Welke levensmiddelen zijn duurder geworden door de droogte in Spanje?

Welke levensmiddelen zijn duurder geworden door de droogte in Spanje?
Beeld: alex_ugalek via canva.com

Welke levensmiddelen zijn duurder geworden door de droogte in Spanje?

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De prijzen van levensmiddelen zijn de laatste maanden alleen maar gestegen door de crisis vanwege de oorlog in Oekraïne en de inflatie, en nu ook door de aanhoudende droogte in Spanje. Het gebrek aan regen zorgt ervoor dat veel landbouwers moeilijkheden hebben om te oogsten en dat de veehouders weinig eten hebben voor de dieren. De prijzen van bepaalde levensmiddelen zijn daardoor al flink gestegen in Spanje.

De droogte die op dit moment in Spanje heerst, baart experts zorgen. Voor boeren en veehouders in Spanje is het een ingewikkelde situatie die wordt verergerd door het probleem van inflatie en de hoge kosten van producten. Hoewel de overheid blijft beweren dat de prijzen zullen dalen, lijkt het nu moeilijk nu de consumentenprijsindex boven de 16% ligt.

Als gevolg van de lage neerslag zijn sommige gewassen, zoals granen en olijven, al verminderd in opbrengst. Dit heeft geleid tot een stijging van 34% in de prijs van olijfolie. In maart stegen de prijzen van groenten en peulvruchten met 28%, granen met 23%, terwijl dat bij bereide peulvruchten en groenten 15% is. Als gevolg hiervan voorspelt de sector dat er minder producten beschikbaar zullen zijn, terwijl de vraag hoog blijft.

De droogte heeft al invloed op 60% van de Spaanse velden, waarbij meer dan 3,5 miljoen hectare aan droge graanvelden verloren is gegaan en niet meer kunnen worden hersteld. Boeren in deze kritieke situatie vragen om een dringend steunplan. Recent heeft de Spaanse regering de inkomstenbelasting (IRPF) voor ruim 800.000 boeren verlaagd met 25%, een maatregel die natuurlijk gewaardeerd wordt, maar volgens veel boeren geen langetermijnoplossing is.

De gewassen die afhankelijk zijn van regen voor hun ontwikkeling, zoals haver, tarwe en gerst, kwijnen op dit moment weg in het noorden en zijn praktisch verloren in het zuiden. De teelt van houtachtige gewassen zoals wijngaarden, olijfbomen, fruitbomen en notenbomen begint ook aangetast te worden. Hoewel deze gewassen doorgaans beter bestand zijn tegen droogte, is het op dit moment niet gemakkelijk vanwege de zeer ongewone hitte en het gebrek aan neerslag die al enkele jaren aanhoudt. Bovendien wordt er in Andalusië gevreesd dat het merendeel van de notenbomen verloren zal gaan.

Boeren maken zich ook zorgen over de beperkte toegang tot water. Concessies worden mondjesmaat verleend en de oogsten zullen veel lager zijn dan normaal omdat niet alles voldoende bewaterd kan worden. Dit heeft vooral gevolgen voor steenfruit en citrusvruchten.

Het gebrek aan regen zorgt er ook voor dat de weilanden droog zijn, waardoor de dieren niet gevoed kunnen worden. Veehouders moeten voer en hooi kopen om hun dieren te kunnen onderhouden. Het voer wordt echter geproduceerd op basis van granen die in Spanje schaars zijn, waardoor het geïmporteerd moet worden en de prijs aanzienlijk stijgt.

De productie van zuivel en eieren, voedsel dat aanzienlijk in prijs is gestegen sinds het begin van de inflatie crisis, is al maanden aan het afnemen. Hoewel de productiekosten dalen, daalt de prijs in de supermarkt niet. Dit komt door de aanzienlijke afname van het aantal melkkoeien in Spanje.

Het gebrek aan regen betekent ook dat er niet voldoende flora en vegetatie is in de bergen, waardoor bijen niet kunnen voeden en geen honing kunnen produceren. Dit is het derde seizoen op rij zonder oogst voor imkers.

Ga naar de inhoud