Wat zijn deze blauwe lijnen op sommige Spaanse wegen en snelwegen?

Wat zijn deze blauwe lijnen op sommige Spaanse wegen en snelwegen?
Beeld: via canva.com & google maps

Wat zijn deze blauwe lijnen op sommige Spaanse wegen en snelwegen?

Recent schreven we nog over groene lijnen op wegen en de nieuwe rode lijnen in het centrum van een weg, maar dit keer kijken we naar de dunne blauwe lijnen die vaak op wegen en snelwegen te zien zijn. Deze blauwe lijnen nemen geen prominente rol in en zijn altijd naast een witte lijn te zien. Maar wat is de betekenis van deze blauwe lijnen in Spanje?

De blauwe lijnen die steeds vaker naast de witte lijnen op Spaanse wegen en snelwegen verschijnen, zijn in eerste instantie verwarrend voor veel automobilisten. Veel mensen denken dat het nieuwe wegmarkeringen zijn of dat ze iets te maken hebben met parkeerzones. Echter, de blauwe lijnen hebben een heel andere functie en zijn slechts informatief bedoeld. Ze geven aan dat er glasvezelkabels langs die route lopen en hebben niets te maken met verkeersregels of -voorschriften.

De blauwe lijnen die de laatste tijd steeds zichtbaarder worden op Spaanse wegen, vallen meteen op door hun felle kleur. Ze contrasteren sterk met de traditionele witte lijnen die de rijstroken markeren. Veel automobilisten associëren de blauwe kleur onmiddellijk met de blauwe en groene markeringen die parkeerzones en servicegebieden op snelwegen aangeven, al is dat vaak niet logisch omdat deze naast een rijbaan op de vluchtstrook te zien zijn.

Hoewel de blauwe lijnen nu steeds vaker voorkomen, is het gebruik ervan relatief nieuw. Ze zijn een gevolg van de uitrol van een landelijk glasvezelnetwerk, waarbij bij de aanleg van nieuwe wegen en snelwegen meteen glasvezelkabels worden meegenomen. De blauwe lijnen geven de route van deze kabels aan.

Een belangrijk punt is dat de blauwe lijnen geen enkele invloed hebben op het verkeer of de verkeersregels. Ze bevinden zich buiten de rijstroken, op de berm, en zijn puur bedoeld als informatieve markering. Automobilisten hoeven zich er dus geen zorgen over te maken.

rode lijnen
Wat zijn deze nieuwe doorgetrokken rode lijnen op de Spaanse wegen?
Op meerdere wegen in Spanje is sinds kort een dikke rode lijn in het midden van de weg te zien. Het is een opvallende markering die door de Spaanse verkeersdienst DGT op meerdere ‘gevaarlijke’ wegen in het land aangebracht gaat worden, maar wat betekent deze grote rode lijn eigenlijk?
logo1 1www.spanjevandaag.com

Waarom blauwe lijnen

Het gebruik van de blauwe lijnen is in eerste instantie een logistieke oplossing. Door de route van de glasvezelkabels duidelijk te markeren, is het voor telecombedrijven makkelijker om onderhoud te plegen of eventuele problemen op te sporen. De lijnen fungeren als een soort ‘roadmap’ voor de ondergrondse infrastructuur.

Door de glasvezelkabels gelijktijdig met de wegwerkzaamheden aan te leggen, bespaarden de overheden en telecombedrijven aanzienlijk op kosten. Het voorkwam dat later opnieuw de weg open moest voor de aanleg van kabels, met alle overlast en extra kosten van dien.

Het meenemen van glasvezelkabels bij de aanleg van nieuwe wegen is een toekomstbestendige oplossing. Met de steeds groter wordende behoefte aan snelle internetverbindingen, is een landelijk dekkend glasvezelnetwerk essentieel. Door dit meteen te integreren in de infrastructuur, hoeft er in de toekomst minder vaak gegraven te worden.

groene lijn
Wat zijn deze nieuwe groene lijnen op de Spaanse wegen?
Op meerdere wegen in Spanje zijn sinds kort groene lijnen aan de zijkant van de weg te zien. Het is een opvallende markering die door de Spaanse verkeersdienst DGT op meerdere wegen in het land aangebracht wordt, maar wat betekenen deze groene (en rode en blauwe) lijnen eigenlijk?
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud