Wat wordt duurder of goedkoper in Spanje in 2023

Wat wordt duurder of goedkoper in Spanje in 2023
Beeld: Canva

Wat wordt duurder of goedkoper in Spanje in 2023

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Dat het leven duurder is geworden in Spanje in 2022 is natuurlijk al bekend. De inflatie is gestegen en vooral voedingsmiddelen zijn een stuk duurder geworden. Maar zoals altijd veranderen veel prijzen aan het begin van een nieuw jaar. In dit korte overzicht melden we diverse diensten en producten die duurder of goedkoper worden in 2023.

December 2022 is afgesloten met een inflatie van 5,8% wat lager is dan de voorgaande maanden. Voedingsmiddelen zijn echter gemiddeld meer dan 15% in prijs gestegen, maar er zijn veel producten die veel duurder zijn dan een jaar geleden. Tel daar de brandstof, elektriciteit en aardgas bij op en praktisch alles is duurder geworden de afgelopen 12 maanden.

Voeding 0%

Om deze prijsstijgingen op te vangen en de hoge kosten te compenseren heeft de regering diverse maatregelen genomen. Een van deze maatregelen is de verlaging van de super gereduceerde btw van 4% naar 0% gedurende zes maanden voor basisvoedingsmiddelen zoals brood, fruit, groente etc. en de verlaging van 10% naar 5% voor oliën zoals olijf- en zonnebloemolie en pasta. 

basisproducten
Welke levensmiddelen hebben vanaf 2023 geen btw meer in Spanje?
Als onderdeel van het derde steunpakket om de hoge kosten van de inflatie te verlagen in Spanje, hebben diverse basisvoedingsmiddelen zoals brood, kaas, eie …
icoon2022www.spanjevandaag.com

Pensioenen 

De koopkracht van de gepensioneerden in Spanje wordt opgevangen door een stijging van de pensioenen van 8,5%, het hoogste percentage ooit. De premievrije pensioenen stijgen zelfs met 15%. Hierdoor gaan de meer dan 9 miljoen pensioenontvangers er tientallen tot honderden euro’s op vooruit.

pensioen spanje 2023
Dit worden de nieuwe pensioenleeftijden en -bedragen in 2023 in Spanje
In 2023 zullen er in Spanje enkele wijzigingen zijn wat betreft de pensioenen zoals de pensioenleeftijd die omhoog gaat en de pensioenbedragen die ook stijg …
icoon2022www.spanjevandaag.com

Minimumsalaris

Over de verhoging van het minimumsalaris is aan het begin van het nieuwe jaar nog geen overeenkomst bereikt. De kans is echter groot dat de 1000 euro minimumsalaris in 2023 met terugwerkende kracht wordt verhoogd met 4,6% of 8,2% tot 1046 of 1082 euro per maand.

minimumsalaris
Spanje wil het minimumsalaris in 2023 verhogen naar 1082 euro
Als het aan de minister van Werkgelegenheid ligt moet het minimumsalaris in 2023 verhoogd worden naar 1082 euro wat een stijging is van 82 euro of 8,2 procent.
icoon2022www.spanjevandaag.com

Bijdrage zelfstandige ondernemers

De zelfstandige ondernemers of ‘autonómos’ moeten elke maand een bedrag aan de Sociale Zekerheid betalen. Deze bedragen gaan voor veel zzp’ers veel hoger worden in 2023 nu er een nieuw systeem is waarbij gekeken wordt naar de reële netto-inkomens van de zelfstandigen. Dit nieuwe 15-schijvensysteem vervangt het oude systeem waarbij iedereen, ongeacht de inkomens, hetzelfde betaalde.

Telefonie

De grootste telecombedrijven Movistar en Vodafone hebben aangekondigd hun tarieven te verhogen in 2023. Movistar verhoogt de tarieven gemiddeld met 6,8% maar daarvoor in de plaats krijgen alle klanten ongelimiteerd internet op de telefoon. Vodafone zal de tarieven met gemiddeld 4 euro verhogen. Andere telecomproviders hebben nog niets bekend gemaakt of verhogen hun tarieven niet in 2023.

Tolwegen

Ondanks dat er steeds minder tolwegen zijn in Spanje, zijn er nog veel snelwegen waar de gebruikers wel tol moeten betalen. De tol gaat met 4% omhoog, iets dat geldt voor de AP-51, AP-61, AP-53, AP-66, AP-7 Alicante-Cartagena, AP-7 Málaga-Guadiaro, AP-68, AP-71, AP-9, AP-6 en AP-46.

Benzine- en dieselkorting

Sinds 1 januari 2023 is de brandstofkorting, die sinds 1 april 2022 geldig was in Spanje, afgeschaft. Dat betekent dat over het algemeen dat bij het tanken van diesel of benzine de klant geen 0,20 euro per liter korting meer krijgt. Er gelden speciale regelingen voor de professionele sector zoals vrachtwagenchauffeurs, maar ook voor boeren en vissers.

brandstofkorting
Vanaf 1 januari 2023 einde aan algemene brandstofkorting in Spanje
Tijdens de aankondiging van een derde pakket van maatregelen tijdens de periode van hoge inflatie, werd bekend dat er vanaf 1 januari 2023 een einde komt aa …
icoon2022www.spanjevandaag.com

Gratis treinen

De speciale 100% of 50% kortingen voor de treinreizigers die met de cercanías, rodalies en media distancia (Avant) treinen reizen blijven het hele jaar (2023) gelden voor de houders van abonnementen en meerrittenkaarten. De vermindering van 30% van het stedelijk en interstedelijk openbaar vervoer gaat alleen gelden in de gebieden waar de regionale en gemeentelijke overheid dit aanvullen tot 50%.

Aardgas

2023 begint met hogere aardgasprijzen die in navolging van vorig jaar omhoog gaan. De zogenaamde Tarifa Ultimo Recurso (TUR) zal in januari stijgen met gemiddeld 8,67%.

Butaangas

Butaangasflessen hebben nu een kostprijs van 18,58 euro (vorig jaar rond deze tijd was dat 16,92 euro). Tot aan de derde dinsdag van januari (de 17e) zal deze prijs niet aangepast worden. Er geldt echter een bevriezing van het maximumbedrag dat tot aan 30 juni niet boven de 19,55 euro mag komen.

Elektriciteit

De prijzen voor elektriciteit zijn al weken aan het dalen in Spanje. Toch is deze aan het begin van 2023 nog steeds duurder dan aan het begin van 2022. De gemiddelde elektriciteitsrekening het afgelopen jaar was 91 euro per maand, 33% meer dan het jaar daarvoor. De regering heeft tot eind 2023 de belastingvermindering op elektriciteit verlengd.

Spaanse post

Het Spaanse postbedrijf Correos heeft de prijzen voor de postzegels met 4% verhoogd in 2023. De ‘sellos’ voor het versturen van brieven en kaarten tot 20 gr kosten 0,78 euro binnen Spanje terwijl het internationaal versturen van dezelfde brieven en kaarten binnen Europa 1,65 euro kost, hetzelfde als in 2022.

Ga naar de inhoud