Spanje opent op 2 of 3 juli de EU-buitengrenzen voor 15 landen (UPDATE)

Spanje opent op 2 of 3 juli de EU-buitengrenzen voor 15 landen
Beeld: 123rf

Spanje opent op 2 of 3 juli de EU-buitengrenzen voor 15 landen (UPDATE)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 1 juli kunnen de reizigers uit 15 landen die niet bij de Europese Unie horen weer naar de EU-landen reizen. Maar om naar Spanje te reizen moeten deze reizigers nog even wachten tot 2 of 3 juli want de Spaanse autoriteiten wachten nog 2 of 3 dagen met het heropenen van de buitengrenzen.

UPDATE: Uiteindelijk heeft Spanje ervoor gekozen om de grenzen voor 15 niet EU-landen op zaterdag 4 juli te openen. Daarbij gaat het om Thailand, Australië, Canada, Zuid-Korea, Japan, Georgië, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Tunesië en Uruguay. Reizigers vanuit Marokko, Algerije en C¡hina zijn vooralsnog niet welkom. Meer info lees je HIER.

De zogenaamde binnengrenzen van de EU zijn voor diverse landen op 15 juni open gegaan terwijl dit in Spanje 21 juni was. Maar reizigers uit andere landen die niet bij de EU horen kunnen pas sinds 1 juli naar de EU-landen reizen nu dat de buitengrenzen weer zijn geopend. Op 1 juli gingen ook de grenzen tussen Spanje en Portugal weer open.

Maar dat geldt niet voor de hele wereld en ook nog niet voor Spanje. Ten eerste zal Spanje pas op 2 of 3 juli de buitengrenzen openen en zal dit net zoals bij de overige EU-landen slechts zijn voor 12 landen en eventueel 15 landen, afhankelijk van wat deze 3 landen doen met de EU-reizigers.

Het gaat om reizigers uit: Thailand, Australië, Canada, Zuid-Korea, Japan, Georgië, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Tunesië, Uruguay, Marokko, Algerije en China. 

In de laatste drie gevallen (Marokko, Algerije en China) is dat afhankelijk van een wederkerigheid, dat wil zeggen dat als de Europeanen naar deze landen mogen reizen, de reizigers uit Marokko, Algerije en China ook weer naar de Europese Unie en dus ook Spanje mogen reizen.

Spanje heeft daarmee de Europese aanbevelingen overgenomen maar heeft deze grenzen niet op 1 juli maar zal deze op 2 of 3 juli, wanneer dit gepubliceerd wordt in de staatscourant BOE, openen. De lijst is uitsluitend op basis van epidemiologische en niet-diplomatieke criteria opgesteld en zal elke twee weken worden herzien.

De vertraging in het openen van de buitengrenzen in Spanje heeft te maken met de controle van de lijst van landen omdat diverse landen geen Spaanse reizigers toestaan. Daarom zou de lijst bestaande uit 12 landen en 3 landen met condities voor Spanje gereduceerd kunnen worden tot 7 of 8 landen.

De gezondheidscontroles bij de vliegvelden voor de reizigers uit niet-EU-landen zijn hetzelfde als die voor de EU- en Schengenlanden reizigers, zoals HIER omschreven.

Ga naar de inhoud