Europese Sentinel satellieten registreren tot 60 graden op de grond in Spanje

Europese Sentinel satellieten registreren tot 60 graden op de grond in Spanje
Beeld: @PlatformAdam / twitter

Europese Sentinel satellieten registreren tot 60 graden op de grond in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nog niet zo lang geleden schreven we nog dat het waarschijnlijk nog 30 jaar zal duren voordat Spanje luchttemperaturen van 50 of 51 graden zal registreren. Maar tijdens de afgelopen hittegolf in juni hebben de Europese Sentinel-3A en Sentinel-3B satellieten in Spanje toch 53 graden en meer geregistreerd, op de grond. Ook tijdens de huidige hittegolf lopen de grondtemperaturen weer flink op en is nu al meer dan 50 graden en op sommige plaatsen zelfs 60 graden geregistreerd.

De Sentinel-3A en Sentinel-3B satellieten maken deel uit van het Europese Copernicus-programma en zij hebben op 9 juli een snapshot van Spanje gemaakt waarbij op verschillende plaatsen in het land een grondtemperatuur van 50 graden en zelfs 60 graden werd gemeten, zo meldt het Adam Platform aan de hand van een kaart van Spanje op Twitter. Er staat verder niet bij vermeld waar dat precies is geregistreerd maar als je naar de kaart van Spanje kijkt kun je zien waar het diep rood (50 tot 55 graden) of grijs (meer dan 60 graden) gekleurd is.

50 graden of meer grondtemperatuur is niet zo verwonderlijk als de luchttemperatuur meerdere keren en op meerdere plaatsen boven de 40 graden is gekomen in Spanje. Het probleem met dit soort hoge temperaturen is echter wel dat dit gevolgen heeft voor de natuur, dieren en waterhuishouding. Houdt daar dus zeker rekening mee als je met de hond gaat wandelen.

De hittegolf heeft ervoor gezorgd dat er in de stuwmeren minder water zit vanwege verdamping door de hoge temperaturen waardoor de waterhuishouding in een kritische situatie terecht is gekomen. Er wordt in Spanje zelfs over nagedacht om koud water uit de stuwmeren in de warme rivieren te laten stromen. Daarnaast zorgen dit soort temperaturen er ook voor dat natuur- en bosbranden makkelijker vat kunnen krijgen, zeker als het overal kurkdroog is. 

Voor 50 of 51 graden luchttemperatuur zal men in Spanje nog enige tijd moeten wachten maar de grondtemperaturen kunnen echter wel boven de 50 graden stijgen, zoals de Sentinel-3A en Sentinel-3B satellieten hebben laten zien. Is dat echter genoeg om een eitje te bakken op het asfalt?

c067b82d86c74c48550091b6e3a9d6ef 1
Temperaturen van 51, 50, 49 graden in Spanje … of niet?
In de buitenlandse pers schrijft men wel eens dat er in Spanje temperaturen worden gemeten van 51, 50 of 49 graden maar dat klopt niet want volgens de officiële meetstations is 47,4 graden de hoogst gemeten temperatuur in Spanje.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud