Wie, wat en waar kopen buitenlanders woningen in Spanje

Wie, wat en waar kopen buitenlanders woningen in Spanje
Beeld: via canva.com

Wie, wat en waar kopen buitenlanders woningen in Spanje

In de afgelopen jaren is de populariteit van Spanje als een droombestemming voor buitenlandse woningkopers enorm gegroeid. Het zonnige klimaat, de rijke cultuur en de gunstige vastgoedprijzen hebben ertoe geleid dat steeds meer buitenlanders de stap zetten om een huis te kopen in dit Iberische paradijs. Nu de officiële cijfers over de woningaankopen in 2023 zijn gepubliceerd, kunnen we kijken naar trends en patronen van buitenlandse kopers op de Spaanse woningmarkt.

Bij de woningaankopen in Spanje zijn de nationaliteiten steeds gevarieerder. De Britten behouden hun traditionele leiderspositie, maar hun aandeel in de totale aankopen door buitenlanders daalt geleidelijk. Duitsers en Fransen blijven in de top drie staan, maar ook zij verliezen terrein. Deze daling wordt echter gecompenseerd door de groeiende aanwezigheid van kopers uit andere landen zoals Marokko, België, Nederland en Italië.

De Russische, Oekraïense, Chinese en Amerikaanse kopers hebben de afgelopen jaren een opmerkelijke stijging laten zien in hun aankopen van Spaanse woningen. Deze verschuiving weerspiegelt de toenemende belangstelling van buitenlanders uit verschillende windstreken voor het leven in Spanje.

Naast de traditionele kopers uit West-Europa en de opkomende spelers, is er ook een groeiende diversiteit aan nationaliteiten die actief zijn op de Spaanse woningmarkt. Kopers uit landen als Mexico, Venezuela, Colombia, Peru en Portugal hebben de laatste jaren een steeds grotere rol gespeeld, waardoor de internationale aantrekkingskracht van Spanje verder is versterkt.

Populaire gebieden

Met bijna de helft van alle woningtransacties door buitenlanders, is Alicante de absolute topper. De combinatie van een aangenaam klimaat, prachtige stranden en een bruisende levensstijl maken deze provincie een waar paradijs voor buitenlandse kopers.

De Canarische Eilanden zijn ook enorm populair, met name de provincies Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas. De vulkanische landschappen, eindeloze stranden en gunstige belastingregimes trekken buitenlanders uit de hele wereld aan.

Málaga, gelegen aan de Costa del Sol, is een andere geliefde bestemming voor buitenlandse kopers. Deze provincie biedt niet alleen prachtige stranden, maar ook een rijke culturele erfenis en uitstekende restaurants.

Type woning

Buitenlandse kopers zijn gecharmeerd van de charme en karakter van bestaande woningen in Spanje. Deze woningen bieden vaak een authentieke sfeer en geschiedenis, waardoor ze perfect aansluiten bij de droom van een Spaans buitenleven.

Naast de voorkeur voor bestaande woningen, geven buitenlandse kopers de voorkeur aan ruimere woningen met een oppervlakte van meer dan 80 vierkante meter. Deze grotere woningen bieden de nodige ruimte voor comfort, gastvrijheid en een ideale levensstijl in Spanje.

Door te kiezen voor bestaande woningen met een ruime oppervlakte, vinden buitenlandse kopers het perfecte evenwicht tussen authenticiteit, karakter en comfort. Dit ideale compromis stelt hen in staat om volledig te genieten van de Spaanse levensstijl en cultuur.

Ga naar de inhoud