Search
menu
Search

De foute beslissingen van Spanje’s grootste supermarktketen Mercadona

Oeps ... foto ontbreekt!

De foute beslissingen van Spanje’s grootste supermarktketen Mercadona

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Wie kent de Mercadona nu niet. Niet alleen Spanjaarden kopen er dagelijks of wekelijks hun boodschappen maar ook steeds meer vakantiegangers die naar Spanje komen gaan graag naar de Mercadona die door bijna iedereen goed gewaardeerd wordt. Ook bij onze eigen ranking van supermarkten in Spanje scoorde de Mercadona het hoogst maar niet alles is altijd goed verlopen voor de Valenciaanse keten.

Net zoals elke grote onderneming heeft ook Mercadona fouten begaan. Desalniettemin gaat bijna iedereen in Spanje naar de Mercadona toe voor de dagelijkse of wekelijkse boodschappen en wist de supermarktketen in 2016 een nettowinst te behalen van 636 miljoen euro en een omzet van maar liefst 21,6 miljard euro. Om zover te komen heeft de Mercadona haar ups en downs gehad en werden er soms beslissingen gemaakt waar de eigenaar Juan Roig later spijt kreeg. Hieronder enkele van deze fouten die de Mercadona gemaakt heeft.

Fruit

Volgens de Mercadona topman was de manier waarop men het fruit presenteerde enkele jaren geleden compleet fout. Men koos ten tijde van de crisis voor een verkoopmethode waarbij het fruit en groente voorverpakt was. Men dacht daar waarschijnlijk mee te bereiken dat het makkelijker en sneller gekocht zou worden maar niets bleek minder waar. De klanten kochten juist minder fruit en groente want men kon niet zelf selecteren en kiezen. Er werd in de Mercadona minder fruit en groente verkocht terwijl er vaak rondom de Mercadona supermarkten winkels ontstonden waar men wel “vers” of niet voorverpakt fruit en groente kon kopen. Sinds 2012 is men bij de Mercadona weer teruggegaan naar het oude systeem van voor 2008 waarbij de groente en fruit gepresenteerd wordt in grote bakken en waar bijna niets meer voorverpakt is.

Vis

Veel klanten van de Mercadona waarderen de visafdeling het meest omdat er veel verse vis en schelpdieren te vinden zijn. Dat is echter niet altijd zo geweest en ook Mercadona heeft hier fouten begaan door minder aandacht aan de verse vis afdeling te schenken. Ook hier koos men jaren gelden voor een systeem van voorverpakte vis, deels omdat dit makkelijker is tijdens het transport en omdat men dacht, net zoals bij de groente en fruitafdeling, dat het voor de klanten makkelijker was. Dat bleek echter niet zo te zijn en er werd minder vis verkocht bij de supermarkten. Nu is dat weer veranderd en heeft de verse vis de voorhand en werkt de Mercadona samen met meer dan 1.000 vissers, waarvan het merendeel Spaans. Er wordt daarnaast minder vis geïmporteerd en men geeft de voorkeur aan de Spaanse vissers. Dat de vis vers gepresenteerd wordt merkt men ook aan de prijzen die elke dag anders zijn.

Lees ook: Het grote Mercadona verhaal, wie en wat in Spanje’s bekendste supermarktketen

Vlees

Mercadona is ontstaan uit een keten van slagerijen en de verkoop van vlees is altijd erg belangrijk geweest voor de Valenciaanse supermarktketen. De laatste jaren echter neigde men bij de Mercadona nogal naar het verkopen van voorverpakt vlees, net zoals bij de groente/fruit en vis afdelingen. Ook bij de vleesafdeling is men aan het terugdraaien en is men sinds alweer een jaartje of twee begonnen met het opnieuw aanbieden van vers vlees. Dat wil echter niet zeggen dat het voorverpakt vlees niet meer belangrijk zal zijn maar wel dat er meer vers product aangeboden zal worden. Voorverpakt vlees is en blijft nu eenmaal makkelijker in het transport, is beter en langer houdbaar en is hygiënischer.

Schrijffouten

Het valt de gemiddelde in Spanje wonende Nederlander of Belg waarschijnlijk niet eens op maar blijkbaar worden er nog wel eens wat schrijffouten gemaakt bij de Mercadona. Een croissant gevuld met chocolade (cacao) wordt omschreven als een croissant gevuld met caca (poep). Daarnaast blijkt dat in die delen zoals Catalonië waar men de teksten vaak in het Catalaanse plaatst, er ook nog wel eens fouten te bestaan in de vertalingen.

