Aantal werklozen gestegen en werkenden gedaald in januari in Spanje

Aantal werklozen gestegen en werkenden gedaald in januari in Spanje
Beeld: via 123rf

Aantal werklozen gestegen en werkenden gedaald in januari in Spanje

Het aantal werklozen in Spanje is al jaren een bron van zorg voor de Spaanse regering en de bevolking. Volgens de laatste gegevens van het Spaanse Ministerie van Arbeid en Sociale Economie is het aantal werklozen in januari 2024 gestegen met 60.404 personen vergeleken met december 2023. Dit betekent een stijging van 2,23% en brengt het totale aantal werklozen op 2.767.860 personen. Daartegenover staat dat januari is afgesloten met 20.604.761 werkenden, het hoogste aantal ooit in een januarimaand en 523.537 werklenden meer dan 12 maanden geleden.

Januari is traditioneel gezien een moeilijke maand voor werkgelegenheid in Spanje. Na de drukke kerstperiode neemt de vraag naar arbeidskrachten af en worden veel tijdelijke contracten niet verlengd. Dit is een fenomeen dat we elk jaar zien, maar in 2024 lijkt het effect nog groter te zijn geweest. Het aantal werkenden is namelijk ook gedaald met 231.250 personen vergeleken met december 2023.

Ondanks de stijging van het aantal werklozen in januari, is er toch een positieve ontwikkeling te zien in vergelijking met vorig jaar. In januari 2023 waren er namelijk 140.537 werklozen meer dan nu, wat neerkomt op een daling van 4,83%. Dit is een goed teken en laat zien dat de Spaanse economie langzaam maar zeker aan het herstellen is van de crisis.

Naast het hoge aantal werklozen, is er ook een grote groep mensen die wel werk heeft in Spanje. Volgens gegevens van het Ministerie van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migraties waren er in januari 2024 ongeveer 20,6 miljoen mensen werkzaam in Spanje. Dit is een lichte daling vergeleken met december 2023, maar in vergelijking met vorig jaar is er sprake van een stijging.

Een positieve ontwikkeling op de Spaanse arbeidsmarkt is het toenemende aantal vaste contracten. Bijna twee jaar na de invoering van de arbeidsmarkthervormingen in 2021, zijn er bijna 3,1 miljoen meer mensen met een vast contract dan in december 2021. Dit is een stijging van maar liefst 17% en laat zien dat de hervormingen hun vruchten beginnen af te werpen.

In januari 2024 was het percentage werknemers met een vast contract gestegen tot 87%, wat een recordaantal is voor Spanje. Dit betekent dat bijna 9 op de 10 werknemers in Spanje een vast contract hebben, wat een positieve ontwikkeling is voor de stabiliteit van de Spaanse arbeidsmarkt.

Een ander interessant gegeven is de daling van het aantal tijdelijke contracten in Spanje. In januari 2024 waren er namelijk 13% minder tijdelijke contracten dan in dezelfde maand vorig jaar. Hoewel dit op het eerste gezicht misschien zorgwekkend lijkt, kan dit ook worden gezien als een teken van verbetering op de arbeidsmarkt. Werkgevers zijn namelijk steeds meer geneigd om vaste contracten aan te bieden in plaats van tijdelijke contracten, wat een positief effect heeft op de stabiliteit van de werkgelegenheid.

werkenden
Recordaantal banen in Spanje gecreëerd in 2023
De arbeidsmarkt in Spanje heeft zich in 2023 uitzonderlijk sterk ontwikkeld ondanks de economische tegenwind. Er kwamen ruim 780.000 banen bij, vooral voltijdbanen en vaste contracten. Het totale aantal werkenden steeg naar een recordhoogte van meer dan 21 miljoen.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud