Landsadvocaat Spanje raadt aan Europarlementariër Junqueras vrij te laten

Landsadvocaat Spanje raadt aan Europarlementariër Junqueras vrij te laten
Beeld: Europa Press

Landsadvocaat Spanje raadt aan Europarlementariër Junqueras vrij te laten

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De landsadvocaat die de Spaanse overheid adviseert heeft aangeraden om de tot 13 jaar celstraf veroordeelde Catalaanse ERC politicus Oriol Junqueras voorlopig vrij te laten. De Abogacía del Estado schrijft in een 16 pagina’s tellende brief dat men de uitspraak van het Europees Hof van Justitie dient te respecteren.

Oriol Junqueras van de ERC partij is afgelopen oktober samen met andere Catalaanse politici veroordeeld tot jarenlange celstraffen. Junqueras heeft 13 jaar celstraf gekregen vanwege opruiing en verduistering van staatsgeld. Daarnaast kreeg hij 13 jaar ontzetting uit het vervullen van openbare ambten.

Maar half december oordeelde het Europees Hof van Justitie dat de veroordeelde voormalige Catalaanse politicus in mei toegelaten had moeten worden tot het Europees Parlement. Daarmee zegt het Europees Hof eigenlijk dat Junqueras (ERC) onschendbaar was als gekozen Europarlementariër terwijl hij in voorarrest zat voor een proces waarvoor hij nu tot 13 jaar gevangenisstraf is veroordeeld.

De landsadvocaat (Abogacía del Estado) heeft een brief geschreven aan het Spaanse Hooggerechtshof (Tribunal Supremo) met daarin het advies om Junqueras uit de gevangenis te halen en hem toe te staan om zijn acte als Europarlementariër in Brussel op te halen.

Er wordt wel bij geschreven dat dit tijdelijk kan zijn afhankelijk van de uitspraak van het Europees Parlement wat betreft de onschendbaarheid van Junqueras maar ook van Puigdemont en Comín die reeds in bezit zijn van hun tijdelijke pas als Europarlementariër en dus ook onschendbaarheid genieten. 

De landsadvocaat zegt in de brief tegen het Hooggerechtshof dat Junqueras het recht heeft om zijn taak als Europarlementariër uit te voeren zolang als hij die functie bekleed. Maar er wordt ook aangeraden dat dezelfde Junqueras zijn celstraf en ontzetting uit het vervullen van openbare ambten ook moet uitzitten en dat er voor gezorgd moet worden dat Junqueras niet vlucht.

Het laatste woord heeft het Spaanse Hooggerechtshof die pas na 5 januari zal oordelen over de onschendbaarheid van Oriol Junqueras. Overigens is dit goed nieuws voor de PSOE partij omdat nu de deur is geopend na een samenwerking met de ERC partij wat betreft het vormen van een regering. De rechtse oppositie partijen spreken echter over de grootste crisis ooit in  de Spaanse politiek.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.