Overzicht nieuwe pictogrammen op verkeersborden in Spanje

Overzicht nieuwe pictogrammen op verkeersborden in Spanje
Beeld: via canva.com & DGT

Overzicht nieuwe pictogrammen op verkeersborden in Spanje

De komende maanden zal het Spaanse wegennet nieuwe pictogrammen op de verkeersborden krijgen. Dit meldt het Ministerie van Transport en Duurzame Mobiliteit na goedkeuring van Circulaire Besluit OC 02/2024, over de verticale bewegwijzering. Deze maatregel wordt gerechtvaardigd door de noodzaak om de huidige regelgeving aan te passen aan de verschillende sociale en technologische veranderingen die plaatsvinden op de Spaanse wegen.

De verkeersborden die boven het wegdek hangen of naast de weg staan, zullen nieuwe pictogrammen krijgen. Denk hierbij aan reeds pictogrammen van tankstations, bus- en treinstations, apk-keuringsstations en restaurants. Er komen nu nieuwe pictogrammen bij, zoals oplaadpunten voor elektrische voertuigen, veilige rust- en parkeerplaatsen voor vrachtwagens en afbakening van stroomgebieden.

picto elektra

Oplaadpunten voor elektrische voertuigen

De transitie naar elektrische mobiliteit is in volle gang, en de nieuwe verkeersborden weerspiegelen deze verschuiving. Er zijn nieuwe pictogrammen geïntroduceerd om bestuurders te helpen bij het lokaliseren van oplaadpunten voor elektrische voertuigen.

Het nieuwe pictogram toont een combinatie van een traditionele brandstofpomp en een elektrisch oplaadsymbool. Deze dubbele symboliek geeft duidelijk aan dat op deze locatie zowel conventionele als elektrische voertuigen kunnen worden bijgetankt. De plaatsing van deze borden zal voornamelijk langs snelwegen en hoofdwegen zijn, waar tankstations het meest voorkomen.

picto tickets

Verkoop van tickets voor de Marhaba

De Operación Paso del Estrecho (OPE), ook bekend als Marhaba in Marokko, is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij veel Marokkaanse burgers door Spanje reizen. Om dit proces soepeler te laten verlopen, is er een nieuw pictogram gecreëerd voor de ticketverkoop.

Het nieuwe pictogram is ontworpen om de verkoop van tickets voor de OPE aan te geven. Het toont een gestileerde weergave van een ticket of pas, mogelijk met een aanduiding van de Straat van Gibraltar of een verwijzing naar Noord-Afrika in het ontwerp. De eenvoud van het ontwerp zorgt voor snelle herkenning, zelfs in drukke verkeersomstandigheden.

picto parking

Parkeerplaatsen voor vrachtwagens

Met de groeiende behoefte aan efficiënte logistiek, zijn er nieuwe pictogrammen geïntroduceerd om parkeerplaatsen voor vrachtwagens aan te duiden. Deze basisvoorzieningen bieden vrachtwagenchauffeurs een plek om te rusten zonder extra diensten.

Het pictogram toont een eenvoudige afbeelding van een vrachtwagen, mogelijk met een ‘P’ erbij om aan te geven dat het om een parkeerplaats gaat. Deze borden zijn vaak te vinden langs snelwegen en bij industrieterreinen.

Voor extra veiligheid zijn er ook bewaakte parkeerplaatsen voor vrachtwagens. Het pictogram lijkt op dat van onbewaakte parkeerplaatsen, maar met een toegevoegd veiligheidssymbool, zoals een schildje of camera. Deze faciliteiten bieden vaak extra diensten zoals bewaking, verlichting en soms zelfs douche- en restaurantvoorzieningen.

picto water

Afbakening van stroomgebieden

Er zijn nieuwe pictogrammen gemaakt om de grenzen van stroomgebieden aan te geven op snelwegen en autowegen van het nationale wegennet. Deze pictogrammen zijn ontwikkeld in het kader van waterbeheer en milieubescherming. Ze zullen helpen om bewustzijn te creëren over de bescherming van waterbronnen en ecosystemen langs de wegen.

De nieuwe pictogrammen voor stroomgebieden zijn zorgvuldig ontworpen om snel herkenbaar te zijn. Ze bevatten vaak een gestileerde weergave van water, zoals golvende lijnen of een druppelsymbool. Elk stroomgebied kan een unieke kleur of vorm hebben om onderscheid te maken. De namen van de stroomgebieden zullen waarschijnlijk in kleinere letters onder het pictogram staan.

picto wegen

Nationaal wegennet

Het nationale wegennet van Spanje (Red de Carreteras del Estado) ondergaat een visuele transformatie met de introductie van een nieuwe huisstijl voor de signalisatie. De vernieuwde huisstijl voor het nationale wegennet is ontworpen om moderne en herkenbare signalisatie te bieden.

Het nieuwe logo combineert symbolen van Spanje’s infrastructuur en vooruitgang. De kleuren zijn gekozen om zichtbaar te zijn onder verschillende weersomstandigheden en passen bij de nationale kleuren. De typografie is ontworpen voor optimale leesbaarheid, zelfs bij hoge snelheden.

verkeersborden
Nieuwe en soms verwarrende verkeersborden langs de Spaanse wegen
In juni 2023 introduceerde de Spaanse verkeersdienst DGT nieuwe verkeersborden en signalen met nieuwe categorieën zoals verkeersregulaties voor voetgangers, fietsers en milieubewuste voertuigen. Ze zullen nog niet overal te zien zijn, maar om je voor te bereiden alvast dit overzicht. Heb jij ze al gezien in Spanje?
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud