Happy, hard en slimme discount winkels worden steeds populairder in Spanje

Happy, hard en slimme discount winkels worden steeds populairder in Spanje
Beeld: Mere España

Happy, hard en slimme discount winkels worden steeds populairder in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – het lijkt erop dat er steeds meer discount winkels bij komen in Spanje en dan wordt er met name gesproken over de drie types: happy (feliz), hard (duro) en slim (inteligente). Er zijn discount winkels of discounters te vinden in diverse sectoren waaronder kleding en supermarkten, denk aan de Zeeman, Lidl en Aldi en Dealz winkels.

Zoals eerder al aangegeven wordt er een onderscheid gemaakt bij de discounters in het model ‘happy’ of ‘feliz’, het model ‘hard’ of ‘duro’ en het model ‘slim’ of ‘inteligente’. iedereen kent de Mercadona supermarkt wel die helemaal alleen aan de top staat van het martkaandeel in Spanje en de hieronder genoemden winkels willen die positief ook niet overnemen maar wel als aanvulling dienen.

Happy (feliz) discount

In de categorie happy of feliz discounters kunnen we winkels rekenen zoals Primaprix, Dealz en Sqrups. Deze winkels onderscheiden zich van elkaar maar delen hetzelfde basisidee want ze willen koopjes aanbieden en zoeken daarbij naar bekende merken. De winkels hebben felle kleuren en nodigen de bezoeker uit om een kijkje te nemen om iets nieuws, origineels en goedkoops te kopen.

Primparix heeft in vijf jaar tijd het aantal winkels in Spanje zien groeien tot 123 (10x meer) terwijl Dealz inmiddels 56 winkels (5x meer) en Sqrups 49 winkels (3x meer) heeft in Spanje.

Hard (duro) discounter

In deze categorie kunnen we winkels plaatsen zoals het Russische Mere, Family Cash en Supeco. Dit zijn winkels die met hun winkelindeling en met het aanbieden van hun producten terug zijn gegaan naar het principe van pallets en dozen. Terwijl andere winkels zoals Aldi, Lidl en Mercadona juist af willen van de goedkope look van dozen, introduceren deze winkels dit weer.

De Russische hard discounter Mere is nieuw in Spanje en er zijn nog maar weinig winkels maar ze willen wel snel gaan uitbreiden met in vier jaar tijd 100 winkels. Family Cash heeft op dit moment 25 winkels in Spanje en zorgt regelmatig voor stuntprijzen en ophef in de sector. De bekende supermarktketen Carrefour heeft Supeco overgenomen en wil in Spanje flink gaan uitbreiden met de in Zuid Amerika populaire hard discounter.

Slim (inteligente) discounter

Nog niet zo lang geleden hadden winkels als Lidl en Aldi ook hun producten in dozen zitten of op pallets staan maar deze winkels zijn de laatste jaren compleet veranderd. Het zijn redelijk luxe supermarkten geworden in nieuw gebouwde winkelgebouwen die op strategische plaatsen liggen en een ruim aanbod van eigen merken producten hebben maar ook de bekende merken aanbieden.

Deze Duitse supermarktketens hebben zich van harde (pallets en dozen) discounters tot slimme discounters ontwikkeld waarbij met name de bio producten erg populair zijn bij de inwoners van Spanje. De Lidl heeft inmiddels meer dan 600 eigen supermarkten in Spanje terwijl dat aantal bij de Aldi ook blijft stijgen naar inmiddels meer dan 340 winkels.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.