Search
menu
Search

Benidorm verkleint verkeersellende met maximum snelheden tot 10 km/uur

Benidorm verkleint verkeersellende met maximum snelheden tot 10 km/uur
Beeld: Canva

Benidorm verkleint verkeersellende met maximum snelheden tot 10 km/uur

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – ‘A paso de tortuga’ of ‘schildpaddensnelheid’: zo beschrijft men de nieuwe verkeersmaatregel in de kustplaats Benidorm. Door het opleggen van zones waar men nog maximaal 10 km/uur mag rijden, hoopt de stad haar moeilijke verkeerssituatie drastisch te verbeteren.

Meer is soms minder. Dat lijken ze althans te geloven bij het gemeentehuis van Benidorm wanneer het over de toekomst van mobiliteit gaat. Door de auto’s danig te vertragen, gaat het soms wel een stuk vlotter qua doorstroming van verkeer. Toen men in 2021 de maatregel op tafel legde, kwamen er vraagtekens vanuit vele hoeken. Op sociale media werd het idee verguisd, de oppositie trok groen weg. Nu heeft Benidorm haar vuurproef echter doorstaan: de zomer is voorbij en de nieuwe maximumsnelheid heeft haar effect niet gemist.

De maximum snelheden tot 10 km/uur vind je bijvoorbeeld op centrale slagaders zoals de avenida del Mediterráneo. Tot 20 km/uur mag je bij Severo Ochoa en in het hele stedelijke centrum ligt de maximumsnelheid op 30 km/uur. Bovendien zijn er nu ook bredere voetpaden, minder rijwegen en smallere rijwegen. 

En de cijfers liegen er niet om. Dit jaar heeft Benidorm tussen de 6 en 8 procent meer auto’s ontvangen dan tijdens de zomer van 2021, zonder verkeerschaos tot gevolg. De gemiddelde snelheid van de auto’s in de stad is met 28 procent verlaagd, terwijl de tijd die je nodig hebt om in de stad van punt A naar B te gaan gemiddeld korter is.

De sleutel ligt misschien wel in de rotondes. Het stadsbestuur heeft het verkeer vloeiender gemaakt ook door heel wat verkeerslichten te vervangen door die rotondes. Volgens de schepen voor mobiliteit “Denken de mensen dat hij die het snelste gaat eerst aankomt”. Dat blijkt echter niet het geval. “Wie traag reist maar aan een continue tempo, komt eerder aan omdat hij niet moet stoppen bij een verkeerslicht of plots hoeft te remmen aan het zebrapad.”

Ga naar de inhoud