Einde aan 36 jaar socialistische regering in Andalusië

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

SEVILLA – Ondanks dat de socialistische PSOE-partij bij de autonome verkiezingen op 2 december het hoogste percentage en meeste stemmen wist te halen, was dat niet genoeg om een autonome regering te vormen. Op donderdag 27 december hebben de conservatieve, centrum- en extreemrechts partijen PP, Ciudadanos en VOX een coalitie aangekondigd waarna er een einde is gekomen aan 36 jaar socialistische regioregeringen.

Gedurende 36 jaar hebben de socialisten de leiding gehad over de autonome deelstaat met de meeste inwoners, Andalusië. De laatste jaren wist de PSOE van de voormalige regiopremier Susana Díaz echter niet genoeg stemmen binnen te krijgen om de autonome regio alleen te kunnen besturen. Tijdens de regionale verkiezingen in 2015 wist de PSOE samen met Ciudadanos een coalitie aan te gaan maar daar kwam abrupt een einde aan.

Daarom kwamen er vervroegde verkiezingen in Andalusië die plaatsvonden op 2 december. Daarbij wist de PSOE nog steeds 28% van de stemmen te krijgen wat minder was dan bij de vorige verkiezingen maar nog steeds het hoogste percentage. 1.007.626 inwoners hebben op de PSOE-A gestemd wat goed is voor 33 zetels in het parlement van Andalusië, 14 minder dan bij de verkiezingen in 2015.

Aangezien de PSOE geen meerderheid van de stemmen had (55) moest men in principe een coalitie aangaan maar geen enkele partij toonde daar interesse in. De PSOE stond er dus alleen voor terwijl de overige partijen op zoek gingen naar een mogelijke coalitie, iets wat nu gelukt is tussen de PP, Ciudadanos en VOX, de grote extreemrechtse nieuwkomer.

Coalitie

De PP wist ook niet het beoogde resultaat te halen bij de recente verkiezingen en raakte 7 zetels kwijt in het parlement om er 26 over te houden. In totaal kozen er 748.061 mensen voor de PP, een 20,8% van het totaal aantal kiezers.

Ciudadanos was een van de grote winnaars want de partij van Albert Rivera wist 18,3% van de stemmen te krijgen wat 658.137 inwoners zijn waarmee de C’s partij 21 zetels kreeg, 12 meer dan in 2015.

De grote verrassende winnaar van deze verkiezingen was de extreemrechtse VOX partij die 11% van de stemmen wist te krijgen wat 395.012 inwoners zijn en goed is voor 12 zetels. Het is voor VOX de eerste keer dat ze deelnemen aan het parlement in Andalusië.

Samen hebben deze drie partijen nu een coalitie gevormd om 59 zetels te hebben, 4 meer dan wat nodig is voor een meerderheid van 55 zetels in het parlement in Andalusië.

Podemos (Adelante Andalucía) wat 16,2% van de stemmen te krijgen wat 582.792 kiezers zijn en goed is voor 17 zetels. Podemos wilde echter niet meedoen met een coalitie waarin de PP zit en al helemaal niet waaraan de extreemrechtse VOX partij deelneemt.

En nu

Op 27 december heeft de PP+Ciudadanos+VOX coalitie zich gepresenteerd in het parlement in Sevilla en werd de voorzitter van de Cámara andaluza gekozen, zijnde Marta Bosquet van de Ciudadanos-partij.

De nieuwe regiopremier van Andalusië zal waarschijnlijk de PP-leider Juanma Moreno gaan worden waarbij het de eerste keer is in 36 jaar tijd en na 10 ambtstermijnen van de socialisten dat de conservatieve Partido Popular aan de macht komt, in dit geval gesteund door de centrumrechts Ciudadanos partij en de extreemrechts VOX-partij.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.