Search
menu
Search

Op welke plaats staat Spanje op de lijst van landen met de hoogste salarissen?

Op welke plaats staat Spanje op de lijst van landen met de hoogste salarissen?
Beeld: via canva.com

Op welke plaats staat Spanje op de lijst van landen met de hoogste salarissen?

Steeds meer Spanjaarden kiezen ervoor om hun land te verlaten en ergens anders op zoek te gaan naar werk met meer salaris, toekomstmogelijkheden en prestige dan in eigen land. De salarissen zijn in Spanje steeds hoger aan het worden, maar dat betekent niet dat de precaire arbeidsomstandigheden en het gebrek aan goede banen een feit is in Spanje. Maar op welke plaats staat Spanje op de landenlijst wat betreft salarissen? 

De gegevens die we gebruiken om de salarissen te vergelijken zijn van 2023 en worden verstrekt door de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Het onderzoek naar alle leden wordt uitgevoerd met behulp van de koopkrachtpariteit (PPP), een indicator die het levensniveau tussen landen vergelijkt.

Om de gemiddelde salarissen te berekenen, wordt rekening gehouden met het bbp per hoofd van de bevolking in termen van de kosten van levensonderhoud in elk land. De loonmassa wordt verdeeld door het aantal werknemers. De loonmassa is gebaseerd op de nationale rekeningen. Het aantal werknemers is gebaseerd op de totale economie. Vervolgens wordt het resultaat vermenigvuldigd met het gemiddelde aantal wekelijkse uren.

Als je alleen op zoek bent naar een land met een hoog loon, dan is IJsland een goede keuze. Het land heeft het hoogste salaris ter wereld, met een gemiddeld jaarsalaris van 79.473 dollar. Houd er echter rekening mee dat IJsland ook een koud klimaat heeft met weinig zonuren, dat kan enigszins de pret drukken.

Luxemburg en de Verenigde Staten volgen IJsland op de voet, met respectievelijk 78.310 en 77.467 dollar per jaar. De top 10 is overwegend Europees, met slechts drie landen van buiten Europa (Singapore, Zwitserland en Australië).

Na de Verenigde Staten volgen nog vijf Europese landen in de top 10 van landen met de hoogste lonen. Deze landen zijn Zwitserland met 72.993 dollar; België met  64.848 dollar; Denemarken met 64.117 dollar; Oostenrijk met 63.802; en Nederland met 63.225 dollar per jaar. Deze landen zijn aantrekkelijk voor veel Spaanse professionals vanwege de nabijheid van Spanje, het feit dat ze niet zo duur zijn als Luxemburg, en het feit dat ze een hoge kwaliteit van leven bieden.

Maar op welke plaats staat Spanje op deze lijst van 40 landen? Spanje staat op de 25e plaats met een jaarsalaris van 42.859 dollar, vreemd genoeg is dat meer dan in het moderne Japan waar het gemiddelde jaarsalaris 41.509 dollar is.

Ga naar de inhoud