Nationale Park Ordesa en Monte Perdido gekozen tot beste van de Spaanse Pyreneeën

Nationale Park Ordesa en Monte Perdido gekozen tot beste van de Spaanse Pyreneeën
Beeld: Freepik

Nationale Park Ordesa en Monte Perdido gekozen tot beste van de Spaanse Pyreneeën

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – De Instagram volgers van Lonely Planet España konden via een wedstrijd op het sociale netwerk kiezen voor het beste natuurpark van de Spaanse Pyreneeën. Als eerste eindigde het ‘Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido’ in de provincie Huesca (Aragón) gevolgd door het ‘Parque Nacional de Aguas Tuertas’ in de provincie Lérida (Catalonië).

Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido in Huesca kreeg van de 112.000 Instagram volgers de meeste stemmen en is dus officieel door Lonely Planet España gekozen tot het beste natuurpark van de Spaanse Pyreneeën.

Het is niet de eerste keer dat het Ordesa natuurpark in Huesca een eervolle vermelding kreeg bij Lonely Planet want in september 2020 werd het Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido ook al gekozen tot het mooiste natuurpark van heel Spanje.

In 2019 kozen de lezers van de Britse krant The Guardian voor de ‘Cola de Caballo’ als beste waterval ter wereld. Daarmee wist de ‘paardenstaart’ waterval die te zien is in het Ordesa natuurpark grote collega’s zoals de Niagara, Victoria, Dynjandi Angel en Iguazú Falls achter zich te laten.

Het is de vierde eervolle titel dit jaar voor de autonome regio Aragón nadat de la Seo Kathedraal in Zaragoza gekozen werd tot de mooiste van Spanje en het Loarre kasteel ook tot Spanje’s mooiste ‘castillo’ werd gekozen. Ook werd dit jaar de duizendjarige steeneik in het dorpje Lecina-Bárcabo in de Sobrarbe streek in de provincie Huesca gekozen tot de Boom van het jaar 2021.

Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido

Het Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido is een nationaal park in de Pyreneeën, in de provincie Huesca in Aragón. Het werd officieel geopend in 1916 en omvatte toen alleen de Ordesavallei (Valle de Ordesa) en was 2.086 ha groot. In 1982 werd het park uitgebreid met de valleien Añisclo (Bellosrivier), Escuaín (kloof van de Yagarivier) en Pineta met zijn keteldal, waardoor het zijn huidige omvang van 15.608 ha kreeg.

Sinds 1997 staat het park samen met een deel van het aangrenzende Nationaal Park Pyrénées op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het park is sinds kort tevens een Unesco-biosfeerreservaat.

Er komen meer dan 1.500 soorten bloemen, 171 vogels, 32 verschillende zoogdieren en acht soorten reptielen voor in Ordesa. Een karakteristieke vogel uit het gebied is de lammergier, een gier met een spanwijdte van drie meter. Deze vogels zijn in Europa vrijwel alleen in de Pyreneeën te zien. Dorpen rond het park zijn Torla, Broto, Fanlo, Fiscal, Boltaña, Aínsa en Bielsa.

Ga naar de inhoud