Bijna zeven op de tien koopwoningen in Spanje onder de 150.000 euro

Bijna zeven op de tien koopwoningen in Spanje onder de 150.000 euro
Beeld: via canva.com

Bijna zeven op de tien koopwoningen in Spanje onder de 150.000 euro

Volgens een recent onderzoek van de Spaanse vastgoedwebsite idealista had 65% van de te koop staande woningen in het laatste kwartaal van 2023 een vraagprijs onder de € 150.000. maar waar zijn deze betaalbare woningen zich bevinden, wat voor type woningen zijn het en in welke staat verkeren ze?

De meeste woningen onder de € 150.000 zijn te vinden in de provincie Alicante, goed voor 9,4% van het nationale aanbod. Op de tweede plaats komt de provincie Valencia met 7,1%, gevolgd door de regio Murcia met 6,2%. Andere provincies met significant aandeel betaalbare woningen zijn Barcelona (5,8%), Granada (4,5%), Madrid (3,8%) en Almería (3,6%).

Aan de onderkant van de lijst staan de provincies Álava en Soria, waar slechts 0,2% van de woningen onder de € 150.000 valt. Ook op de populaire vakantie-eilanden van de Balearen (0,4%) en de provincie Guipúzcoa in het Baskenland (0,3%) is het aandeel betaalbare woningen zeer beperkt.

Weinig betaalbaar aanbod in populaire regio’s

Zoals hierboven al genoemd is het aandeel betaalbare woningen in populaire regio’s zeer beperkt. Zo is dat op de Balearen slechts 4% onder € 150.000. in de provincie Málaga 10% onder € 150.000, in de Spaanse hoofdstad Madrid 16% onder € 150.000 en in de Catalaanse stad Barcelona 21% onder € 150.000.

Dit is een gevolg van de hoge vraag in deze regio’s, onder meer van buitenlandse kopers. De prijzen liggen er een stuk hoger dan in traditioneel goedkopere regio’s. Voor locals en starters is het er moeilijk om een betaalbare woning te vinden.

Meer appartementen dan huizen

Behalve in de provincie Cuenca gaat het bij de betaalbare woningen voornamelijk om appartementen. In Cuenca is 57% een huis of chalet. De hoogste aandelen appartementen zijn te vinden in:

  • Guipúzcoa: 98% appartementen onder € 150.000
  • Vizcaya: 98%
  • Madrid: 94%
  • Barcelona: 93%

Dit heeft vooral te maken met het feit dat appartementen over het algemeen goedkoper zijn dan huizen. Bovendien bevinden appartementen zich vaker in stedelijke gebieden, waar de vraag hoger is.

Meeste woningen in redelijke tot goede staat

Volgens de verkopers verkeren de meeste betaalbare woningen in redelijke tot goede staat. Slechts 15% zou grondig gerenoveerd moeten worden voor verhuur of verkoop. De provincies met het laagste aandeel woningen voor renovatie zijn Alicante met 8%, Murcia met 9% en Granada met 10%. In Barcelona moet 15% gerenoveerd worden. Madrid zit met 22% wat hoger. De slechtste scores zien we in Galicië, met de provincies Ourense (31%), Pontevedra (29%) en Lugo (25%). Op de Balearen eilanden heeft 24% van de woningen renovatie nodig.

Drie slaapkamers het meest voorkomend

Behalve in enkele noordelijke provincies hebben de meeste betaalbare woningen 3 slaapkamers. Dit maakt ze geschikt voor gezinnen. De uitzonderingen zijn de provincies Vizcaya, Guipúzcoa en Santa Cruz met als meest voorkomende woningen met 2 slaapkamers.

SpanjeVandaag heeft geen commerciële relatie met Idealista, maar plaatst regelmatig artikelen die door deze Spaanse website en woningportaal gepubliceerd worden, omdat we vinden dat deze voor onze lezers interessant genoeg zijn om te vertalen.

Ga naar de inhoud