Grote verkeersdrukte verwacht vanwege Semana Santa Paasweek in Spanje

Grote verkeersdrukte verwacht vanwege Semana Santa Paasweek in Spanje
Beeld: Canva

Grote verkeersdrukte verwacht vanwege Semana Santa Paasweek in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Wie deze vrijdag of gedurende de komende week de weg op gaat in Spanje moet goed opletten want het zal druk worden. Vooral langs de kuststreek en de bergen waar de Spanjaarden nog willen gaan skiën wordt veel verkeer verwacht. De Spaanse verkeersdienst DGT verwacht dan ook 16 miljoen verkeersbewegingen op de Spaanse wegen tussen vrijdag 31 maart en maandag 10 april (2023).

De DGT heeft de Paasweek verkeersdrukte in twee delen opgesplitst. Deel een begint deze vrijdag 31 maart vanaf 15.00 uur en loopt tot komende zondag 2 april middernacht en deel twee begint op woensdag 5 april en zal eindigen op maandag 10 april middernacht. In totaal verwacht men meer dan 16 miljoen verkeersbewegingen op de Spaanse wegen. De DGT heeft ook gekeken naar de big data van de afgelopen jaren en verwacht dat dit jaar 36 mensen zullen overlijden.

Om het verkeer in goede banen te laten lopen zal de Spaanse verkeersdienst meer dan 1.800 verkeerscontroles gaan uitvoeren waarbij gecontroleerd wordt op alcohol- en drugsgebruik en op het juiste gebruik van de autoriemen, ook op de achterbank. Er zullen in heel Spanje meer dan 9.000 agenten worden ingezet die in auto’s en op vaste plaatsen het verkeer in goede banen zullen gaan begeleiden. Daarnaast heeft men de beschikking over 557 radars en 10 helikopters en 8 speciale drones die de wegen van bovenaf controleren.

Situatie wegen

Om de verkeerssituatie te bekijken op de Spaanse wegen kan gebruikgemaakt worden van de website van de Spaanse verkeersdienst DGT of via Google Maps op de smartphone en daar als extra laag het verkeer te kiezen.

Ongelukken

De vele auto’s op de wegen zorgen er echter wel altijd weer voor dat er ook veel ongevallen plaatsvinden waarbij helaas ook altijd te veel doden te betreuren zijn. Gedurende de Semana Santa in 2022 overleden er maar liefst 26 personen. Ga je dus de weg op de komende week, let dan extra goed op.

Traditie

De Paasweek (Semana Santa) is traditiegetrouw elk jaar de drukste periode op de Spaanse wegen. Veel Spanjaarden gaan naar de kustplaatsen om te genieten van het (hopelijk) mooie weer en het strand terwijl anderen weer naar de bergen vertrekken om te genieten van de skipistes, zeker dit jaar omdat er recent veel sneeuw is gevallen en veel skipistes nog open zijn. Ook grote steden hebben het vaak drukker vanwege de Semana Santa processies, en dan vooral in de Valencia regio en Andalusië.

Ga naar de inhoud