Search
menu
Search

Dit is de Belgisch/Luxemburgse familie die het Spaanse eiland S’Espalmador gekocht heeft

Oeps ... foto ontbreekt!

Dit is de Belgisch/Luxemburgse familie die het Spaanse eiland S’Espalmador gekocht heeft

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

IBIZA – Op 15 maart werd bekend gemaakt dat een Belgische zakenman het Isla de Espalmador voor de kust van het Balearen eiland Formentera had gekocht voor 18 miljoen euro. Dat nieuws werd door de Spaanse kranten later bijgesteld naar een Luxemburgse familie maar nu is bekend dat het weliswaar een transactie was vanuit Luxemburg maar dat het toch om Belgische kopers gaat, namelijk de rijkste familie van België: Cigrang.

De Antwerpse familie Cigrang heeft haar fortuin (geschat 1 miljard) gemaakt met de rederij en het blijkt dat de familie een nogal moeilijke relatie heeft met België, zowel financieel als operationeel. Het zijn de drie broers Jean Philippe (54), Christian Léon (53) en Michel Jan (47) Cigrang die zowel een Belgische alsook Luxemburgse nationaliteit hebben die via het exclusief voor de aanschaf van het eiland opgerichte bedrijf Salgamajoral S.L. het Isla de Espalmador kochten van de vorige eigenaren Norberto (Norma) en Rosa María (Rosy) Cinnamond Planas, aldus de krant El Mundo.

Het bedrijf Salgamajoral S.L. is eigendom van CFdE S.A. welke door de Cigrang familie in 2017 werd opgericht in Luxemburg. De naam van het in Spanje geregistreerd bedrijf is opgebouwd uit de namen van de twee huizen die op het eiland staan, S’Alga, waarna ook het bekendste strand op het eiland genoemd is, en Majoral. Het S’Alga huis heeft twaalf slaapkamers, acht badkamers en drie overdekte terrassen terwijl het Majoral huis bestaat uit vier slaapkamers en een badkamer.

De nieuwe eigenaren mogen weliswaar deze woningen enigszins restaureren maar ze moeten de wetten die gelden voor het natuurpark Parque Natural de Ses Salines respecteren en er mag niets nieuws bijgebouwd worden. Daarnaast is het hele eiland in principe openbaar gebied waarbij met name de stranden (bekend vanwege o.a. het modderbaden en het kristalheldere water) veel bezocht worden gedurende de zomermaanden.

De broers Jean, Christian en Michel zijn mediaschuw en vragen nooit om teveel publiciteit. Het is ook daarom dat de hele aankoop van het Balearen eiland redelijk geheimzinnig gebeurde. De autoriteiten van de Balearen, met name die van Ibiza die de jurisdictie hebben over Formentera en het eiland S’Espalmador, hebben de Belgisch/Luxemburgse broers nog niet gesproken maar er staat een bijeenkomst gepland aldus een woordvoerder.

5dd335435b686b3978106d19fd7f22ac
Jean, Christian en Michel Cigrang / Foro: El Mundo

Oude eigenaren

Het kleine eilandje S’Espalmador (Catalaans) of Isla de Espalmador (Spaans) was sinds 1932 privé-eigendom toen de opa van de huidige eigenaar het eiland kocht voor 42.500 peseta’s, omgerekend 255,43 euro. Het eiland was tot voor kortt eigendom van de Catalaanse architect Norman Cinnamond en zijn zus Rosy die het eiland kregen van hun Britse opa Bernard Cinnamond die op zijn beurt 84 jaar geleden het eiland voor weinig geld kocht van de toenmalige Spaanse eigenaar Carlos Tur.

Pogingen tot verkoop

In 2016 stond dit kleine eilandje nog te koop voor 24 miljoen euro en was er een speciale aanbieding voor de regionale regering van de Balearen van 18 miljoen euro als zij dat bedrag in een keer zouden betalen. Die onderhandelingen met de staat mislukten waarna de eigenaren besloten om het in 2017 opnieuw in de verkoop te zetten, dit keer voor 22 miljoen euro. Dat is best veel geld als je bedenkt dat je niets met het eiland mag doen aangezien het beschermd natuurgebied is en dat er naast Menorca een eilandje ligt wat te koop staat voor slechts 5 miljoen euro. Dat is het eiland Colom waar tevens een woning op te vinden is en slechts 200 meter van Menorca ligt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?