skip to Main Content
Einde aan 36 jaar socialistische regering in Andalusië
OKdiario

Einde aan 36 jaar socialistische regering in Andalusië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SEVILLA – Ondanks dat de socialistische PSOE-partij bij de autonome verkiezingen op 2 december het hoogste percentage en meeste stemmen wist te halen, was dat niet genoeg om een autonome regering te vormen. Op donderdag 27 december hebben de conservatieve, centrum- en extreemrechts partijen PP, Ciudadanos en VOX een coalitie aangekondigd waarna er een einde is gekomen aan 36 jaar socialistische regioregeringen.

Gedurende 36 jaar hebben de socialisten de leiding gehad over de autonome deelstaat met de meeste inwoners, Andalusië. De laatste jaren wist de PSOE van de voormalige regiopremier Susana Díaz echter niet genoeg stemmen binnen te krijgen om de autonome regio alleen te kunnen besturen. Tijdens de regionale verkiezingen in 2015 wist de PSOE samen met Ciudadanos een coalitie aan te gaan maar daar kwam abrupt een einde aan.

Daarom kwamen er vervroegde verkiezingen in Andalusië die plaatsvonden op 2 december. Daarbij wist de PSOE nog steeds 28% van de stemmen te krijgen wat minder was dan bij de vorige verkiezingen maar nog steeds het hoogste percentage. 1.007.626 inwoners hebben op de PSOE-A gestemd wat goed is voor 33 zetels in het parlement van Andalusië, 14 minder dan bij de verkiezingen in 2015.

Aangezien de PSOE geen meerderheid van de stemmen had (55) moest men in principe een coalitie aangaan maar geen enkele partij toonde daar interesse in. De PSOE stond er dus alleen voor terwijl de overige partijen op zoek gingen naar een mogelijke coalitie, iets wat nu gelukt is tussen de PP, Ciudadanos en VOX, de grote extreemrechtse nieuwkomer.

Coalitie

De PP wist ook niet het beoogde resultaat te halen bij de recente verkiezingen en raakte 7 zetels kwijt in het parlement om er 26 over te houden. In totaal kozen er 748.061 mensen voor de PP, een 20,8% van het totaal aantal kiezers.

Ciudadanos was een van de grote winnaars want de partij van Albert Rivera wist 18,3% van de stemmen te krijgen wat 658.137 inwoners zijn waarmee de C’s partij 21 zetels kreeg, 12 meer dan in 2015.

De grote verrassende winnaar van deze verkiezingen was de extreemrechtse VOX partij die 11% van de stemmen wist te krijgen wat 395.012 inwoners zijn en goed is voor 12 zetels. Het is voor VOX de eerste keer dat ze deelnemen aan het parlement in Andalusië.

Samen hebben deze drie partijen nu een coalitie gevormd om 59 zetels te hebben, 4 meer dan wat nodig is voor een meerderheid van 55 zetels in het parlement in Andalusië.

Podemos (Adelante Andalucía) wat 16,2% van de stemmen te krijgen wat 582.792 kiezers zijn en goed is voor 17 zetels. Podemos wilde echter niet meedoen met een coalitie waarin de PP zit en al helemaal niet waaraan de extreemrechtse VOX partij deelneemt.

En nu

Op 27 december heeft de PP+Ciudadanos+VOX coalitie zich gepresenteerd in het parlement in Sevilla en werd de voorzitter van de Cámara andaluza gekozen, zijnde Marta Bosquet van de Ciudadanos-partij.

De nieuwe regiopremier van Andalusië zal waarschijnlijk de PP-leider Juanma Moreno gaan worden waarbij het de eerste keer is in 36 jaar tijd en na 10 ambtstermijnen van de socialisten dat de conservatieve Partido Popular aan de macht komt, in dit geval gesteund door de centrumrechts Ciudadanos partij en de extreemrechts VOX-partij.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
 1. Goed nieuws. Te lang regeren maakt corrupt. Dus dat de socialisten in Andalusië na bijna 40 jaar nu plaats moeten maken voor de tegenpartij, ligt voor de hand.

  1. Verschrikkelijk dat men een coalitie vormd met extreem rechts, als rechtschapen Democraat doe eens de moeite om het programma van Vox te lezen je zult uw ogen niet geloven.

 2. Eso que escriben aquí., no es verdad, PP y Ciudadanos no son de extrema derecha,,,es la derecha y punto los que apoyan al partido socialista esos si que son la extrema izquierda, así que los que miran estos artículos están engañados, ustedes lo manipulan todo,,,, echt jammer dit gemanipuleerd,, is

  1. Nou dat het je goed gaat in Nederland leo, want ze zijn dus in Andalucia nu mede aan de macht en zoals de landelijke peilingen laten zien, ligt het niet voor de hand dat de PSOE straks nog weer in de regering zal zitten. En de PP wel.

