Spaanse verkeersdienst DGT verduidelijkt twijfel omtrent telefoongebruik in stilstaande auto

Spaanse verkeersdienst DGT verduidelijkt twijfel omtrent telefoongebruik in stilstaande auto
Beeld: Canva

Spaanse verkeersdienst DGT verduidelijkt twijfel omtrent telefoongebruik in stilstaande auto

MADRID – Met de aankondiging van de nieuwe verkeerswet 2021, die in werking trad vanaf 23 Maart, rijzen heel wat vragen op. Een daarvan was de verwijzing naar het vasthouden van de telefoon in de auto. Kan je nu ook worden bestraft als je stilstaand naar je telefoon kijkt? De DGT (Dirección General De Tráfico of dienst verkeer) schept duidelijkheid.

Een week geleden gaven we via Spanjevandaag al een overzicht van de veranderde aspecten van de nieuwe verkeerswet. Dat overzicht vind je HIER. Onder de Spaanse bestuurders ontstond echter verwarring over het stilstaand gebruik maken van je telefoon. 

De nieuwe wet verzwaart alvast de sancties voor wie al rijdend telefoneert. In plaats van 3 punten verliezen Spanjaarden nu 6 punten op hun rijbewijs in geval van een overtreding. Bovendien komt daar een boete bij vanaf 200 euro. 

Het detail dat verwarring zaaide was de verwijzing naar het vasthouden van de telefoon tijdens het rijden. In de nieuwe tekst werd het woord ‘utilizar’ (gebruiken) namelijk vervangen door de volzin “conducir sujetando con la mano dispositivos de telefonía móvil” of “rijden terwijl men met de hand mobiele telefoontoestellen vasthoudt”. Het is dus zelfs niet eens nodig te telefoneren; het simpele vasthouden van je telefoon zou je in theorie een boete van 500 euro en een verlies van 6 punten op het rijbewijs kunnen opleveren.

De vraag die velen zich nu stelden: is het ook verboden om je telefoon te gebruiken wanneer de auto even stil staat? En het antwoord is in de meeste gevallen dat dat inderdaad verboden is. Als de auto in het verkeer stilstaat (bijvoorbeeld aan een verkeerslicht of aan een rond punt) is het verbod en de mogelijke straf evident. Zo lang je op de openbare weg bent, rijdend of stilstaand, mag de telefoon niet bekeken nog vastgehouden worden. De enige uitzondering is er voor wie handsfree belt of buiten het verkeer stil staat.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.