Einde aan 36 jaar socialistische regering in Andalusië

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

SEVILLA – Ondanks dat de socialistische PSOE-partij bij de autonome verkiezingen op 2 december het hoogste percentage en meeste stemmen wist te halen, was dat niet genoeg om een autonome regering te vormen. Op donderdag 27 december hebben de conservatieve, centrum- en extreemrechts partijen PP, Ciudadanos en VOX een coalitie aangekondigd waarna er een einde is gekomen aan 36 jaar socialistische regioregeringen.

Gedurende 36 jaar hebben de socialisten de leiding gehad over de autonome deelstaat met de meeste inwoners, Andalusië. De laatste jaren wist de PSOE van de voormalige regiopremier Susana Díaz echter niet genoeg stemmen binnen te krijgen om de autonome regio alleen te kunnen besturen. Tijdens de regionale verkiezingen in 2015 wist de PSOE samen met Ciudadanos een coalitie aan te gaan maar daar kwam abrupt een einde aan.

Daarom kwamen er vervroegde verkiezingen in Andalusië die plaatsvonden op 2 december. Daarbij wist de PSOE nog steeds 28% van de stemmen te krijgen wat minder was dan bij de vorige verkiezingen maar nog steeds het hoogste percentage. 1.007.626 inwoners hebben op de PSOE-A gestemd wat goed is voor 33 zetels in het parlement van Andalusië, 14 minder dan bij de verkiezingen in 2015.

Aangezien de PSOE geen meerderheid van de stemmen had (55) moest men in principe een coalitie aangaan maar geen enkele partij toonde daar interesse in. De PSOE stond er dus alleen voor terwijl de overige partijen op zoek gingen naar een mogelijke coalitie, iets wat nu gelukt is tussen de PP, Ciudadanos en VOX, de grote extreemrechtse nieuwkomer.

Coalitie

De PP wist ook niet het beoogde resultaat te halen bij de recente verkiezingen en raakte 7 zetels kwijt in het parlement om er 26 over te houden. In totaal kozen er 748.061 mensen voor de PP, een 20,8% van het totaal aantal kiezers.

Ciudadanos was een van de grote winnaars want de partij van Albert Rivera wist 18,3% van de stemmen te krijgen wat 658.137 inwoners zijn waarmee de C’s partij 21 zetels kreeg, 12 meer dan in 2015.

De grote verrassende winnaar van deze verkiezingen was de extreemrechtse VOX partij die 11% van de stemmen wist te krijgen wat 395.012 inwoners zijn en goed is voor 12 zetels. Het is voor VOX de eerste keer dat ze deelnemen aan het parlement in Andalusië.

Samen hebben deze drie partijen nu een coalitie gevormd om 59 zetels te hebben, 4 meer dan wat nodig is voor een meerderheid van 55 zetels in het parlement in Andalusië.

Podemos (Adelante Andalucía) wat 16,2% van de stemmen te krijgen wat 582.792 kiezers zijn en goed is voor 17 zetels. Podemos wilde echter niet meedoen met een coalitie waarin de PP zit en al helemaal niet waaraan de extreemrechtse VOX partij deelneemt.

En nu

Op 27 december heeft de PP+Ciudadanos+VOX coalitie zich gepresenteerd in het parlement in Sevilla en werd de voorzitter van de Cámara andaluza gekozen, zijnde Marta Bosquet van de Ciudadanos-partij.

De nieuwe regiopremier van Andalusië zal waarschijnlijk de PP-leider Juanma Moreno gaan worden waarbij het de eerste keer is in 36 jaar tijd en na 10 ambtstermijnen van de socialisten dat de conservatieve Partido Popular aan de macht komt, in dit geval gesteund door de centrumrechts Ciudadanos partij en de extreemrechts VOX-partij.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
19 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Goed nieuws. Te lang regeren maakt corrupt. Dus dat de socialisten in Andalusië na bijna 40 jaar nu plaats moeten maken voor de tegenpartij, ligt voor de hand.

Verschrikkelijk dat men een coalitie vormd met extreem rechts, als rechtschapen Democraat doe eens de moeite om het programma van Vox te lezen je zult uw ogen niet geloven.

Ik vind het een pracht programma hopen dat het navolging krijgt!!

Eso que escriben aquí., no es verdad, PP y Ciudadanos no son de extrema derecha,,,es la derecha y punto los que apoyan al partido socialista esos si que son la extrema izquierda, así que los que miran estos artículos están engañados, ustedes lo manipulan todo,,,, echt jammer dit gemanipuleerd,, is

AUB geen PP meer aan de macht want dan gaat ik terug naar Nederland, ben dat hele rechtse zooitje spuugzat.

Nou dat het je goed gaat in Nederland leo, want ze zijn dus in Andalucia nu mede aan de macht en zoals de landelijke peilingen laten zien, ligt het niet voor de hand dat de PSOE straks nog weer in de regering zal zitten. En de PP wel. Oh ja, in Nederland zit je ook met een regering straks die redelijk naar rechts zal gaan. Europa in het algemeen trekt naar rechts, en dat komt omdat links te lang heeft gedacht dat alle problemen wel zouden overwaaien, dat ze geld konden uitgeven dat er niet was. Dat ze onbeperkt mensen… Lees verder »

Hoezo heeft Portugal dit eerder begrepen en wat hebben ze gedaan? De banken zorgen voor kunstmatige tekorten.

