Het ontbreekt de Spaanse horeca aan 100.000 werknemers

Het ontbreekt de Spaanse horeca aan 100.000 werknemers
Beeld: jeancliclac via canva.com

Het ontbreekt de Spaanse horeca aan 100.000 werknemers

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De horeca in Spanje kampt met een tekort aan werknemers. Werkgevers verwijten werknemers dat zij kiezen voor andere aantrekkelijke en minder zware banen, zoals in de logistiek. Werknemers klagen daarentegen over slechte arbeidsomstandigheden die geen rekening houden met hun privéleven en over lage salarissen.

Tijdens het laagseizoen, wanneer er minder toeristen en klanten zijn, zijn er moeilijkheden om een evenwicht te vinden. Maar zodra de zomer begint, wordt de instabiliteit duidelijker merkbaar. De horecasector schat dat er in Spanje een tekort is van ongeveer 100.000 werknemers.

De horecasector herstelt zich na de pandemie en heeft een toestroom van gasten gezien die niet alleen is hersteld, maar ook de verwachtingen heeft overtroffen. Volgens gegevens van ‘Hostelería de España’ is de omzet in bars en restaurants tijdens deze ‘Puente de Mayo’ met ongeveer 5% tot 10% gestegen, hetzelfde als tijdens de paasvakantie. Deze trend wordt verwacht voort te duren gedurende het seizoen voorafgaand aan de zomer.

Vooral tijdens deze periode, die wordt gekenmerkt door beurzen in sommige steden en nationale en regionale feestdagen, wordt het probleem van het aannemen van personeel het duidelijkst voor de horecasector.

Ondanks het gebrek aan werknemers, werken er in Spanje meer dan 1,4 miljoen personen in de horeca, terwijl dit volgens de cijfers in 2021 nog meer dan 1,6 miljoen werknemers waren.

Ga naar de inhoud