Wat moet je doen bij een verkeersboete en hoe hoog zijn deze in Spanje

Wat moet je doen bij een verkeersboete en hoe hoog zijn deze in Spanje
Beeld: via 123rf

Wat moet je doen bij een verkeersboete en hoe hoog zijn deze in Spanje

Stel, je gaat straks met de eigen auto of camper of motor op vakantie in Spanje en je krijgt een boete. Of dat nu voor fout parkeren of te snel rijden is en je geflitst bent, je zult deze boete toch moeten betalen. Maar hoe doe je dat dan en wat zijn de bedragen die je dient te betalen. Een voordeel in Spanje is dat als je de boete meteen of binnen 20 dagen betaalt je een korting van 50% krijgt, dat is dan toch mooi meegenomen.

Over het algemeen kunnen we zeggen dat de buitenlanders die tijdens een vakantie in Spanje autorijden verkeersboetes krijgen voor vanwege snelheidsovertredingen op nationale wegen en snelwegen. Als tweede op de lijst staat ongetwijfeld het fout parkeren of niet betalen voor parkeren.

Nederland en België werken alweer enkele jaren samen met de Spaanse autoriteiten als het gaat om verkeersboetes die, als je deze niet betaald in Spanje, ongetwijfeld in de brievenbus terecht zullen komen. We hebben het hier dan hoofdzakelijk over boetes voor snelheidsovertredingen, aangezien de parkeerboetes vaak lokaal of regionaal geregeld zijn.

Betaling ter plaatse

De meest logische manier van het betalen van een verkeersboete is om dat ter plaatse te doen wanneer je bijvoorbeeld aan wordt gehouden door de politie. Het voordeel in Spanje is dat als je de boete meteen ter plaatse of zelfs binnen 20 dagen betaalt je 50% korting krijgt (geldt overigens niet voor ernstige overtredingen). Dit in tegenstelling tot Nederland waar je na verloop van tijd zelfs meer moet betalen.

Datzelfde geldt ook voor een boete voor fout parkeren of het niet betalen voor parkeren. In de meeste gevallen kan iemand direct bij de “betaalpaal” de boete betalen door een bepaald bedrag te betalen wat op het ticket staat om zo de “multa” te annuleren. Zoniet kun je altijd terecht bij de lokale politie (Policia Local of Municipal).

In de brievenbus

Als je een boete uit Spanje thuis krijgt gestuurd heb je twee opties: of betalen via de website link die in de meeste gevallen in de brief vermeld wordt (multas.dgt.es) of wachten op de melding van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) die bevoegd is om de buitenlandse boetes te innen (in het geval van Nederland).

Als iemand een verkeersovertreding begaat in Spanje dan mogen de autoriteiten van dat land de gegevens opvragen bij het RDW. Het RDW verstrekt dan de persoonsgegevens alleen aan een bevoegde instantie, in Spanje het Ministerio del Interior die de leiding heeft over de Spaanse verkeersdienst DGT. Onbevoegden hebben geen toegang tot deze gegevens.

Meer informatie over het betalen van boetes is te lezen op de website van het DGT (in het Engels)

bekeuringen
Overzicht van regels en boetes tijdens autorijden in Spanje
Steeds meer Nederlanders en Belgen reizen met eigen auto naar Spanje, waar natuurlijk Spaanse verkeersregels gelden. Boetes voor overtredingen kunnen hoog oplopen en moeten vaak direct betaald worden. Daarom een overzicht met belangrijke regels waar je als automobilist rekening mee moet houden deze zomer.
logo1 1www.spanjevandaag.com

Tarieven

De hieronder genoemde bedragen zijn slechts indicaties en kunnen verschillen in de praktijk door hoger of zelfs lager te zijn.

 • Snelheidsovertreding: Boetes tussen de 100 tot 600 euro afhankelijk van de overschrijding van de maximumsnelheid. Bij ernstige overtredingen kan een gevangenisstraf worden opgelegd.
 • Door rood licht rijden: Boetes vanaf 200 euro en eventueel een inname van het rijbewijs voor 1 tot 3 maanden (ook bij buitenlanders).
 • Overtreding inhaalverbod: Boetes vanaf 200 euro en eventueel een inname van het rijbewijs voor 1 tot 3 maanden (ook bij buitenlanders).
 • Overschrijding doorgetrokken streep: Boetes vanaf 200 euro en eventueel een inname van het rijbewijs voor 1 tot 3 maanden (ook bij buitenlanders).
 • Niet verlenen van voorrang: Boetes vanaf 200 euro en eventueel een inname van het rijbewijs voor 1 tot 3 maanden (ook bij buitenlanders).
 • Rijden zonder autogordel: Boetes vanaf 200 euro
 • Gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden: Boetes vanaf 200 euro
 • Gebruik van een bluetooth headset of hoofdtelefoon: Boetes vanaf 200 euro
 • Bedienen van navigatieapparatuur tijdens het rijden: Boetes vanaf 200 euro
 • Niet gebruiken van geel veiligheidsvestje: Boetes vanaf 200 euro (het gele vestje is verplicht in Spanje)
 • Gebruik van radarverklikker of stoorradar: Boetes vanaf 200 euro tot maximaal 6000 euro.
 • Rijden onder invloed van alcohol: Boetes tussen de 500 en 1000 euro en eventueel celstraf en ontzegging rijbevoegdheid.
 • Rijden onder invloed van drugs: Boetes vanaf 1000 euro en eventueel celstraf en ontzegging rijbevoegdheid.
 • Parkeerovertreding: Vanaf 40 euro, maar dat is erg afhankelijk waar, hoe en wat in Spanje.

Als je met een Spaans rijbewijs rijdt dan kan de eigenaar daarvan ook punten kwijtraken. In Spanje bestaat een puntenrijbewijs en worden per overtreding verschillende aantallen punten ingenomen.

Ga naar de inhoud