Bijna 600.000 Spanjaarden hebben twee banen uit noodzaak

Bijna 600.000 Spanjaarden hebben twee banen uit noodzaak
Beeld: via canva.com

Bijna 600.000 Spanjaarden hebben twee banen uit noodzaak

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het aantal mensen met meer dan één baan in Spanje is ver boven de half miljoen gestegen, waardoor dit het hoogste niveau ooit heeft bereikt. Volgens de gegevens van de enquête naar de beroepsbevolking (EPA) van het tweede kwartaal van 2023 van het Spaanse Statistiekbureau (INE) waren er aan het eind van juni 588.300 mensen met een tweede baan, wat een stijging van 7,4% is vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In het Spaans heten mensen met twee banen ‘pluriempleados’.

Een onderzoek van de vacatureportal InfoJobs laat zien dat de economische situatie van het afgelopen jaar veel werknemers ertoe aanzet om meer dan één baan te zoeken om ​​voldoende loon te verdienen. Tegelijkertijd kan de toename van de vaste, maar seizoensgebonden contracten ook deze realiteit verklaren.

Het rapport is uitgevoerd door middel van een enquête met een vragenlijst aan 4.805 panelleden, die een evenredige en representatieve verdeling vormen van de nationale bevolking van 16 tot 65 jaar en geleid worden door quota op geslacht, leeftijd, regio en arbeidssituatie. InfoJobs benadrukt dat inzet voor opleiding, kwaliteitsbanen en de ontwikkeling van overheidsbeleid essentieel zijn om te voorkomen dat meervoudige banen een noodzaak worden.

De conclusies van dit rapport wijzen op economische oorzaken als motief voor meervoudige banen bij de grote meerderheid van de 15% van de Spaanse werknemers die zeggen momenteel meer dan één baan te combineren of dit in het afgelopen jaar te hebben gedaan. Concreet zegt 40% van degenen die meerdere banen hebben, meer dan één baan te combineren uit noodzaak, omdat een enkel salaris niet genoeg is om te leven; en nog eens 32% zegt dit te doen om extra inkomsten te genereren.

Uit het rapport kan worden afgeleid dat jongeren tussen 16 en 34 jaar het meest meervoudig zijn, met name 32% van de groep van 16 tot 24 jaar en 22% van degenen tussen 25 en 34 jaar. Dit percentage neemt af met de leeftijd, tot 12% bij 55-plussers. Hoewel alle leeftijdsgroepen meervoudig zijn vanwege noodzaak, vanwege een onvoldoend salaris, vallen vooral jongeren op met meer dan 40% van de vermeldingen.

Wat betreft het inkomensniveau zijn werknemers met een salaris tot 1.000 euro/maand het meest meervoudig, met 23% van de gevallen. Daarna volgen mensen met salarissen tussen 1.001 en 1.500 euro met 15% en degenen met een inkomen boven de 2.000 euro, ook met 15%. In deze laatste groep is de belangrijkste reden voor meervoudige banen niet economisch van aard, maar wel persoonlijke tevredenheid, 38% zegt namelijk dat ze zich comfortabel en gelukkig voelen met beide banen.

Ga naar de inhoud