Website van verkeersdienst DGT en andere manieren om de staat van de wegen te weten in Spanje

Website van verkeersdienst DGT om de staat van de wegen te bekijken in Spanje
Beeld: 123rf

Website van verkeersdienst DGT en andere manieren om de staat van de wegen te weten in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het sneeuwt en het sneeuwt op veel plaatsen behoorlijk in Spanje en dat heeft ook gevolgen voor de wegen. Veel wegen zijn door de hevige sneeuwval afgesloten of er zijn problemen om er te rijden terwijl er op veel plaatsen het gebruik van sneeuwkettingen verplicht is. Maar hoe weet je nu wat de staat van de wegen is in Spanje? We leggen de speciale wegenkaart van de Spaanse verkeersdienst uit en onder de afbeelding ook alternatieve manieren zoals de verkeerspanelen langs de weg, Twitter, de kranten, televisie, Google Maps etc.

Het beste advies is altijd om met sneeuw niet de weg op te gaan en natuurlijk altijd goed voorbereid te zijn als je dat dan toch doet omdat je naar je werk moet of omdat het op de weg rijden je werk is, zoals vrachtverkeer, taxi’s etc. Maar hoe weet je nu op welke wegen er in Spanje problemen zijn?

Op het moment van schrijven heeft de Spaanse verkeersdienst DGT melding gedaan van tientallen wegen waar problemen zijn vanwege de sneeuw. En dan hebben we het alleen over de landelijk gecoördineerde wegen en niet de kleinere regionale en lokale wegen. Er zijn volgens de Dirección General de Tráfico ook veel wegen afgesloten vanwege de sneeuw.

Als je wilt weten welke wegen zijn afgesloten of waar problemen zijn met de sneeuw dan kun je dat in real-time dus live bijgewerkt zien op DEZE WEBSITE van de DGT. De website met de kaart van Spanje en alle verkeersmeldingen en waarschuwingen is in het Spaans en ook in het Engels te bekijken.

Overigens is er op deze kaart veel informatie te zien, niet alleen welke wegen zijn afgesloten of problemen hebben met de sneeuw maar ook wegwerkzaamheden en waar de vaste flitspalen te vinden zijn. 

Wat betreft de circulatie op de Spaanse wegen heeft de kaart van Spanje de volgende kleuren: zwart (onderbroken verkeer); rood (moeilijk); geel (onregelmatig); groen (voorwaardelijk). 

Verder raadt de DGT de weggebruikers aan om op de volgende dagen en tijdstippen niet op de weg te rijden omdat dit de drukste en gevaarlijkste momenten zijn op de Spaanse wegen: Vrijdag tussen 19.00 en 21.00 uur; Zaterdag tussen 11.00 en 13.00 uur; Zondag tussen 18.00 en 22.00 uur.

KLIK HIER om naar de website van de DGT te gaan met daarop de kaart van Spanje en de actuele verkeerssituatie.

kaart
Beeld: Screenshot DGT op zondag 28 november 14.30 uur

Panelen langs de weg

Langs alle belangrijke snelwegen staan digitale informatiepanelen waarop regelmatig verkeersinformatie of belangrijke feiten te lezen zijn. Die panelen staan er niet voor niets en zijn uiteraard bedoeld om de weggebruikers te informeren over de actuele verkeerssituatie, het weer, mogelijke opstoppingen en ongevallen etc. Op sommige plaatsen hangen deze digitale verkeerspanelen boven het wegdek.

Aemet

De Spaanse weerdienst is natuurlijk de plaats m alle actualiteiten te zien over het weer, de weeralarmen etc. Op de website van de Agencia Estatal de Meteorología ofwel Aemet kan men zien of er waarschuwingen zijn, waar die dan zijn en ook dagen vooruit kijken. Speciale meldingen worden ook altijd gedeeld via hun Twitter account.

Google Maps

Het klinkt wellicht vreemd maar nu de roaming vrij is kun je in Spanje ook gebruik maken van de Google Maps app en website. Op deze kaarten kun je als je in de optie “auto” kiest ook kiezen voor een “layer” ofwel een laag waarop de actuele verkeerssituatie wordt aangegeven, groene wegen zijn ok, rode wegen zijn niet ok. Wellicht is deze minder betrouwbaar als die van de DGT maar het geeft wel een goede indicatie. Daarnaast kun je de routeplanner functie gebruiken zodat Google Maps je de route kan laten zien waarbij ook drukke en volle wegen aangegeven worden.

Twitter

Het sociale medium Twitter wordt veel gebruikt in Spanje door officiële instanties zoals de DGT en de Spaanse weerdienst Aemet. Op de profielen van deze instanties wordt het laatste nieuws gedeeld maar ook weerkaarten, foto’s, video’s, tips, informatie geplaatst en de actuele weerberichten gemeld. Ze plaatsen ook de situatie op de wegen dus voor diegene die Twitter gebruiken kunnen de accounts van de DGT en de Aemet volgen om op de hoogte te blijven.

Kranten

Uiteraard zorgen de kanten in Spanje er ook voor dat het laatste nieuws vermeld wordt wat betreft het weer en de verkeerssituaties in het land. Op SpanjeVandaag houden we ook de lezers op de hoogte wat betreft het weer en het verkeer en kun je op onze weerpagina de actuele weersituatie zien op de kaart.

Alternatieve websites

Er zijn natuurlijk naast de websites van de kranten en SpanjeVandaag enorm veel andere websites te vinden waarop actuele informatie wordt geplaatst. Een daarvan is eltiempo.es wat een website is met het actuele weer maar ook het verkeer, de sneeuw etc. De Nederlandse ANWB heeft ook een pagina met het verkeer in Spanje en andere landen.

Ga naar de inhoud