10x Spaanse gerechten die in de Airfryer bereid kunnen worden

10x Spaanse gerechten die in de Airfryer bereid kunnen worden
Beeld: Canva

10x Spaanse gerechten die in de Airfryer bereid kunnen worden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ook in Spanje zie je ze steeds vaker in de keukens, de Airfryer. De meeste airfryers zullen in Spanje gebruikt worden voor het bereiden van de heerlijke ham, kip of gamba’s ‘croquetas’ of de traditionele ‘patatas bravas’ al zullen er ook Airfryer-fans zijn die de altijd lekkere ‘churros’ bereiden in hun ‘freidora de aire’.

De Airfryer is een handig apparaat om snel en gezond voedsel te bereiden, dat weten we inmiddels allemaal wel. Spaanse gerechten zijn rijk aan smaken en kruiden en zijn perfect om te bereiden in de Airfryer. Hier zijn 10x Spaanse gerechten die je in de Airfryer kunt bereiden … al weten we niet of de smaak natuurlijk hetzelfde zal zijn.

1. Patatas Bravas

Patatas Bravas zijn een klassiek Spaans gerecht van gefrituurde aardappelblokjes geserveerd met een pikante tomatensaus. Met de Airfryer kun je de aardappels krokant en goudbruin bakken en de pikante saus apart bereiden.

airfryer patatas bravas
Beeld: Canva

2. Croquetas

Croquetas zijn kleine gefrituurde balletjes gevuld met ham, kip, kaas, of champignons. Nu zal het lastig zijn om de Spaanse kroketten in Nederland en België te vinden in de supermarkt, maar in de Airfryer kun je deze krokante hapjes zonder olie bereiden.

airfryer kroketten
Beeld: Canva

3. Empanadas

Empanadas zijn gevulde deeghapjes. Met de Airfryer kun je de empanadas goudbruin bakken en vullen met vlees, groenten of kaas. Een klassieker in Spanje is de ‘empanada Gallega’, een traditioneel gerecht uit de Galicische keuken. Het is een hartige taart gemaakt van deeg, gevuld met verschillende ingrediënten zoals tonijn, kabeljauw, gehakt, groenten en soms ook met inktvis.

airfryer empenadas
Beeld: Canva

4. Churros

Churros zijn gefrituurde deegstaven die als dessert of snack worden gegeten. Met de Airfryer kun je churros zonder olie bakken en serveren met suiker en kaneel. Churros zijn soms in Nederland en België diepgevroren te koop waarna je ze alleen maar hoeft op te warmen. Natuurlijk moeten de churros met ‘chocolate’ gegeten worden, een dikke chocoladedrank die je zelf kunt maken. 

airfryer churros
Beeld: Canva

5. Pollo al Ajillo

Pollo al Ajillo is een Spaans gerecht van kip bereid met knoflook en kruiden. In de Airfryer kun je de kip krokant bakken en de knoflooksaus apart bereiden.

airfryer pollo ajillo
Beeld: Canva

6. Albondigas

Albondigas zijn Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Met de Airfryer kun je de gehaktballetjes zonder olie bakken en de tomatensaus apart bereiden, of zonder saus en met ‘alioli’, de Spaanse knoflookmayonaise, eten.

airfryer albondigas
Beeld: Canva

7. Pimientos de Padrón

Pimientos de Padrón zijn kleine groene pepers die lichtjes gefrituurd worden. In de Airfryer kun je deze paprika’s zonder olie bakken en serveren met zout. Het probleem zal waarschijnlijk zijn om deze Spaanse delicatesse in Nederland of België te kopen.

airfryer pimientos
Beeld: Canva

8. Pollo al Horno

Pollo al Horno is een eenvoudig Spaans gerecht van gebakken kip met groenten en kruiden. Met de Airfryer kun je de kip krokant bakken en de groenten apart bereiden en daarna samen te serveren op Spaanse wijze, bijvoorbeeld met een zak chips.

airfryer pollo
Beeld: Canva

9. Gambas al Ajillo

Gambas al Ajillo is een Spaans gerecht van garnalen bereid met knoflook en kruiden. In de Airfryer kun je de garnalen krokant bakken en de knoflooksaus apart bereiden.

airfryer gambas
Beeld: Canva

10. Tortilla de patatas

Tortilla Española is een Spaanse omelet met aardappelen en uien (of zonder). Met de Airfryer kun je de omelet zonder olie bakken en serveren als snack of lunch. Hoe bereid je een traditionele aardappelomelet in de Airfryer? Dit is wat je nodig hebt: 4 middelgrote aardappelen, geschild en in dunne plakjes gesneden; 1 fijngehakte ui; 4 eieren; 2 eetlepels olijfolie; zout en peper naar smaak.

Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de aardappelen en ui toe en bak tot de aardappelen zacht en licht goudbruin zijn. Breng op smaak met zout en peper. Klop de eieren los in een aparte kom en voeg het aardappelmengsel toe. Plaats een vel bakpapier in de Airfryer en giet het eimengsel in de Airfryer. Stel de Airfryer in op 180°C en bak de tortilla gedurende 12-15 minuten totdat deze goudbruin en gaar is. Draai de tortilla om met behulp van een bord en bak de andere kant nog eens 5 minuten. Haal de tortilla uit de Airfryer en laat hem afkoelen voordat je hem in stukken snijdt.

airfryer tortilla
Beeld: Canva

Met de Airfryer kun je deze en andere Spaanse gerechten snel en gezond bereiden. Experimenteer met verschillende kruiden en sauzen om de smaken te variëren. Geniet van een heerlijke Spaanse maaltijd zonder dat je daarvoor de deur uit hoeft te gaan.

Ga naar de inhoud