Let op dit nieuwe verkeersbord deze zomer op de Spaanse wegen

Let op dit nieuwe verkeersbord deze zomer op de Spaanse wegen
Beeld: via canva.com & DGT

Let op dit nieuwe verkeersbord deze zomer op de Spaanse wegen

Het wegennet in Spanje is een van de meest uitgebreide in Europa, met duizenden kilometers aan snelwegen, nationale wegen en lokale routes. De afgelopen decennia zijn deze wegen aanzienlijk verbeterd, waardoor moderne snelwegen de grote steden verbinden en pittoreske landwegen door de landelijke gebieden slingeren. Echter, Spanje kampt ook met toenemende verkeersdrukte, vooral tijdens vakantieperiodes zoals in de zomer. Om het verkeer in goede banen te leiden, is onlangs een nieuw verkeersbord geïntroduceerd. 

Een van de meest opvallende recente ontwikkelingen in de Spaanse verkeerssignalisatie is de introductie van het nieuwe S-70 verkeersbord. Dit bord is ontworpen om bestuurders te waarschuwen voor een specifieke verkeerssituatie die regelmatig voorkomt op Spaanse wegen.

De S-70 signaleert een punt waar meerdere rijstroken samenkomen tot één enkele rijstrook, of in het Spaans “confluencia de un carril”. Dit type situatie kan gevaarlijk zijn als bestuurders niet goed voorbereid zijn, vooral bij hoge snelheden of in druk verkeer.

Het S-70 bord wordt geplaatst op locaties waar twee of meer rijstroken samenvloeien tot één enkele rijstrook. Dit komt vaak voor bij wegwerkzaamheden, bij het naderen van tolpoortjes, of op plekken waar de weg fysiek versmalt.

Wanneer bestuurders dit bord tegenkomen, is het essentieel dat ze hun snelheid aanpassen en extra alert zijn op het verkeer om hen heen. Het samenvoegen van rijstroken vereist vaak dat bestuurders elkaar de ruimte geven om veilig in te voegen.

Naast de S-70 zijn er ook varianten geïntroduceerd voor situaties met meer rijstroken. De S-71 wordt gebruikt wanneer er twee rijstroken overblijven na het samenvoegende punt, terwijl de S-72 aangeeft dat er meer dan twee rijstroken beschikbaar blijven.

verkeersbord
Wat betekent dit nieuwe verkeersbord op de Spaanse wegen?
Sommige lezers hebben misschien het nieuwe verkeersbord P-35 al gezien op de Spaanse wegen, maar wat betekent dat nieuwe bord eigenlijk? Waarom staan er op dit waarschuwingsbord twee parallel rijdende auto’s die elkaar kruisen volgens de weergegeven pijlen? 
logo1 1www.spanjevandaag.com
drakentanden
Wat zijn deze verkeerssignalen op de Spaanse wegen die lijken op drakentanden?
De Spaanse verkeersdienst DGT is al enige tijd bezig met het aanbrengen van een nieuw verkeerssignaal dat aangebracht wordt op het wegdek op strategische plaatsen in Spanje. Maar wat zijn deze “dientes de dragón” en waar dienen ze voor?
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud