skip to Main Content
De foute beslissingen van Spanje’s grootste supermarktketen Mercadona

De foute beslissingen van Spanje’s grootste supermarktketen Mercadona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VALENCIA – Wie kent de Mercadona nu niet. Niet alleen Spanjaarden kopen er dagelijks of wekelijks hun boodschappen maar ook steeds meer vakantiegangers die naar Spanje komen gaan graag naar de Mercadona die door bijna iedereen goed gewaardeerd wordt. Ook bij onze eigen ranking van supermarkten in Spanje scoorde de Mercadona het hoogst maar niet alles is altijd goed verlopen voor de Valenciaanse keten.

Net zoals elke grote onderneming heeft ook Mercadona fouten begaan. Desalniettemin gaat bijna iedereen in Spanje naar de Mercadona toe voor de dagelijkse of wekelijkse boodschappen en wist de supermarktketen in 2016 een nettowinst te behalen van 636 miljoen euro en een omzet van maar liefst 21,6 miljard euro. Om zover te komen heeft de Mercadona haar ups en downs gehad en werden er soms beslissingen gemaakt waar de eigenaar Juan Roig later spijt kreeg. Hieronder enkele van deze fouten die de Mercadona gemaakt heeft.

Fruit

Volgens de Mercadona topman was de manier waarop men het fruit presenteerde enkele jaren geleden compleet fout. Men koos ten tijde van de crisis voor een verkoopmethode waarbij het fruit en groente voorverpakt was. Men dacht daar waarschijnlijk mee te bereiken dat het makkelijker en sneller gekocht zou worden maar niets bleek minder waar. De klanten kochten juist minder fruit en groente want men kon niet zelf selecteren en kiezen. Er werd in de Mercadona minder fruit en groente verkocht terwijl er vaak rondom de Mercadona supermarkten winkels ontstonden waar men wel “vers” of niet voorverpakt fruit en groente kon kopen. Sinds 2012 is men bij de Mercadona weer teruggegaan naar het oude systeem van voor 2008 waarbij de groente en fruit gepresenteerd wordt in grote bakken en waar bijna niets meer voorverpakt is.

Vis

Veel klanten van de Mercadona waarderen de visafdeling het meest omdat er veel verse vis en schelpdieren te vinden zijn. Dat is echter niet altijd zo geweest en ook Mercadona heeft hier fouten begaan door minder aandacht aan de verse vis afdeling te schenken. Ook hier koos men jaren gelden voor een systeem van voorverpakte vis, deels omdat dit makkelijker is tijdens het transport en omdat men dacht, net zoals bij de groente en fruitafdeling, dat het voor de klanten makkelijker was. Dat bleek echter niet zo te zijn en er werd minder vis verkocht bij de supermarkten. Nu is dat weer veranderd en heeft de verse vis de voorhand en werkt de Mercadona samen met meer dan 1.000 vissers, waarvan het merendeel Spaans. Er wordt daarnaast minder vis geïmporteerd en men geeft de voorkeur aan de Spaanse vissers. Dat de vis vers gepresenteerd wordt merkt men ook aan de prijzen die elke dag anders zijn.

Lees ook: Het grote Mercadona verhaal, wie en wat in Spanje’s bekendste supermarktketen

Vlees

Mercadona is ontstaan uit een keten van slagerijen en de verkoop van vlees is altijd erg belangrijk geweest voor de Valenciaanse supermarktketen. De laatste jaren echter neigde men bij de Mercadona nogal naar het verkopen van voorverpakt vlees, net zoals bij de groente/fruit en vis afdelingen. Ook bij de vleesafdeling is men aan het terugdraaien en is men sinds alweer een jaartje of twee begonnen met het opnieuw aanbieden van vers vlees. Dat wil echter niet zeggen dat het voorverpakt vlees niet meer belangrijk zal zijn maar wel dat er meer vers product aangeboden zal worden. Voorverpakt vlees is en blijft nu eenmaal makkelijker in het transport, is beter en langer houdbaar en is hygiënischer.

Schrijffouten

Het valt de gemiddelde in Spanje wonende Nederlander of Belg waarschijnlijk niet eens op maar blijkbaar worden er nog wel eens wat schrijffouten gemaakt bij de Mercadona. Een croissant gevuld met chocolade (cacao) wordt omschreven als een croissant gevuld met caca (poep). Daarnaast blijkt dat in die delen zoals Catalonië waar men de teksten vaak in het Catalaanse plaatst, er ook nog wel eens fouten te bestaan in de vertalingen.

