Januari afgesloten met het hoogste aantal verkeersslachtoffers sinds 2012 in Spanje

Januari afgesloten met het hoogste aantal verkeersslachtoffers sinds 2012 in Spanje
Beeld: Canva

Januari afgesloten met het hoogste aantal verkeersslachtoffers sinds 2012 in Spanje

MADRID – Volgens de op dinsdag gepresenteerde cijfers van de Spaanse verkeersdienst DGT is de maand januari 2022 afgesloten met het hoogste aantal dodelijke verkeersslachtoffers sinds januari 2012, tien jaar geleden dus. De afgelopen maand overleden op het Spaanse asfalt 100 personen in 87 dodelijke verkeersongelukken, 27 meer dan in 2019.

Bij de vergelijkingen tussen jaren wordt door de DGT niet gekeken naar 2020 vanwege het uitzonderlijke corona-jaar waardoor er veel minder verkeer op de wegen was. Daarom vergelijkt de DGT de cijfers van 2022 met die van 2019 waaruit geconcludeerd kan worden dat er dit jaar janurai 100 verkeersdeelnemers overleden terwijl dit in 2019 nog 73 verkeersdoden waren. In 2022 overleden 39 mensen op snel- en autowegen en 61 personen op alle andere wegen.

De meeste verkeersdoden waren te betreuren onder de automobilisten van personenwagens (turismos) met 49 slachtoffers gevolgd door 28 doden bij de kwetsbare weggebruikers zoals voetgangers (11), fietsers (3) en motorrijders (14). Er overleden 6 personen in een bestelbus, 1 persoon in een vrachtwagen van minder dan 3.500 kilo en 5 vrachtwagenchauffeurs in wagens van 3.500 kilo of zwaarder. 11 van de overleden weggebruikers hadden geen autogordel om of een helm op.

In januari vielen de meeste doden op de Spaanse wegen in Andalusië met 24 gevolgd door de Valencia regio met 16, Castilla-La Mancha met 14, Catalonië met 12 en Galicië met 7. De dag met de meeste doden op de wegen was 30 november met 12 doden terwijl er slechts 3 dagen waren in januari zonder een enkele dode op de Spaanse wegen.

2021

Ondanks dat in het eerste corona-jaar 2020 er ‘slechts’ 870 verkeersdoden geregistreerd werden, wordt het aantal van 1.004 doden op de spaanse wegen in 2021 als laagste ooit gezien omdat in 2020 er maanden voorbij gingen waarbij er geen of zeer weinig verkeer op de wegen was vanwege de corona-restricties. Het aantal verkeersdoden is tot een historisch dieptepunt gedaald maar het aantal overleden kwetsbare weggebruikers zoals voetgangers, fietsers en motorrijders is met 38% gestegen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.