Uit eten gaan is ook in Spanje duurder geworden

Uit eten gaan is ook in Spanje duurder geworden
Beeld: via canva.com

Uit eten gaan is ook in Spanje duurder geworden

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het uit eten gaan is ook in Spanje het afgelopen jaar duurder geworden met een stijging van bijna 9% in vergelijking met het jaar ervoor, volgens een recent onderzoek van Delectatech. De gemiddelde besteding per klant in bars en restaurants in Spanje is met 8,7% toegenomen, van 23,53 euro naar 25,57 euro, van mei 2022 tot dezelfde maand dit jaar. Deze toename overtreft de stijging van de Consumentenprijsindex, die in dezelfde periode 3,1% was.

Uit de analyse blijkt dat de toename van de gemiddelde rekening varieert naargelang het type inrichting. Restaurants noteerden een stijging van 8,9%, cafetaria’s volgden op de voet met een toename van 8,6%, terwijl bars een iets bescheidener stijging zagen, namelijk 8%.

In de onderzochte provincies, waaronder Barcelona, Madrid, Sevilla, Valencia, Vizcaya (Baskenland), de Balearen en Las Palmas, is er in de laatste 12 maanden een stijging van de gemiddelde rekening waargenomen. Sevilla voert de lijst aan met een stijging van 11,5%, gevolgd door Valencia met een toename van 9%. Daarna komen Barcelona (+8%), Madrid (+7%), Vizcaya (+7%), Las Palmas (+7%) en de Balearen met een stijging van 4%.

Ondanks alles blijken Sevilla en Valencia, uit de geanalyseerde provincies, de laagste gemiddelde uitgave per klant te hebben (22,94 euro in Sevilla in mei en 24,18 euro in Valencia). Aan de andere kant van het spectrum bevindt Vizcaya (Baskenland) zich als de duurste provincie (28,29 euro), op de voet gevolgd door de Balearen (26,76 euro) en Madrid (26,61 euro).

Uit het rapport blijkt dat provincies met een lagere inkomsten per capita, zoals Sevilla en Valencia, lagere gemiddelde uitgaven hebben maar wel de grootste jaarlijkse stijgingen. Aan de andere kant hebben regio’s met een hoger bruto binnenlands product per capita, zoals Madrid en Vizcaya, de hoogste gemiddelde uitgaven, maar zijn ze relatief stabiel gebleven.

De eilandprovincies (Las Palmas en de Balearen), bekend om hun hoge internationale toerisme, laten de kleinste toename zien in de gemiddelde rekening over het afgelopen jaar. Ondanks dat hun inkomen per capita lager is dan het Spaanse gemiddelde, is hun gemiddelde rekening in mei boven het gemiddelde. Dit kan te maken hebben met het feit dat internationale gasten gemiddeld meer uitgeven dan de binnenlandse gasten. In relatie tot de toeristische uitgaven, hebben internationale bezoekers 4% meer uitgegeven dan binnenlandse bezoekers gedurende de onderzochte periode.

bier eten
Is een driegangendiner en biertje in Spanje duurder dan in Nederland en België?
Een bekende website heeft een vergelijkend onderzoek gedaan tussen de prijzen van driegangendiners en halve liters bier in onder andere Spanje, Nederland en …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud