Bruine Beer die vrouw verwondde viel niet aan maar reageerde tijdens zijn vlucht in Asturië

Bruine Beer die vrouw verwondde viel niet aan maar reageerde tijdens zijn vlucht in Asturië
Beeld: Voorbeeldfoto / Fundación Oso de Asturias / Facebook

Bruine Beer die vrouw verwondde viel niet aan maar reageerde tijdens zijn vlucht in Asturië

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

OVIEDO – Eind mei werd een 75-jarige vrouw ‘aangevallen’ door een bruine beer in een natuurpark bij Cangas del Narcea in de autonome regio Asturië. Het was de eerste keer sinds zeer lange tijd dat een ‘oso pardo’ een mens aanviel. Na onderzoek is echter gebleken dat de beer de vrouw niet aanviel maar haar verwondde in zijn vlucht om juist van de mensen weg te komen.

De 75-jarige vrouw wandelde met vrienden in een natuurgebied tussen`de gemeenten Sonande en Llamedo bij Cangas del Narcea toen ze plotseling werd aangevallen door een beer. Volgens getuigen stond de beer plotseling op zijn achterpoten op het pad en sloeg hij de wandelende vrouw meerdere keren met zijn voorpoten. De ooggetuigen zeiden verder dat de beer probeerde de gevallen vrouw mee te sleuren maar het maken van veel geluid en het zwaaien met de armen van de andere wandelaars kon dat voorkomen.

Na onderzoek van specialisten van de Fundación Oso de Asturias en het Estación Biológica de Doñana (CSIC), is echter gebleken dat de beer uit een bebost gebied kwam en de vrouw waarschijnlijk pas op het laatste moment zag waarna hij in zijn vlucht  in een reactie rechtop ging staan en de vrouw raakte maar dus niet aanviel. Verder zijn er geen bewijzen gevonden dat de vrouw werd meegesleurd door de beer. De beer liet ook de andere wandelaars met rust en vluchtte, iets wat hij niet zou doen als hij gewelddadig en agressief geweest zou zijn.

Uiteindelijk liep de 75-jarige vrouw een bekkenbreuk op en moest ze behandeld worden voor meerdere verwondingen in haar gezicht en armen. De specialisten zijn het met elkaar eens dat het om een extreem uitzonderlijk geval gaat van een toevallige ontmoeting tussen een bruine beer in het wild met een mens in een afgelegen gebied.

Een aanval van een bruine beer is erg zeldzaam. In Spanje heeft de Fundación Oso Pardo de afgelopen 30 jaar 8 aanvallen geregistreerd. De aanvallen van beren vonden plaats in de Pyreneeën, Picos de Europa en het Cantabrisch Gebergte waar circa 500 beren leven. De bruine beer is sinds 1973 beschermd in Spanje.

De laatste keer dat er een aanval werd gemeld was in 2018 toen een 77-jarige man een gebroken rib en een verwonding in zijn gezicht opliep nadat hij oog in oog kwam te staan met een ‘oso pardo’.

In veel gevallen ging het echter om aanvallen van beren als bescherming van jonge beren en in sommige gevallen omdat honden te dicht bij de beren kwamen of omdat een beer gevangen werd en zich verdedigde. Een beer valt niet zomaar een mens aan.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.