SpanjeRecept: Leche Frita, het verrukkelijke Spaanse paasdessert

SpanjeRecept: Leche Frita, het verrukkelijke Spaanse paasdessert
Beeld: Canva

SpanjeRecept: Leche Frita, het verrukkelijke Spaanse paasdessert

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Leche frita, letterlijk vertaald als ‘gebakken melk’, is een traditioneel Spaans dessert dat geliefd is bij zowel jong als oud. Dit heerlijke gerecht is een ware traktatie voor de smaakpapillen en wordt vaak gegeten tijdens speciale gelegenheden en feestdagen zoals Pasen en de Semana Santa. In dit artikel duiken we in de geschiedenis van leche frita, de ingrediënten en hoe je dit verleidelijke dessert zelf kunt bereiden.

Geschiedenis

Leche frita vindt zijn oorsprong in de noordelijke regio’s van Spanje, zoals Castilië en León. Hoewel de precieze geschiedenis onbekend is, wordt aangenomen dat dit dessert al eeuwenlang wordt bereid. Het is in de loop der jaren geëvolueerd tot een populair gerecht dat in veel Spaanse huishoudens en restaurants wordt geserveerd.

Wanneer wordt Leche Frita gegeten?

Leche frita wordt vaak geassocieerd met speciale gelegenheden, zoals Pasen en andere feestdagen. Maar het is ook een favoriet dessert om te serveren na een gezellige familiemaaltijd of tijdens bijeenkomsten met vrienden. Dit zoete gerecht is een perfecte afsluiter voor een maaltijd en brengt een vleugje van de Spaanse cultuur en traditie met zich mee.

Ingrediënten:

De hoofdingrediënten van leche frita zijn melk, suiker, bloem, eieren en kaneel. Sommige recepten voegen ook vanille-extract of citroenrasp toe om de smaak nog verder te verrijken. De ingrediënten zijn eenvoudig en gemakkelijk te vinden, waardoor het een toegankelijk en budgetvriendelijk dessert is. Voor ongeveer 8 porties heb je nodig:

  • 1 liter melk
  • 200 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • 4 eieren
  • 1 citroenschil
  • 1 kaneelstokje
  • Olijfolie om te frituren
  • Suiker en kaneelpoeder om te bestrooien

Bereiding:

Om leche frita te bereiden, volg je de onderstaande stappen:

  1. Verwarm de melk met suiker, vanille-extract (optioneel) en citroenrasp (optioneel) in een pan op middelhoog vuur. Zorg ervoor dat de suiker volledig is opgelost.
  2. Meng in een andere kom de bloem met een beetje koude melk tot een glad mengsel.
  3. Voeg het bloemmengsel langzaam toe aan de warme melk, terwijl je constant roert om klontjes te voorkomen.
  4. Blijf roeren tot het mengsel dikker wordt. Zodra het dik genoeg is om zijn vorm te behouden, haal je de pan van het vuur.
  5. Giet het mengsel in een met plasticfolie beklede schaal of bakvorm en strijk het glad. Laat het volledig afkoelen en plaats het daarna minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  6. Haal het mengsel uit de koelkast en snijd het in vierkante of rechthoekige stukken.
  7. Wentel elk stuk door bloem, daarna door losgeklopt ei en vervolgens door broodkruimels. Zorg ervoor dat de stukken gelijkmatig zijn bedekt.
  8. Verhit een ruime hoeveelheid olie in een diepe pan op middelhoog vuur. Frituur de stukken leche frita in kleine porties tot ze goudbruin en knapperig zijn aan de buitenkant. Gebruik een schuimspaan om ze voorzichtig uit de olie te halen en leg ze op keukenpapier om overtollige olie te absorberen.
  9. Meng in een ondiep bord wat kristalsuiker en gemalen kaneel. Wentel de nog warme leche frita door het suiker-kaneelmengsel en zorg ervoor dat ze gelijkmatig bedekt zijn.
  10. Serveer de leche frita onmiddellijk als een heerlijk dessert. Het kan ook worden geserveerd met een bolletje ijs, fruitcompote of een scheutje chocoladesaus voor een extra traktatie.

Conclusie:

Leche frita is een overheerlijk en traditioneel Spaans dessert dat zeker indruk zal maken op je gasten. Het is een eenvoudig gerecht om te bereiden en met zijn rijke smaak en knapperige textuur is het perfect om te serveren tijdens feestdagen of speciale gelegenheden. Dus waar wacht je nog op? Duik de keuken in en trakteer jezelf en je dierbaren op dit verrukkelijke dessert uit de Spaanse keuken.

torrijas
SpanjeRecept: Torrijas als zoete traktatie tijdens de Semana Santa
Tijdens de Semana Santa of Heilige Week in Spanje worden traditioneel de zoete traktaties genaamd ‘torrijas’ gegeten, maar waar komen deze vandaan, wat zijn …
icoon2022www.spanjevandaag.com
crema catalana
SpanjeRecept: de Crema Catalana als heerlijk zoet Spaans dessert
Als je vaak in Spanje komt dan zul je ongetwijfeld wel eens de ‘Crema Catalana’ hebben gegeten, maar wat is het verschil met de Franse ‘Crème brûlée’ en wat …
icoon2022www.spanjevandaag.com
migas
SpanjeRecept: de heerlijke migas met broodkruimels en andere ingrediënten
Migas is een traditioneel gerecht dat in praktisch heel Spanje op verschillende manieren bereid wordt en wordt gegeten, maar bestaat altijd uit broodkruimel …
icoon2022www.spanjevandaag.com
cachopo
SpanjeRecept: Cachopo Asturiano uit Asturië in Noord-Spanje
Dit keer in onze rubriek SpanjeRecept alles over de traditionele ‘Cachopo Asturiano’ die uit Asturië in Noord-Spanje komt en bestaat uit twee grote plakken …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud