Kinderen in landelijke gebieden zijn langer geworden dan kinderen in stedelijke gebieden

Kinderen in landelijke gebieden zijn langer geworden dan kinderen in stedelijke gebieden
Beeld: Canva

Kinderen in landelijke gebieden zijn langer geworden dan kinderen in stedelijke gebieden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Uit een grootschalige studie geleid door het Imperial College in Londen en gepubliceerd in het tijdschrift ‘Nature’, blijkt dat de gezondheidsvoordelen die jongeren in stedelijke gebieden hadden vergeleken met jongeren in landelijke gebieden de afgelopen decennia in de meeste ontwikkelde landen zoals in Spanje zijn vervaagd. Deze voordelen zijn nu alleen nog aanwezig in bepaalde regio’s van Afrika en Azië. De studie omvatte de gegevens van meer dan zeventig miljoen kinderen en jongeren en werd uitgevoerd door bijna 1.500 onderzoekers van over de hele wereld, ook in Spanje.

De onderzoekers die deelnamen aan de studie hebben lengte- en gewichtsgegevens verzameld van 71 miljoen jongeren tussen de 5 en 19 jaar oud, die tussen 1990 en 2020 in stedelijke en landelijke gebieden over de hele wereld woonden. Uit de gegevens bleek dat jongeren in stedelijke gebieden in bijna alle landen in 1990 langer waren dan jongeren in landelijke gebieden, maar dat deze kloof in 2020 is verkleind. Opvallend is dat in sommige van de rijkste westerse landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Frankrijk, adolescenten in landelijke gebieden nu zelfs langer zijn dan hun leeftijdsgenoten in stedelijke gebieden.

Uit de studie bleek dat er een uitzondering was in de meeste landen van Sub-Sahara Afrika, evenals sommige landen in de Stille Oceaan, Zuid-Azië en het Midden-Oosten. In deze regio’s waren kinderen in landelijke gebieden juist niet langer dan kinderen in stedelijke gebieden, maar waren ze eerder kleiner.

Lichaamslengte Spanje

Over het algemeen zegt men altijd dat de Spanjaarden wat betreft de lichaamslengte klein zijn en veel kleiner dan de mannen en vrouwen in andere landen. Maar die situatie is de afgelopen 160 jaar veranderd, vooral als gekeken wordt naar de gemiddelde lichaamslengtes van de inwoners van diverse landen.

De gemiddelde lengte van een Nederlandse man (21 jaar en ouder) is nu 183,8 cm en dat van de vrouwen 170,7 cm met een gemiddelde lichaamslengte  van 175,6 cm in Nederland. Maar de Spanjaarden staan ook in de top 10 van landen met gemiddelde lichaamslengtes van 180,6 cm voor de mannen en 167 cm voor de vrouwen. Spanje staat daarmee hoger op DEZE lijst dan Zweden en België waar de mannen gemiddeld 180,4 cm en de vrouwen gemiddeld 164,6 cm lang zijn.

Obesitas en overgewicht

Naast het vaststellen van de lengteverschillen tussen stedelijke en landelijke kinderen, hebben de onderzoekers ook opgemerkt dat de body mass index (BMI) meer is toegenomen bij kinderen in stedelijke gebieden dan bij kinderen in landelijke gebieden. Opmerkelijk is echter dat de BMI in bijna alle landen met een hoog inkomen, waaronder Spanje, Denemarken en Italië, is gestegen bij zowel de stedelijke als de landelijke bevolking.

De onderzoekers in Spanje verwijzen ook naar een recent artikel van de Nutrition Group van de Spanish Epidemiology Society (SEE), dat een specifiek voedingsbeleid aanbeveelt om de prevalentie van obesitas te verminderen. Het Nationale Strategische Plan om obesitas bij kinderen te verminderen, beoogt maatregelen te nemen in alle domeinen om dit gezondheidsprobleem aan te pakken, wat in Spanje invloed heeft op 4 op de 10 kinderen en 3 op de 10 tieners.

obesitas spanje
Bijna vier op de tien Spanjaarden heeft in 2035 obesitas
Volgens de verwachtingen zullen in het jaar 2035 bijna vier op de tien inwoners van Spanje leiden aan obesitas, met een percentage van 37 procent wat meer d …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud