Search
menu
Search

Waarde van alle woningen in Spanje geschat op 4,5 biljoen euro

Waarde van alle woningen in Spanje geschat op 4,5 biljoen euro
Beeld: via canva.com

Waarde van alle woningen in Spanje geschat op 4,5 biljoen euro

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Uit een studie van de woning website Idealista (2023) is gebleken dat de waarde van alle woningen in Spanje samen een waarde heeft van 4.500.000.000.000. In een hypothetisch geval dat alle woningen samen in de verkoop zouden gaan dient men dus 4,5 biljoen euro te betalen wat meer is dan het PIB of bruto binnenlands product van heel Spanje wat 1,4 biljoen euro is volgens de studie van Idealista.

In het onderzoek is gekeken naar de autonome regio’s en naar provincies waardoor er een geschatte waarde is van alle woningen in deze regio’s en provincies. Daarbij heeft Idealista gebruikgemaakt van de gegevens van alle woningen die geregistreerd staan bij het Kadaster. 

Idealista is echter nog een stapje verder gegaan door niet alleen te kijken naar een hypothetische verkoop van alle woningen maar ook naar een hypothetische huur van alle woningen. Daarbij heeft men uitgerekend dat er per maand een huur betaald zou moeten worden van 21 miljard euro. In Catalonië zou dat 4 miljard euro per maand zijn, in de Madrid regio 3,25 miljard, Andalusië 3,26 miljard euro en Valencia regio 2,4 miljard euro per maand aan huur.

Regio’s

Per autonome regio gezien is de waarde van alle woningen samen in Catalonië het hoogst met 811 miljard euro gevolgd door de Madrid regio met meer dan 802 miljard euro en Andalusië met 698 miljard euro. Alle woningen samen in de Valencia regio hebben een waarde van 472 miljard euro gevolgd door Baskenland met 275 miljard euro, Galicië met 211 miljard euro, Balearen 208 miljard euro en Canarische Eilanden met 185 miljard euro.

De laagste waarden zijn te vinden in La Rioja met 25 miljard euro gevolgd door Extremadura met 58 miljard euro, Navarra met 59 miljard, Cantabrië met 58 miljard, Asturië met 73 miljard, Aragón met 98 miljard euro en Murcia met 97 miljard.

Provincies

Bij Idealista heeft men ook gekeken naar de waarden van alle woningen per provincie. Daaruit blijkt dat die waarde in de provincie (tevens regio) Madrid het hoogste is met bijna 802 miljard euro gevolgd door de provincie Barcelona met 601 miljard euro en de provincie Málaga met 248 miljard euro. Als volgende staan op de lijst de provincie Alicante met een waarde van 225 miljard euro gevolgd door de Balearen (tevens een regio) met 208 miljard euro, de provincie Valencia met 199 miljard euro, Vizcaya met 133 miljard euro en Sevilla met 127 miljard euro.

Gemeenten

En als we nog een stapje verder gaan en kijken naar de gemeenten dan is Madrid opnieuw de plaats met de hoogste waarden van 471 miljard euro gevolgd door de gemeente Barcelona met 253 miljard en de gemeente Valencia met 83 miljard euro. Daarna staan de gemeenten Sevilla met 62 miljard, Palma (Mallorca) met 61 miljard, Málaga met 58 miljard, Zaragoza met 54 miljard, Vitoria met 46 miljard, Bilbao met 45 miljard en San Sebastian met 35 miljard euro op de lijst.

Ga naar de inhoud