Minder dan de helft van de Spaanse woningeigenaren kunnen een oplaadpunt voor elektrische auto’s installeren

Minder dan de helft van de Spaanse woningen kan een oplaadpunt voor elektrische auto's installeren
Beeld: via canva.com

Minder dan de helft van de Spaanse woningeigenaren kunnen een oplaadpunt voor elektrische auto’s installeren

In een poging om elektrische mobiliteit te realiseren, stuit Spanje op obstakels vanwege de onmogelijkheid voor veel huishoudens om een elektrische lader voor hun voertuig op een eigen parkeerplaats te installeren. Meer dan de helft van de Spaanse woningen (55%) heeft geen eigen garageparkeerplaats waar ze dergelijke oplaadsystemen kunnen installeren, wat de toegang tot elektrische voertuigen voor dagelijks gebruik bemoeilijkt.

De beschikbaarheid van oplaadpunten bij woningen varieert afhankelijk van de provincie. Málaga heeft het grootste aandeel woningen met een garage waar oplaadpunten kunnen worden geïnstalleerd, aangezien 64% van de woningen daar parkeergelegenheid heeft. Gevolgd door de provincies Pontevedra, Guadalajara, Valladolid, Lugo, Granada, Cantabrië, Toledo, Murcia, Castellón, Segovia en Ourense als gebieden waar minstens de helft van de woningen in aanmerking komt voor een oplaadpunt.

Aan de andere kant is in Guipúzcoa slechts één op de vier woningen (25%) voorzien van een garage, waardoor in de overige driekwart geen elektrische laders kunnen worden geïnstalleerd. Daarna komen de provincies Barcelona, Vizcaya, Jaén, Córdoba, Cáceres, Sevilla, Valencia, Badajoz, Lleida en Burgos. In de Spaanse hoofdstad Madrid stijgt het percentage tot 40% van de woningen.

In Spanje hebben veel huishoudens problemen met het installeren van een elektrisch oplaadpunt voor hun voertuig op een eigen parkeerplaats. Dit komt doordat meer dan de helft (55%) van de Spaanse woningen geen eigen garage of parkeerplaats heeft waar ze deze oplaadsystemen kunnen plaatsen. Voor veel huishoudens beperkt dit de toegang tot elektrische voertuigen voor dagelijks gebruik, aangezien dit slechts mogelijk is in 45% van de woningen. Het merendeel van de inwoners van Spanje woont namelijk in appartementen.

De situatie in Spanje is zodanig dat het moeilijk is voor huiseigenaren om oplaadpunten te installeren vanwege het gebrek aan eigen parkeerplaatsen. Dit vormt een belemmering voor de adoptie van elektrische voertuigen, aangezien de meerderheid van de huishoudens niet de mogelijkheid heeft om thuis op te laden.

Het gebrek aan parkeergelegenheid bij woningen in Spanje bemoeilijkt de installatie van oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Hierdoor hebben veel huishoudens beperkte toegang tot elektrische voertuigen voor dagelijks gebruik, wat de acceptatie van deze voertuigen in het land beïnvloedt.

Om de adoptie van elektrische mobiliteit in Spanje te bevorderen, is het essentieel om de beschikbaarheid van openbare oplaadinfrastructuur uit te breiden. Dit houdt in dat er meer laadpalen moeten komen op straten, bij winkelcentra en openbare parkeerterreinen. Op deze manier kunnen ook gezinnen zonder eigen garage gemakkelijker overstappen op een elektrische auto.

Daarnaast zouden aanvullende voorzieningen in woonwijken overwogen kunnen worden, zoals het opzetten van laadpleinen waar bewoners van meerdere woningen hun elektrische voertuigen kunnen opladen. Helaas zal dit proces nog geruime tijd in beslag nemen in Spanje.

Ga naar de inhoud