Search
menu
Search

Zes keer zo veel woningen gekocht door buitenlanders aan de Spaanse Costa’s

Zes keer zo veel woningen gekocht door buitenlanders aan de Spaanse Costa’s
Beeld: via canva.com

Zes keer zo veel woningen gekocht door buitenlanders aan de Spaanse Costa’s

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het aantal buitenlanders dat in 2022 woningen kocht in Spanje bereikte het hoogste historische niveau, met 88.858 transacties, een stijging van 46% vergeleken met 2021. Volgens een studie van Sonneil waren de Costa Blanca (Alicante) en de Costa del Sol (Málaga) de provincies waar de meeste buitenlanders woningen kochten, met een toename van 62% in één jaar. Belgen en Nederlanders zijn de nationaliteiten die het meest geïnteresseerd zijn in het kopen van nieuwe woningen (respectievelijk 24% en 22%).

In 2022 waren er bijna 40% meer aankopen van nationaliteiten die traditioneel op zoek zijn naar een tweede huis als vakantiewoning in Spanje dan in 2021. Het totale aantal geregistreerde transacties onder Britten, Fransen, Russen, Duitsers, Nederlanders, Noren en Belgen was 39.813, wat het hoogste aantal is sinds de registratie van deze cijfers. Deze nationaliteiten samen maakten 45% uit van alle aankopen door buitenlanders in 2022.

De Britten blijven de leiding nemen onder buitenlandse kopers met 9.693 transacties, een toename van 44% vergeleken met 2021. Ze vertegenwoordigen meer dan 11% van alle aankopen door internationale klanten, maar bereiken niet hun hoogste niveau van 2008 (toen waren ze goed voor 38%). Daarna volgen de Duitsers en Fransen, die respectievelijk 9,5% en 7% van de internationale aankopen vertegenwoordigen. Opvallend zijn ook de Nederlanders, die in 2022 de sterkste groei hebben doorgemaakt omdat de aankopen van woningen door Nederlanders in Spanje met 84,85% zijn gestegen vergeleken met 2021.

Welke regio’s en gebieden

Wat betreft de gekozen bestemming zijn de Britten degenen die het meest woningen kopen in zes provincies (Murcia, Jaén, Málaga, Cádiz, Granada en Alicante), waarbij ze in Murcia het grootste aandeel hebben in het totale aantal aankopen door buitenlanders (28%). Duitsers zijn de belangrijkste nationaliteit op de Balearen (met 44% van alle buitenlandse aankopen), Las Palmas en Santa Cruz de Tenerife. De Fransen vertegenwoordigen 44% van deze transacties in de provincie Girona, vooral aan de Costa Brava.

Nieuwbouw

Wat betreft het type woning hebben buitenlanders vorig jaar 27% meer nieuwbouwwoningen gekocht dan in 2021. Dit past echter bij de algemene toename van buitenlandse woning aankopen in Spanje. Onder de nationaliteiten die op zoek zijn naar een tweede woning zijn Belgen met 24,5% en Nederlanders met 22% degenen die het meest nieuwbouwwoningen kopen. Het hoge inkomen van deze twee nationaliteiten stelt hen in staat om meer te investeren dan anderen in nieuwbouwwoningen met betere kwaliteit en modernere faciliteiten.

Ga naar de inhoud