   Oh ja, in Nederland zit je ook met een regering straks die redelijk naar rechts zal gaan.
   Europa in het algemeen trekt naar rechts, en dat komt omdat links te lang heeft gedacht dat alle problemen wel zouden overwaaien, dat ze geld konden uitgeven dat er niet was. Dat ze onbeperkt mensen toe konden laten….en ga zo maar door.
   De ECB heeft met haar obligatie opkoop programma veel te lang de wereld laten denken dat het geweldig ging en alles, maar de rekening komt ooit een keer terug en dat moment is zeer dichtbij. In Duitsland dreigt al jaren de Deutsche Bank om te vallen en zodra Merkel echt weg is, is de kans zeer groot dat dit ook gaat gebeuren. Deze bank ligt al zo lang aan het infuus van de overheid. Dat is niet voor te stellen. In NL moest men de ING overeind houden, in Duitsland doet men dit al jaren met deze bank, dat is straks gedaan. Valt niet meer op te brengen.

   Gek genoeg heeft een land als Portugal dit allemaal al veel eerder begrepen en is het daar waar straks de minste klappen zullen gaan vallen, want die hebben ze al gehad.

   1. Ofwel weet je het niet , ofwel lieg je er gewoon op los, maar wat die peilingen betreft zit je er toch serieus naast: “El CIS de Tezanos mantiene indemne al PSOE por encima del 30% del voto y sacando 12 puntos al PP” !! (EM 5DEC2018). Leo kan dus nog wel een tijdje blijven.
    Dat EXTREEM rechts in opkomst is in Europa zou kunnen kloppen en is vooral te wijten aan de nefaste migratiepolitiek. Of Europa ook economisch naar rechts evolueert betwijfel ik sterk, al ben ik het wel met je eens dat de sinterklaaspolitiek van Sanchez het laatste is wat Spanje nu nodig heeft. Maar, ….wat hebben ECB, de Deutsche bank en ING hiermee te maken ?

    1. Wellicht moet je toch eens leren lezen Miel. Ach en dat alleen jij gelijk hebt en een ander nooit, daar stappen we dan maar overheen, dat gelul zijn we nu wel van je gewoon. En iemand maar gelijk weer beschuldigen van liegen, jij moet eens leren je te beheersen en zoals ik al veel vaker het advies heb gegeven, laat de chemische stofjes staan, wellicht word je dan nog eens een beter mens ook.

     Ik zeg nergens Extreem rechts, ik zeg rechts, dat is niet hetzelfde.
     Al ben jij natuurlijk een aanhanger van extreem rechts, dus ik vergeef het je.
     Verder voor je peilingen, leuke percentages, maar ook daar, lezen!
     De PSOE heeft geen absolute meerderheid, anderen dan Podemos, willen niet met hen regeren, samen met Podemos hebben ze ook geen meerderheid. De Catalaanse partijen zullen echt niet meedoen met deze 2 partijen.
     Oftewel, straks krijg je ook landelijk dezelfde coalitie als nu hier of een vergelijkbare, wellicht hebben de C´s en de PP straks helemaal geen derde partij nodig.
     De uitslag hier, had ook niemand verwacht heh.
     Daarnaast leg ik uit wat er mis is met de economie en geef er voorbeelden van, vanuit het verleden en het heden. De ECB zorgt ervoor dat het schijn is, dat het lijkt of het zo goed gaat in Europa.
     Kijk naar het verleden de ING, die viel bijna om en bleef alleen met hulp van de staat overeind, dit zal er mede voor zorgen dat ook bij komende verkiezingen er een ruk naar rechts zal komen in NL….Onder andere dat en wat er nog altijd gebeurd bij die bank en de problemen met de vluchtelingen.
     Vandaar dat ik zeg, leo zal ook in Nederland merken dat er op rechts meer te doen is dan op links.
     Diezelfde problemen hebben de Duitsers, daar dreigt al jaren de Deutsche bank om te vallen, dat komt binnenkort echt wel een keer naar buiten en die steun aan de bank in kwestie en wat dit de burger heeft gekost en nog gaat kosten, samen met de zelfde vluchtelingen problematiek, zal ook daar voor een ruk naar rechts zorgen, zover deze al niet in is gezet.
     Kijk jij wilt niets weten van een crisis die geweest is of die er kan komen, omdat je vind dat jij het persoonlijk geweldig voor elkaar hebt, maar ik kijk verder dan naar mij zelf en zie gewoon alle signalen voor een periode met enorm veel problemen in een aantal landen waar dat eerder nog niet geweest is.
     Nederland gaat ook met een barst in de huizenbubbel te maken krijgen, naast eerder genoemde problemen. De Brexit zal voor problemen gaan zorgen en een land als Spanje is niet voorbereid op dit soort zaken, zeker niet met een Sinterklaas aan de macht.
     Portugal heeft de afgelopen jaren al veel klappen gehad, ligt ook deels aan het ECB infuus maar veel minder dan een paar jaar terug.
     Dit is mijn mening heh, je hoeft het niet met me eens te zijn, sterker nog, de kans dat je dat ooit bent is er vrijwel niet. Maar dit zijn zaken die spelen of je dat nu leuk vind of niet. Dat van de Deutsche Bank, tja, dat weten niet alle mensen omdat het nog vrijwel niet in de pers is geweest, maar als je dagelijks in die sector actief bent, ach dan hoor je nog eens wat en krijg je nog eens interne stukken te zien heh.

