Huis kopen kost 36 en huren 43 procent van een salaris in Spanje

Huis kopen kost 36 en huren 43 procent van een salaris in Spanje
Beeld: baona via canva.com

Huis kopen kost 36 en huren 43 procent van een salaris in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het wordt ook in Spanje steeds moeilijker om een woning te bemachtigen. Recente gegevens van de Bank van Spanje laten zien dat het bijna 8 jaar bruto jaarsalaris kost om een woning te kopen. Bovendien moet er in het eerste jaar meer dan 36% van het beschikbare jaarlijkse bruto-inkomen worden besteed, het hoogste percentage sinds 2012. Als er wordt gekozen voor huur, is de opoffering nog groter. Volgens gegevens van de vastgoedwebsite Fotocasa en het banenplatform InfoJobs is het percentage dat besteed moet worden aan huur de afgelopen tien jaar gestegen naar 43%.

De salarisdruk die inwoners van Spanje moeten ervaren om een woning te kopen of huren, is met deze gegevens veel hoger dan wat de controle-instanties aanbevelen. Deze instanties vinden dat niet meer dan 30% van het inkomen aan de woning betaling moet worden besteed.

Uit de gegevens blijkt echter dat de inwoners van Spanje in 2022 gemiddeld 43% van hun bruto salaris aan huur besteden, het hoogste percentage van de afgelopen tien jaar. In sommige regio’s ligt dit percentage zelfs boven de 50%, en komt het zelfs dicht bij 60%, zoals in de Balearen (58% van het bruto salaris), Catalonië (58%), Madrid (57%), Baskenland (52%), Canarische Eilanden (49%) en Cantabrië (43%).

In 2022 steeg de huurprijs van woningen in Spanje volgens gegevens van Fotocasa met 7,4% op jaarbasis, en bedroeg in december 11,03 euro/m² per maand. Het gemiddelde bruto jaarsalaris dat InfoJobs afgelopen jaar registreerde was 24.395 euro (2.033 euro bruto per maand in 12 termijnen). De woningprijzen stijgen sneller dan de salarissen, en de huurprijzen bevinden zich op dit moment op het hoogste niveau ooit, met de grootste stijgingen van de afgelopen 17 jaar.

Kopen

De Centrale Bank van Spanje meldde dat in het vierde kwartaal van 2022 meer dan 7,8 jaar bruto salaris nodig was, wat bijna gelijk is aan het voorgaande kwartaal toen het hoogste aantal sinds 2011, namelijk 7,9 jaar, werd geregistreerd. Bovendien was het nodig om 36% van de beschikbare jaarlijkse inkomsten te gebruiken om de eerste jaarlijkse betalingen te doen, het hoogste percentage sinds 2012.

Deze cijfers liggen echter onder het hoogste niveau dat werd bereikt in het derde kwartaal van 2007, vóór de vastgoedcrisis. In die tijd was bijna 9,5 jaar bruto salaris nodig om een ​​standaard woning te kopen die was gefinancierd met een lening van 80% van de waarde.

Ga naar de inhoud