Verwijderen van producten

In 2012 moest Mercadona veel huidverzorgende producten zoals crèmes en lotions uit de schappen halen omdat er niet iets mis was met de ingrediënten maar dat de wetten veranderd waren. Dat soort handelingen wordt echter vaak breed uitgemeten in de pers en op de social media wat natuurlijk negatieve reclame is. In 2012 ging het om producten van Deliplus en Solcare die geen enkele risico vormden voor de gezondheid maar die toch weg moesten worden gehaald omdat het gezondheidsministerie in Spanje de regels had aangepast. Het ging daarbij om de ingrediënten triethanolamine en bronopol. Die twee componenten samen zouden kanker kunnen opwekken maar dat is niet bewezen.

Stadscentra

Mercadona heeft inmiddels meer dan 1.614 eigen winkels in Spanje en praktisch overal is de keten aanwezig maar vaak buiten de stadscentra. Mercadona wil nu meer naar het centrum van de stad trekken door meer buurtsupers te worden, iets wat ze eigenlijk in het begin ook waren. De meeste winkels van de Mercadona bevinden zich echter buiten de steden of op de rand daarvan. Is dat een fout van Mercadona of goed doordacht. Immers, de meeste Spanjaarden gaan met de auto naar de supermarkt. Gezien het feit dat er echter steeds meer kleinere supermarkten bijkomen in de stadscentra zal ook mercadona meer supermarkten openen die gelegen zijn in het centrum van een stad.

Bekende merken Vs eigen merken

Mercadona heeft toen de crisis begon er bewust voor gekozen om de meeste grote en bekende merken uit de schappen te halen en te kiezen voor de eigen merken zoals producten van Hacendado (levensmiddelen), Bosque Verde (huishoudelijke spullen), Deliplus (hygiëne en persoonlijke verzorging) en Compy (huisdieren). Daar zijn meerdere merken bijgekomen maar dit ten koste van de bekende merknamen. Blijkbaar heeft deze wijziging echter gewerkt want sinds het weghalen van de merkproducten en te kiezen voor eigen merken zijn de omzetten alleen maar gestegen. Toch heeft de topman van Mercadona recent bekend gemaakt de “echte” merken weer te gaan opnemen in de schappen omdat daar toch om gevraagd wordt blijkbaar en het iets minder een gevoel geeft van een “low cost” supermarkt.

Website

Juan Roig, de eigenaar en topman van Mercadona, zei het zelf al “una mierda de página web” ofwel een verschrikkelijke (zachte vertaling) website. Zo omschrijft hij zelf de bedrijfswebsite van Mercadona. Afgelopen zomer echter werd de hele website veranderd en kreeg deze eindelijk een modern uiterlijk (en niet meer dat jaren negentig gevoel). Het online kopen echter is nog steeds een reisje terug in de tijd maar dat heeft de klant er niet van weerhouden om van Mercadona de grootste online supermarkt te maken, vreemd genoeg. Toch zal Mercadona meer aandacht gaan besteden aan de aanwezigheid op internet, ook omdat ze de hete adem in de nek voelen van internetgigant Amazon die in Spanje begonnen is met de verkoop van voorverpakte en verse supermarktproducten. In 2018 hoopt men de vernieuwde online supermarkt te openen en wie weet, wordt alles ook wel naar Nederland/België verstuurd 😉

Lees ook: Mercadona eigenaar Juan Roig: “onze website is niet om aan te zien”

Internationale aanwezigheid

Mercadona is 100% Spaans en is tot nu toe ook alleen in Spanje aanwezig met de meer dan 1.614 winkels. Daar gaat eindelijk verandering in komen in 2018 als er winkels worden geopend in buurland Portugal. Dat is de eerste keer dat Mercadona naar het buitenland gaat maar niet de eerste keer dat men erover denkt. Eerder wilde Mercadona ook al gaan uitbreiden naar Italië maar dat ging toen door nog onbekende redenen niet door. Komt Mercadona naar Nederland of België? De kans is klein want in de meeste landen zijn al ontzettend veel andere supermarkten aanwezig en de concurrentie is moordend. Zal Mercadona ooit zo worden als de Carrefour, Día, Spar, Lidl of Aldi die in tientallen landen aanwezig zijn? De kans is klein en staat voorlopig niet op de agenda van de Spaanse supermarktketen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. Persoonlijk vind ik dit een goede evolutie voor de verkoop van fruit en groenten.
  Al dat verpakken kost ook veel geld en thuis zit de verbruiker met de afval.