     1. Deze onverwachte reactie is duidelijk het gevolg van een onweerstaanbare profileringsdrang waartegen de welgemeende voornemens van enkele dagen geleden blijkbaar niet opgewassen zijn. 🙂 🙂 🙂
      Ter info: mensen die hun eigen hersenspinsels geloven en deze ook met veel branie verkondigen noemen we in Vlaanderen ‘fantasten’. Ze worden meestal ook niet serieus genomen. Vandaar ….tot de volgende.

     2. Ach Miel, toch weer over jezelf willen en moeten praten heh….

      Ter info: mensen die hun eigen hersenspinsels geloven en deze ook met veel branie verkondigen noemen we in Vlaanderen ‘fantasten’. Ze worden meestal ook niet serieus genomen.

      Dat is jouw quote en gaat over jezelf, dat is toch wat, maar ik snap het wel, verder wil er niemand meer met of tegen je praten en dan ga je als echte snuiver uiteindelijk toch weer tegen jezelf praten….zoals gezegd, ik vergeef het je.
      En mijn goede wensen en voornemens, zijn voornamelijk voor mensen die het waarderen en daar schaar ik jou absoluut niet onder.

      Het ga je goed jochie, ik voel bijna (let wel, ik zeg bijna) medelijden met je….wij gebruiken poedersuiker op onze oliebollen, tja, jij doet er wat anders mee…..geeft niets, ieder zijn eigen….ik zeg sssnnnfff en ga verder doen.

   1. Zo lang je je zal gedragen en normaal blijft leven, zal Vox je er niet zo maar uit zetten hoor….we gaan het allemaal wel zien. Hoe het was kon het ook niet blijven.
    Ik hoop maar dat deze coalitie wat meer aandacht geeft aan het onderwijs en de zorg.
    Dat is in deze regio echt een zwaar punt van aandacht.

 3. Dat de PP van Casado met Vox in zee gaat lijkt logisch. Als moeder en dochter, rechtstreekse afstammelingen van het franquisme, hebben ze gelijklopende extreem rechtse opvattingen. Dat de liberale centrumpartij Ciudadanos zich laat meeslepen in dit voor hen onorthodox avontuur is verwonderlijk, maar laat vermoeden dat hier méér heeft meegespeeld dan politieke overtuiging alleen. Ik ben benieuwd of het dogma van de alles overheersende eenheid van Spanje voor hen voldoende zwaar zal wegen om zich gehoorzaam te plooien naar de wil van een linkse regering in Madrid. De toekomst zal het uitwijzen.

 4. Lekker geil op de macht die PP dat je zelfs met Vox in zee gaat?? Ben benieuwd wat je in de praktijk van deze club in de regering gaat merken.

 5. Tja, mevrouw Diaz zat niet zo heel blij te kijken tijdens de debatten.
  Gek heh, haar politieke loopbaan zo hier toch moeten eindigen mag je verwachten.
  Alhoewel bij de PSOE weet je het maar nooit, de ene dag sturen ze met zijn allen Pedro naar huis en tijdje later is hij opnieuw de partijleider en nog even later via een juridisch geintje is hij de premier….hopelijk niet lang meer overigens.
  Tijd voor een frisse wind, al vrees ik dat het weer veel van de oude zittende macht zal worden.

  1. Sanchez heeft een fantastische zet gedaan door zonder verkiezingen president te worden en de migranten kraan verder open te draaien. Hij is nu uitgekotst in Psoe ‘s sterkste regio. Rechts zal hierdoor Spanje weer gaan overnemen. Veel regios zullen volgen. Meesterzet van Rajoy mischien !!!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by