Vier op de tien woningen in Spanje hebben een airconditioning

Vier op de tien woningen in Spanje hebben een airconditioning
Beeld: via canva.com

Vier op de tien woningen in Spanje hebben een airconditioning

Hoewel de zomers in Spanje steeds heter worden, heeft volgens een onderzoek van de vastgoedmarktplaats Idealista, slechts 41% van de woningen airconditioning. Deze bevindingen zijn gebaseerd op een analyse van meer dan 500.000 te koop en te huur staande woningen in hun database op 15 juni 2024.

Steden die het meest te lijden hebben onder de zomerhitte, kennen tegelijkertijd het hoogste percentage woningen met airconditioning. In de stad Sevilla beschikt 75% van de woningen op de markt over airconditioning, terwijl dit percentage in Córdoba 70% bedraagt. Daarna volgen Valencia en Jaén, waar beide steden een percentage van 66% kennen, gevolgd door Palma en Madrid met een percentage van 65%. De groep steden waarin meer dan de helft van het woningaanbod voorzien is van airconditioning wordt gecompleteerd door Toledo (61%), Alicante (59%), Barcelona (58%), Málaga (58%), Murcia (55%), Badajoz (53%), Almería (53%), Melilla (51%) en Ciudad Real (50%).

Aan de andere kant hebben we de steden in het noorden van het Spaanse vasteland. Hoewel deze steden traditioneel koeler zijn tijdens deze tijd van het jaar, zijn ze ook vatbaar voor hittegolven. In Burgos, Lugo, Oviedo, Soria en Santander heeft slechts 1% van de te koop staande woningen airconditioning. Dit percentage stijgt tot 2% in Ávila, Vitoria, León en A Coruña, bereikt 3% in de stad Palencia en 4% in de steden Bilbao en Ourense.

Als we kijken naar de eilanden zien we dat het aantal woningen met een airconditioning op de Canarische Eilanden ook vrij laag is, zoals slechts 8% in de provincie Las Palmas de Gran Canaria bestaande uit de eilanden Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en La Graciosa (terwijl dat 13% is bij huurwoningen) en 18% in de provincie Santa Cruz de Tenerife bestaande uit de eilanden Tenerife, La Palma, La Gomera en El Hierro (32% in geval van huurwoningen). In de provincie Palma met de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera is het aantal 63% (77% bij huurwoningen).

Ga naar de inhoud