 2. In Cataluña is men wel VERPLICHT alle producten in het Catalaans te zetten, in Salou zijn ze vriendelijk, ¡ spreken het Castiliaans !

 3. Ieder zijn mening en persoonlijke ervaring, maar in de regio La Fuente ( Villamartin ) zijn ze zeer behulpzaam en vriendelijk. De etenswaren zien er vers uit en alles oogt proper en ordelijk.
  En het personeel bij vis- en vleeswaren draagt handschoenen. In België ook niet overal hoor.
  En ja, vind het ook vies dat mensen in fruit en voorverpakt vlees knijpen. Dit heeft wel met opvoeding te maken hé.

 4. Jullie kunnen vertellen wat je wilt maar Mercadona mag echt hard werken aan het fatsoen van hun personeel. Uiterst onvriendelijk en chagarijnig gedrag van dit klote personeel, zeker in Altea !

  1. Nou, bij alle Mercadona’s waar ik ooit ben geweest en waar ik wekelijks kom dus echt niet … erg vriendelijk, behulpzaam en attent. Zal wel aan de supermarktleiding liggen.

 5. Hier in Almunécar fantastische Mercadonna,mooie verse vis op ijs,vers vlees los,maar ook verpakt;vooral kipfilet vind ik belangrijk,dat dit verpakt is,is hygiënisch en je kan inderdaad de datum ook zien en ook alles wordt met handschoenen genomen door het personeel;zelf doe ik ook een handschoen aan,als ik fruit,groenten en bv koffiekoeken koop,dat zou iedereen moeten doen!

 6. hier in Mojácar heeft men de afdeling vers vlees onlangs afgeschaft, enkel nog ham de rest aan vlees ist verpakt. Salade is enkel in zakjes te kopen. Ik moet al dat voorverpakte niet hebben. Verse vis is te verkrijgen, gedeeltelijk ook voorverpakt, maar je moet minimum bvb een halve zalm kopen – 2 of 4 filets dat gaat niet- dan wordt je na de koeltoog gestuurd. Dus ik zoek winkels waar ik alles onverpakt en in kleine hoeveelheden kan kopen. Ik snap de filosofie niet goed.

 7. Ik ben nooit voorstander geweest van voorverpakte produkten; echter volledig mee eens dat je vis niét moet ruiken van op afstand. Heb een geweldige hekel aan mensen die in vlees of fruit even knijpen om te zien of het mals of rijp is!

 8. Het vlees hier in de mercadona van Crevilente is wel de achillepees, verleden jaar kon je hier nog je vlees aan de toog zelf kiezen, nu nog enkel ham, wie graag fijn gesneden steak eet is dat mischien goed voor wie liever een dikker stukje eet ga je best elders, voor de rest mag mercadona er best wezen, dus mijn besluit is dat door al het vlees te voorverpakken dat weer een grote fout is die ze begaan

 9. In Nerja en Torrox Costa is het prima. Verse vis afd. Is erg goed. Het is 1 van de winkels ik mijn boodschappen doe.

 10. In Ondara is de vers vlees afdeling alweer verdwenen. Alles is nu voorverpakt.
  Voor kip drumsticks moet je daarom weer naar de Aldi.

 11. Verse vis in de Mercadona? Je ruikt hem al aan de ingang. Verse vis stinkt niet! Er wordt zodanig veel vis uitgestald dat deze onmogelijk dezelfde dag kan verkocht zijn. Daarbij is de “verse” vis dikwijls diepvriesvis die zopas ontdooid is. Met eigen ogen gezien!

 12. bij vlees en vis die zonder verpakking aangeboden worden, heeft men geen duidelijk zicht op de prijs die men uiteindelijk betaalt: prijs wordt alleen aangeven per kilo. Bovendien is de houdbaarheid onbekend (geen label met informatie) en is de hygiëne minder dan bij voorverpakte producten: handen van verkopers zijn niet schoon. Voor mij te mijden.

   1. volledig met je eens alle verkopers en verkoopster van versproducten in >Spanje dragen handschoenen. Mogen ze in Nederland een voorbeeld aannemen.

   2. Zeker ja, in Calpe hoedje af wat ze daar presteren, behulpzaam, vriendelijk en zeer proper. Is mijn lievelingswinkel, ga er erg graag winkelen en hebben altijd nieuwe produkten die ze aanbieden.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken