Search
menu
Search

Hoeveel Burger King, McDonald’s en Kentucky Fried Chicken restaurants zijn er in Spanje?

Hoeveel Burger King, McDonald’s en Kentucky Fried Chicken restaurants zijn er in Spanje?
Beeld: Canva

Hoeveel Burger King, McDonald’s en Kentucky Fried Chicken restaurants zijn er in Spanje?

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

We weten dat niet iedereen van de fastfood maaltijden van de drie grootste fastfood restaurants Burger King, McDonald’s en Kentucky Fried Chicken houdt, maar vreemd genoeg gaan veel mensen toch elke dag een hamburger of frietjes halen bij een van de drie ketens. Maar hoeveel van deze fastfood restaurants zijn er in Spanje?

Je ziet ze overal in Spanje, in de toeristische gebieden, in winkelcentra, in het centrum van een stad, vliegvelden, treinstations en bij tankstations. Er komen steeds meer Burger King, McDonald’s en Kentucky Fried Chicken restaurants bij in Spanje en dat betekent dus ook dat de vraag stijgt in het land van de tapas en paella. En die groei houdt ook niet op want deze drie ketens willen flink uitbreiden de komende jaren. Maar hoeveel van deze fastfood restaurants zijn er en wanneer werden deze voor het eerst geopend in Spanje?

Burger King

Het Amerikaanse Burger King heeft in Spanje de meeste restaurants. In totaal zijn er 905 Burger King restaurants te vinden in Spanje. 585 van deze restaurants zijn van Burger King zelf en 320 zijn franchises. In 2022 zijn er in Spanje 47 nieuwe Burger King restaurants bijgekomen en steeg de omzet naar bijna 1 miljard euro. Burger King is in Spanje en Portugal eigendom van Brands Iberia (RBI) die ook andere restaurants zoals Popeyes en Tim Hortons onder beheer heeft. In 2023 heeft Burger King de opening van 100 nieuwe restaurants gepland in Spanje en Portugal waarvan 80 Burger King en 40 Popeyes restaurants. Er werken inmiddels bijna 22.000 mensen bij Burger King.

McDonald’s

Het Amerikaanse McDonald’s heeft in Spanje 586 restaurants maar dat moet over vijf jaar oplopen naar 700 restaurants, met gemiddeld 20 tot 25 nieuwe vestigingen per jaar in Spanje. In 2022 werden 26 nieuwe restaurants geopend, maar in 2023 wil de fastfoodketen 20 tot 25 nieuwe restaurants openen in Spanje. In tegenstelling tot Burger King heeft McDonald’s hoofdzakelijk franchise restaurants wat 95% van het totaal uitmaakt. Volgens McDonald’s is dat een succesformule wat over de hele wereld goed werkt en waar ook geen verandering in zal komen. In 2022 steeg de omzet met 30% naar bijna 1 miljard euro.

Kentucky Fried Chicken

Volgens de laatste cijfers uit 2022 heeft Kentucky Fried Chicken (KFC) in Spanje 247 restaurants. KFC Spanje wil het aantal restaurants voor het einde van 2024 uitbreiden naar 400, met name in Madrid en Barcelona. Net zoals bij McDonald’s werkt KFC hoofdzakelijk met het franchisesysteem.

Wist je dat: Het eerste Burger King restaurant in 1975 in Madrid geopend werd terwijl het eerste KFC-restaurant in Barcelona in 1976 werd geopend? McDonald’s opende (pas) in 1981 haar eerste restaurants aan de Gran Vía in Madrid, tien jaar later dan de eerste McDonald’s in Zaandam in Nederland in 1971.

Ga naar de inhoud