Verwijderen van producten

In 2012 moest Mercadona veel huidverzorgende producten zoals crèmes en lotions uit de schappen halen omdat er niet iets mis was met de ingrediënten maar dat de wetten veranderd waren. Dat soort handelingen wordt echter vaak breed uitgemeten in de pers en op de social media wat natuurlijk negatieve reclame is. In 2012 ging het om producten van Deliplus en Solcare die geen enkele risico vormden voor de gezondheid maar die toch weg moesten worden gehaald omdat het gezondheidsministerie in Spanje de regels had aangepast. Het ging daarbij om de ingrediënten triethanolamine en bronopol. Die twee componenten samen zouden kanker kunnen opwekken maar dat is niet bewezen.

Stadscentra

Mercadona heeft inmiddels meer dan 1.614 eigen winkels in Spanje en praktisch overal is de keten aanwezig maar vaak buiten de stadscentra. Mercadona wil nu meer naar het centrum van de stad trekken door meer buurtsupers te worden, iets wat ze eigenlijk in het begin ook waren. De meeste winkels van de Mercadona bevinden zich echter buiten de steden of op de rand daarvan. Is dat een fout van Mercadona of goed doordacht. Immers, de meeste Spanjaarden gaan met de auto naar de supermarkt. Gezien het feit dat er echter steeds meer kleinere supermarkten bijkomen in de stadscentra zal ook mercadona meer supermarkten openen die gelegen zijn in het centrum van een stad.

Bekende merken Vs eigen merken

Mercadona heeft toen de crisis begon er bewust voor gekozen om de meeste grote en bekende merken uit de schappen te halen en te kiezen voor de eigen merken zoals producten van Hacendado (levensmiddelen), Bosque Verde (huishoudelijke spullen), Deliplus (hygiëne en persoonlijke verzorging) en Compy (huisdieren). Daar zijn meerdere merken bijgekomen maar dit ten koste van de bekende merknamen. Blijkbaar heeft deze wijziging echter gewerkt want sinds het weghalen van de merkproducten en te kiezen voor eigen merken zijn de omzetten alleen maar gestegen. Toch heeft de topman van Mercadona recent bekend gemaakt de “echte” merken weer te gaan opnemen in de schappen omdat daar toch om gevraagd wordt blijkbaar en het iets minder een gevoel geeft van een “low cost” supermarkt.

Website

Juan Roig, de eigenaar en topman van Mercadona, zei het zelf al “una mierda de página web” ofwel een verschrikkelijke (zachte vertaling) website. Zo omschrijft hij zelf de bedrijfswebsite van Mercadona. Afgelopen zomer echter werd de hele website veranderd en kreeg deze eindelijk een modern uiterlijk (en niet meer dat jaren negentig gevoel). Het online kopen echter is nog steeds een reisje terug in de tijd maar dat heeft de klant er niet van weerhouden om van Mercadona de grootste online supermarkt te maken, vreemd genoeg. Toch zal Mercadona meer aandacht gaan besteden aan de aanwezigheid op internet, ook omdat ze de hete adem in de nek voelen van internetgigant Amazon die in Spanje begonnen is met de verkoop van voorverpakte en verse supermarktproducten. In 2018 hoopt men de vernieuwde online supermarkt te openen en wie weet, wordt alles ook wel naar Nederland/België verstuurd 😉

Lees ook: Mercadona eigenaar Juan Roig: “onze website is niet om aan te zien”

Internationale aanwezigheid

Mercadona is 100% Spaans en is tot nu toe ook alleen in Spanje aanwezig met de meer dan 1.614 winkels. Daar gaat eindelijk verandering in komen in 2018 als er winkels worden geopend in buurland Portugal. Dat is de eerste keer dat Mercadona naar het buitenland gaat maar niet de eerste keer dat men erover denkt. Eerder wilde Mercadona ook al gaan uitbreiden naar Italië maar dat ging toen door nog onbekende redenen niet door. Komt Mercadona naar Nederland of België? De kans is klein want in de meeste landen zijn al ontzettend veel andere supermarkten aanwezig en de concurrentie is moordend. Zal Mercadona ooit zo worden als de Carrefour, Día, Spar, Lidl of Aldi die in tientallen landen aanwezig zijn? De kans is klein en staat voorlopig niet op de agenda van de Spaanse supermarktketen.

Ga naar de inhoud