Ofwel weet je het niet , ofwel lieg je er gewoon op los, maar wat die peilingen betreft zit je er toch serieus naast: “El CIS de Tezanos mantiene indemne al PSOE por encima del 30% del voto y sacando 12 puntos al PP” !! (EM 5DEC2018). Leo kan dus nog wel een tijdje blijven. Dat EXTREEM rechts in opkomst is in Europa zou kunnen kloppen en is vooral te wijten aan de nefaste migratiepolitiek. Of Europa ook economisch naar rechts evolueert betwijfel ik sterk, al ben ik het wel met je eens dat de sinterklaaspolitiek van Sanchez het laatste… Lees verder »

Wellicht moet je toch eens leren lezen Miel. Ach en dat alleen jij gelijk hebt en een ander nooit, daar stappen we dan maar overheen, dat gelul zijn we nu wel van je gewoon. En iemand maar gelijk weer beschuldigen van liegen, jij moet eens leren je te beheersen en zoals ik al veel vaker het advies heb gegeven, laat de chemische stofjes staan, wellicht word je dan nog eens een beter mens ook. Ik zeg nergens Extreem rechts, ik zeg rechts, dat is niet hetzelfde. Al ben jij natuurlijk een aanhanger van extreem rechts, dus ik vergeef het je.… Lees verder »

Deze onverwachte reactie is duidelijk het gevolg van een onweerstaanbare profileringsdrang waartegen de welgemeende voornemens van enkele dagen geleden blijkbaar niet opgewassen zijn. 🙂 🙂 🙂
Ter info: mensen die hun eigen hersenspinsels geloven en deze ook met veel branie verkondigen noemen we in Vlaanderen ‘fantasten’. Ze worden meestal ook niet serieus genomen. Vandaar ….tot de volgende.

Ach Miel, toch weer over jezelf willen en moeten praten heh…. Ter info: mensen die hun eigen hersenspinsels geloven en deze ook met veel branie verkondigen noemen we in Vlaanderen ‘fantasten’. Ze worden meestal ook niet serieus genomen. Dat is jouw quote en gaat over jezelf, dat is toch wat, maar ik snap het wel, verder wil er niemand meer met of tegen je praten en dan ga je als echte snuiver uiteindelijk toch weer tegen jezelf praten….zoals gezegd, ik vergeef het je. En mijn goede wensen en voornemens, zijn voornamelijk voor mensen die het waarderen en daar schaar ik… Lees verder »

Precies, de volgende crisis staat al voor de deur!!

Het wordt nog erger nu ze samen regeren met Vox, dit maakt mijn verblijf in Andalusië zorgelijk.

Zo lang je je zal gedragen en normaal blijft leven, zal Vox je er niet zo maar uit zetten hoor….we gaan het allemaal wel zien. Hoe het was kon het ook niet blijven.
Ik hoop maar dat deze coalitie wat meer aandacht geeft aan het onderwijs en de zorg.
Dat is in deze regio echt een zwaar punt van aandacht.

Ben benieuwd hoeveel lijken de socialisten in die 36 jaar in de kasten heeft weten te verbergen!

Dat de PP van Casado met Vox in zee gaat lijkt logisch. Als moeder en dochter, rechtstreekse afstammelingen van het franquisme, hebben ze gelijklopende extreem rechtse opvattingen. Dat de liberale centrumpartij Ciudadanos zich laat meeslepen in dit voor hen onorthodox avontuur is verwonderlijk, maar laat vermoeden dat hier méér heeft meegespeeld dan politieke overtuiging alleen. Ik ben benieuwd of het dogma van de alles overheersende eenheid van Spanje voor hen voldoende zwaar zal wegen om zich gehoorzaam te plooien naar de wil van een linkse regering in Madrid. De toekomst zal het uitwijzen.

Lekker geil op de macht die PP dat je zelfs met Vox in zee gaat?? Ben benieuwd wat je in de praktijk van deze club in de regering gaat merken.

Tja, mevrouw Diaz zat niet zo heel blij te kijken tijdens de debatten.
Gek heh, haar politieke loopbaan zo hier toch moeten eindigen mag je verwachten.
Alhoewel bij de PSOE weet je het maar nooit, de ene dag sturen ze met zijn allen Pedro naar huis en tijdje later is hij opnieuw de partijleider en nog even later via een juridisch geintje is hij de premier….hopelijk niet lang meer overigens.
Tijd voor een frisse wind, al vrees ik dat het weer veel van de oude zittende macht zal worden.

Sanchez heeft een fantastische zet gedaan door zonder verkiezingen president te worden en de migranten kraan verder open te draaien. Hij is nu uitgekotst in Psoe ‘s sterkste regio. Rechts zal hierdoor Spanje weer gaan overnemen. Veel regios zullen volgen. Meesterzet van Rajoy mischien !!!

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.