Search
menu
Search

Hoeveel geld heb je volgens experts nodig om gelukkig te zijn in Spanje?

Hoeveel geld heb je volgens experts nodig om gelukkig te zijn in Spanje?
Beeld: via canva.com

Hoeveel geld heb je volgens experts nodig om gelukkig te zijn in Spanje?

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In een context van ‘economische onzekerheid’ zoals de huidige, veroorzaakt door onder andere de sociaal-economische impact van de oorlog in Oekraïne en inflatie, probeert iedereen nieuwe manieren van besparen te vinden omdat de koopkracht is afgenomen. In dit opzicht heeft de bekende Spaanse econoom Niño Becerra geprobeerd om te berekenen hoeveel geld er nodig zou zijn om gelukkig te kunnen leven in Spanje, dat betekent wat het maandelijkse salaris moet zijn.

Op basis van een studie van de Harvard University heeft de bekende Spaanse econoom in een interview voor Catalunya Radio uitgelegd hoeveel geld er in Spanje nodig zou zijn om goed te kunnen leven: “Vanaf 44.270 euro per jaar verhoogt meer geld verdienen het geluk niet” volgens de econoom in het radio-interview.

Het onderzoek van Harvard University stelt dit bedrag op 75.000 dollar per jaar, hoewel deze hoeveelheid moet worden aangepast afhankelijk van het levensniveau van elk land. “Per maand zou dit neerkomen op 3.689 euro en zoals altijd praten we over 14 betalingen, dus 3.662 euro per maand” zei Niño Becerra.

De econoom geeft ook aan dat er een laag percentage mensen in dit land is dat dit inkomensniveau heeft. Hij legt ook een controversieel idee uit door te benadrukken dat “mensen zonder al te veel middelen binnenkort een universeel inkomen zullen hebben, maar in afzondering zullen leven in de metaverse, terwijl de rijkere mensen van de echte wereld zullen genieten”.

Gemiddeld salaris Spanje

Zoals gezegd zijn er maar weinig inwoners van Spanje die 3.662 euro per maand verdienen want het gemiddelde jaarsalaris, waarbij dus naar alle salarissen gekeken wordt, van hoog naar laag, en een gemiddelde wordt berekend, was in december 2022 nog 28.301 euro/bruto per jaar terwijl de helft van de inwoners van Spanje een jaarsalaris heeft van 21.347 euro/bruto of minder. Het reële salaris dat veel inwoners van Spanje ontvangen is echter veel lager.

Onderzoeken met heel andere ‘geluk’-salarissen  

In 2022 heeft de Oxford University een soortgelijk onderzoek gepubliceerd, maar in die studie was het salaris om gelukkig te kunnen leven veel hoger. Volgens deze onderzoekers is het ideale salaris om geluk te bereiken 100.000 euro per jaar. Dat is circa 8.333 euro per maand. Dat salaris wordt door slechts 0,57% van de inwoners van Spanje bereikt volgens gegevens van de Belastingdienst.

Een ander onderzoek dat eerder werd gepubliceerd en werd uitgevoerd aan de Princeton University in de Verenigde Staten, legt het salaris om dichter bij geluk te komen rond de 75.000 euro per jaar, wat gelijk staat ​​aan een salaris van 60.000 euro per jaar op het moment dat dit studie werd gepubliceerd in 2010. Dat salaris wordt door slechts 4,19% van de inwoners van Spanje bereikt volgens gegevens van de Belastingdienst.

Ga naar de inhoud