival voor de meest bekende kaas van Asturië. De kaas rijpt maandenlang in grotten in het Picos de Europa gebergte. Met de prijs die het restaurant ‘Llagar de Colloto’ uit de stad Oviedo heeft betaald, zal Cabrales het Guinness World Records record behouden als de duurste kaas ter wereld die dit jaar is geveild.

Deze bekende Asturische kaassoort heeft het record sinds 2018, maar in deze veiling is het vorige record van 20.500 euro met 9.500 euro verbroken. Dit keer was het een stuk van 2,2 kilo, gemaakt van melk van koeien en geiten dat door de kaasmakerij Los Puertos uit Poo de Cabrales is gemaakt. Dit stuk werd door de jury als de beste van de vijftien deelnemers aan de wedstrijd gekozen en was het onderwerp van de veiling.

De biedingen om deze kaas te bemachtigen begonnen met een startbod van 3.000 euro. Negen horecabedrijven uit Asturië en Madrid deden mee, waaronder ‘Llagar de Colloto’, dat de afgelopen drie edities de beste Cabrales heeft gekocht. In 2018 betaalde dit restaurant 14.300 euro voor het winnende stuk en behaalde daarmee het eerste Guinness World Record voor de duurste kaas ter wereld op een veiling. Een jaar later in 2019 brak het restaurant dit record opnieuw door 20.500 euro te betalen, tot nu toe het hoogste bod op de veiling. Na twee pandemie-jaren betaalde Llagar de Colloto in 2022 opnieuw 17.000 euro voor het winnende stuk, een bedrag dat het in 2023 met 13.000 euro heeft overtroffen door uiteindelijk 30.000 euro te bieden.

Cabrales is een natuurlijk kaas dat ambachtelijk wordt gemaakt van rauwe koeienmelk of een mengsel van twee of drie soorten melk: koeien, schapen en geiten. De kaas rijpt in natuurlijke grotten in de Picos de Europa tussen twee en vier maanden onder vochtige omstandigheden die de groei van schimmels van het type Penicillium bevorderen. Deze schimmels geven de kaas zijn karakteristieke blauwgroene aders en vlekken.

Met een gemiddelde prijs van 12 euro per kilo voor de producenten, verkochten de 22 producenten die zijn aangesloten bij de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) vorig jaar 353.204 kilo Cabrales. En steeds meer kaas wordt verkocht buiten Spanje. Vorig jaar werden 66.226 kilo verkocht in de Europese Unie, een veel hoger aantal dan in 2021, toen er 45.152 kilo werd geëxporteerd. Buiten de EU werden 22.075 kilo verkocht.

Ga naar de inhoud