Search
menu
Search

Daling woningaanbod zorgt voor stijging verkoopprijzen aan de Spaanse costa’s

Daling woningaanbod zorgt voor stijging verkoopprijzen aan de Spaanse costa’s
Beeld: via canva.com

Daling woningaanbod zorgt voor stijging verkoopprijzen aan de Spaanse costa’s

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Er is een aanzienlijke daling te zien in het aanbod van woningen dat te koop is in vrijwel alle kustgebieden van Spanje. Dit heeft de prijzen doen stijgen, hoewel de financiering in het afgelopen jaar duurder is geworden. Dat blijkt uit een studie van het Spaanse vastgoedportaal Idealista.es.

In Spanje hebben 22 provincies woningen die aan de kust gelegen zijn. Het aanbod van beschikbare woningen is in 19 van deze provincies het afgelopen jaar afgenomen. De enige gebieden waar de prijzen zijn gestegen, zijn de Costa Tropical in Granada en de Baskische kust in Vizcaya. De situatie in de Costa Cálida van Murcia is daarentegen stabiel gebleven. Bij alle andere kustgebieden zullen mensen op zoek naar een koopwoning minder keuze hebben dan een jaar eerder.

Het aanbod is het meest gedaald in de kustgebieden van Santa Cruz de Tenerife, met een daling van 30%. Dit wordt gevolgd door de Costa de Valencia, de Costa da Morte in A Coruña, de Costa de la Luz in Huelva en de Costa da Mariña in Lugo. Ook de kusten van Las Palmas, de groene kust van Asturië, de Costa de Cantabria, de Balearen en de Rías Baixas in Pontevedra hebben te maken met aanzienlijke dalingen.

Als gevolg van deze vermindering in het aanbod zijn de prijzen gestegen langs alle Spaanse kustlijnen, met uitzondering van de Asturiaanse Costa Verde, waar ze stabiel zijn gebleven. De scherpste prijsstijging werd echter waargenomen aan de Costa del Sol, met een stijging van de verwachtingen van huiseigenaren met 14% dit jaar. De prijsstijgingen in de kustgebieden van de Balearen, de Costa Blanca in Alicante, de Costa de Luz in Cadiz en de kustgebieden van Santa Cruz de Tenerife volgen.

Met kleinere stijgingen zien we de Costa de Valencia, die van Las Palmas en die van Guipúzcoa, de Costa de Luz, de Costa Tropical, de Costa Cálida van Murcia en de Costa de Almería. De Costa Dorada in Tarragona, de Costa del Azahar in Castellón en de Costa Brava in Girona hebben allemaal een groei van 5% ervaren. De minst significante stijgingen zijn waargenomen in de Rías Baixas, de Costa de Vizcaya en de Costa da Morte, terwijl de kust van Lugo en de Costa Maresme van Barcelona een bescheiden prijsstijging van slechts 1% hebben gezien.

Met 3.746 euro/m2 hebben de Balearen de hoogste woningprijzen aan de Spaanse kust, gevolgd door Guipúzcoa met 3.392 euro/m2, de Costa del Sol met 2.849 euro/m2, de Costa de Vizcaya met 2.721 euro/m2 en de Costa Maresme met 2.679 euro/m2. Verder liggen de prijzen boven de 2.000 euro/m2 in de kustgebieden van Santa Cruz de Tenerife (2.201 euro/m2), de Costa Brava (2.194 euro/m2) en Las Palmas (2.127 euro/m2).

Aan de andere kant zijn de prijzen het laagst aan de kust van Lugo, met 993 euro/m2. Dit wordt op de voet gevolgd door de Costa Cálida in Murcia met 1.130 euro/m2, de Costa del Almería met 1.154 euro/m2 en de Costa del Azahar met 1.164 euro/m2.

Ga naar de inhoud