Alicante is duurste provincie van Spanje voor woningaankopen

Alicante is duurste provincie van Spanje voor woningaankopen
Beeld: AI-beeld / redactie

Alicante is duurste provincie van Spanje voor woningaankopen

De provincie Alicante heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke stijging in huizenprijzen ervaren. Volgens recente gegevens behoort de provincie Alicante nu tot de duurste gebieden in Spanje voor woningaankopen. In dit artikel bekijken we de factoren die hebben bijgedragen aan deze stijgende prijzen, evenals de impact op de regionale vastgoedmarkt.

De provincie Alicante heeft zich opnieuw gevestigd als de actiefste provincie in Spanje voor vastgoedtransacties, met 24 verkopen per 1000 inwoners. Deze opmerkelijke statistiek, afkomstig van het Colegio de Registradores de España (College van Registrateurs van Spanje), benadrukt de florerende vastgoedmarkt in de regio.

Volgens dezelfde bron behoren zes van de zeven gemeenten met meer dan 25.000 inwoners in de regio Valencia met de hoogste prijzen per vierkante meter tot de provincie Alicante. Deze gemeenten zijn:

  • Xàbia (€2788 per vierkante meter)
  • Benidorm (€2674 per vierkante meter)
  • Altea (€2407 per vierkante meter)
  • Calp (€2369 per vierkante meter)
  • El Campello (€2236 per vierkante meter)
  • Dénia (€2206 per vierkante meter)

Een opvallend aspect van de huizenmarkt in de provincie Alicante is de toenemende vraag van buitenlandse kopers. In 2023 leidde de provincie Alicante het land met 20.770 woningtransacties door buitenlanders, goed voor bijna 44% van het totaal. Deze vraag stijgt gestaag in de laatste kwartalen.

De Valencia regio verdubbelde het nationale gemiddelde van buitenlandse vraag naar woningen in 2023. Terwijl in heel Spanje 15% van de woningen werd aangekocht door buitenlanders, bereikte dit percentage in de Valencia regio 29%.

Verschillende factoren hebben bijgedragen aan de stijgende huizenprijzen in Alicante:

  1. Aantrekkelijke locatie: Alicante is een populaire bestemming voor zowel toeristen als expats, vooral vanwege het aangename klimaat en de prachtige kustlijnen.
  2. Economische groei: De regionale economie heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt, waardoor de koopkracht van de bevolking is toegenomen.
  3. Beperkt aanbod: In sommige populaire kustgebieden is het aanbod van woningen beperkt, waardoor de prijzen stijgen als gevolg van de hoge vraag.
  4. Buitenlandse investeringen: De toename van buitenlandse kopers, met name uit landen als het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland, Duitsland en Polen, heeft bijgedragen aan de prijsstijgingen.

Deskundigen voorspellen dat de huizenprijzen in Alicante de komende jaren zullen blijven stijgen, hoewel de stijgingspercentages mogelijk zullen afvlakken. De aanhoudende vraag, zowel van binnenlandse als buitenlandse kopers, zal een cruciale rol blijven spelen in de prijsontwikkeling.

Het is belangrijk op te merken dat de prijsstijgingen ook uitdagingen met zich meebrengen, zoals een afnemende betaalbaarheid voor bepaalde bevolkingsgroepen. Lokale en regionale autoriteiten zullen moeten samenwerken om evenwichtige oplossingen te vinden die zowel de economische groei als de betaalbaarheid van woningen bevorderen.

Ga naar de inhoud