Oordeel Spanjaarden: Tortilla de patatas moet met ui en halfgaar zijn

Oordeel Spanjaarden: Tortilla de patatas moet met ui en halfgaar zijn
Beeld: via canva.com

Oordeel Spanjaarden: Tortilla de patatas moet met ui en halfgaar zijn

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een recente enquête van het Centrum voor Sociaal Onderzoek (CIS) heeft uitgewezen dat 70% van de Spanjaarden de Spaanse tortilla met aardappelen met ui maakt. Slechts 21% van de ondervraagden is tegen ui in de tortilla. Dit is een duidelijke meerderheid voor uien, maar het is natuurlijk maar een enquête. Het is wel de betrouwbaarste indicatie van de publieke opinie over deze kwestie, die in Spanje nogal gevoelig ligt.

De Spaanse tortilla is een geliefd gerecht, maar toch is de paella het nationale gerecht van Spanje. Dit blijkt uit een enquête van het CIS, waarin de deelnemers gevraagd werd, welk gerecht zij het meest typisch en representatief vinden voor de Spaanse keuken. De paella kreeg de meeste stemmen, gevolgd door de tortilla in de studie ‘Toerisme en gastronomie’.

De paella is veruit de favoriet, gevolgd op afstand door de Spaanse tortilla en de Iberische ham. Gazpacho uit Andalusië staat op de vierde plaats, gevolgd door het Madrileense stoofpotje en zeevruchten. 

Bij de jongere generatie (18-24 jaar) is de Spaanse tortilla het populairste gerecht, gevolgd door de paella. Bij de leeftijdsgroep 25-34 jaar is er een gelijke stand tussen beide gerechten.

De voorkeur voor de gaarheid van de Spaanse tortilla is verdeeld. De meerderheid (54%) houdt van een halfgare tortilla, terwijl 27% een gare tortilla lekker vindt. 16% geeft de voorkeur aan een tortilla ‘en su punto’ of bijna rauw, maar wat dat precies betekent is voor iedereen anders.

tortillas
Ken jij het verschil tussen een Franse en een Spaanse tortilla?
Er zijn talloze gerechten met eieren, maar als er een bekend staat als echt Spaans, dan is dat wel de Spaanse tortilla of tortilla española, maar wat is het verschil met een Franse of tortilla francesa in Spanje, en waar komen deze gerechten vandaan?
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud